Ποια τα μυστικά για να δημιουργείς σχέσεις που σου αξίζουν; Οι σχέσεις δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς, αλλά αν κάνουμε κάποιες κινήσεις είναι πιο πιθανό να προσελκύσουμε τα κατάλληλα άτομα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μελετάται σχεδόν όσο υπάρχουν άνθρωποι, παρ’ όλα αυτά δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως ο τρόπος λειτουργίας του. Συμπεριφορικά, βέβαια, έχουν διαπιστωθεί κάποιες κοινές συνισταμένες στο πώς αντιδρά η πλειοψηφία σε συγκεκριμένα τρικ. Η ψυχολογία έχει καταγράψει αυτές τις γενικές οδηγίες, από τις οποίες και προκύπτουν όσα ακολουθούν, που θα σε βοηθήσουν να έχεις ουσιαστικές και γόνιμες σχέσεις.

1. Χαμογέλα – ακόμα και αν δεν θες

Μελέτες έχουν διαπιστώσει πως το χαμόγελο απελευθερώνει στον εγκέφαλο νευροπεπτίδια (βλ. μικροσκοπικά μόρια) που βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες. Νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες λειτουργούν ως αναλγητικό και αντικαταθλιπτικό.

Υπάρχει έρευνα που έχει δείξει πως το χαμόγελο μπορεί να μας βοηθήσει να αναρρώσουμε πιο γρήγορα από το στρες και να μειώσουμε τον καρδιακό μας ρυθμό.

Κάποιες ενδείξεις, τώρα, θέλουν το χαμόγελο που εκβιάζουμε να μπορεί να δώσει ώθηση στη διάθεσή μας, ενώ εργασία προτείνει πως το χαμόγελο μπορεί να μας κάνει πιο δημιουργικός και πιο αποτελεσματικούς στη δουλειά μας.

2. Παρατήρησε πώς συμπεριφέρονται σε άλλους οι γύρω σου

To πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα και τις προθέσεις μας. Ειδικά το πώς συμπεριφερόμαστε σε ανθρώπους τους οποίους δεν έχουμε ανάγκη. Βοηθά και στον εντοπισμό αυτών που είναι αξιόπιστοι και άρα αξίζουν το χρόνο μας.

Θα ήθελα να σημειώσω επίσης –και δεδομένου ότι τα άτομα με τα οποία επιλέγουμε να κάνουμε παρέα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη δική μας συμπεριφορά– ότι στην ουσία επιλέγουμε τι θέλουμε να είμαστε κι εμείς.

Απόκτησε τη συνήθεια να παρατηρείς τι κάνουν οι γύρω σου, ώστε να καταλάβεις πάρα πολύ γρήγορα ποιοι πραγματικά είναι. Έτσι, δεν θα χάνεις τσάμπα το χρόνο σου και δεν θα απογοητεύεσαι.

  • Οι άνθρωποι που είναι πραγματικά καλοί συνήθως αντιμετωπίζουν τους πάντες με σεβασμό, ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση ή το backround τους.
  • Οι άνθρωποι που δεν σέβονται τους άλλους είναι πιο πιθανό να είναι ανέντιμοι ή χειριστικοί, στοιχεία που αποκαλύπτονται από τις αλληλεπιδράσεις και τα λόγια τους.

3. Κάνε στους άλλους ερωτήσεις για τον εαυτό τους

Αφότου επισημανθεί εκ νέου πως ό,τι γράφουμε δεν ισχύει σε απόλυτο βαθμό (πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις), είναι διαπιστωμένη η «αγάπη» που έχουμε στο να μιλάμε για τον εαυτό μας. Για να αποφύγεις, λοιπόν, τα όποια άβολα κενά σε συζητήσεις με ανθρώπους που μόλις έχεις γνωρίσει, αλλά και για να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα, κάνε στους άλλους ερωτήσεις για τους ίδιους.

Οι ερωτήσεις αυτές δείχνουν πως μας ενδιαφέρει να γνωρίσουμε το άτομο που έχουμε απέναντί μας. Ότι ενδιαφερόμαστε για το τι έχει να μας πει, όποια κι αν είναι η σχέση μας με αυτό.

Μην αρκείσαι στα τυπικά. Με σεβασμό ρώτα ό,τι μπορεί να σε ενδιαφέρει σε ανθρώπινο επίπεδο, με τρόπο που να μην μπορεί να είναι η απάντηση ένα «ναι» ή ένα «όχι». Έτσι θα μάθεις αυτό το άτομο και πολύ καλύτερα.

Όπως ακούς τις απαντήσεις, διατήρησε την οπτική επαφή, κούνα το κεφάλι σου και κάνε follow up ερωτήσεις, ώστε να καταλάβει πως όντως ακούς και ενδιαφέρεσαι.

4. Χρησιμοποίησε το όνομα των ανθρώπων με τους οποίους μιλάς

Όταν σου συστήνουν κάποιον, οι πιθανότητες είναι πως δεν δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στο όνομα που ακούς. Κάνε έναν κόπο να είσαι συγκεντρωμένος αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα, καθώς όλοι απολαμβάνουμε να μας θυμούνται και να μας αναγνωρίζουμε.

Το πιο εύκολο τρικ είναι να επαναλάβουμε το όνομα, μόλις το ακούσουμε για πρώτη φορά. Έπειτα, ενώ είναι σε εξέλιξη η συζήτηση το ξαναλέμε. Eίναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργήσουμε ισχυρές σχέσεις, αλλά και να κάνουμε εντύπωση. Δείχνει πως προσέχουμε το άτομο με το οποίο μιλάμε και νοιαζόμαστε για αυτό.

Αν όμως το παρακάνουμε, η τακτική γυρίζει μπούμερανγκ (φαίνεται οτιδήποτε άλλο από ειλικρινής).

Επίσης, αν τυχόν ξεχάσεις το όνομα, δεν είναι ντροπή να ζητήσεις από τον άλλο να το επαναλάβει. H ειλικρίνειά σου θα εκτιμηθεί.

5. Κάνε ό,τι κάνει το άτομο που έχεις απέναντί σου

Το γνωστό ως καθρέφτισμα, κοινωνικός καθρέφτης και, πιο επίσημα, πράξη μίμησης των μη λεκτικών ενδείξεων κάποιου άλλου (π.χ. στάση του σώματος, χειρονομίες, τόνος φωνής, μοτίβα αναπνοής και εκφράσεις του προσώπου) είναι μια διακριτική αλλά ισχυρή τεχνική για τη δημιουργία σχέσεων και την άσκηση επιρροής.

Με αυτόν τον τρόπο, στέλνουμε ένα υποσυνείδητο μήνυμα ότι είμαστε όμοιοι με τον απέναντί μας. Κάτι που μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται πιο άνετα και να μας εμπιστευτεί. Ενισχύει την κατανόηση των συναισθημάτων και των προθέσεων του άλλου («μπαίνουμε στα παπούτσια του»), ενώ κάνει πιο πιθανή τη συμφωνία του με ό,τι λέμε και ό,τι ζητάμε. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καθρέφτης δημιουργεί υποσυνείδητα μια αίσθηση ομοιότητας και εμπιστοσύνης, κάτι που μπορεί να κάνει στους άλλους πιο δύσκολο να αντισταθούν στα αιτήματά μας.

Το SOS είναι πως οι εκφράσεις του προσώπου δεν «μεταφράζονται» με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα πολιτισμικά πρότυπα.

6. Όταν δεν απαντά κάποιος σε ερώτηση σου, μην την επαναλαμβάνεις

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να μην απαντάμε στις ερωτήσεις που δεν μας αρέσουν. Για να αποφύγουμε τη συγκίνηση, ή απαντάμε με ερώτηση ή απαντάμε μερικώς, δηλαδή μόνο στο μέρος της ερώτησης που μας βολεύει.

Συνηθέστερα, αυτές οι αποκρίσεις δημιουργούν εκνευρισμό στον άνθρωπο που κάνει την ερώτηση. Το οποίο την επαναλαμβάνει όσες φορές κρίνει πως χρειάζονται, μέχρι να καλυφθεί. Σύντομα καταλαβαίνει πως αυτό δεν θα γίνει ποτέ και θυμώνει.

Η λύση είναι να μην μπούμε στη διαδικασία της επανάληψης, αλλά να σιωπήσουμε. Aν μείνεις σιωπηλός αφού κάποιος έχει εν μέρει απαντήσει στην ερώτησή σου, δημιουργείται μια αίσθηση δυσφορίας και πίεσης. Αυτό μπορεί να κάνει το άτομο να αισθάνεται ότι πρέπει να καλύψει τα κενά στην αρχική του απόκριση, για να σε κάνει να νιώσεις και πάλι άνετα.

Αυτή η τακτική μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες μη λεκτικές ενδείξεις, όπως η άμεση επαφή με τα μάτια και η ουδέτερη έκφραση του προσώπου.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αυτήν την τακτική με σύνεση. Η διαρκής εφαρμογή της μπορεί να μεταφραστεί ως χειριστικό τρικ.

7. Μην έχεις προσδοκίες πριν δοκιμάσεις μια νέα εμπειρία

Είναι στη φύση μας να ενθουσιαζόμαστε με την προοπτική νέων ευκαιριών που σκεφτόμαστε πως μπορούν να αλλάξουν τη ζωή, την ψυχολογία μας ή και τα δύο. Έτσι, αφήνουμε το μυαλό μας να πλάθει ιστορίες για το υπέροχο μέλλον που θα έχουμε. Σπάνια, όμως, το ζούμε. Το γκρέμισμα των προσδοκιών μπορεί να δημιουργήσει από απογοήτευση έως απελπισία, αν δεν μαζέψουμε την κατάσταση πριν να είναι αργά.

Οι ειδικοί εξηγούν πως είναι σημαντικό να έχουμε θετική ενέργεια, όταν διαχειριζόμαστε μια συνθήκη που αφορά τις επιθυμίες μας. Επίσης σημαντικό είναι να έχουμε μηδενικές προσδοκίες. Παραμερίζοντας τις προκαταλήψεις, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι ανοιχτός στις νέες δυνατότητες, να αποκτήσει νέες προοπτικές και να διευρύνει τους ορίζοντές του. Ίσως και να ανακαλύψει ταλέντα ή πάθη.

Όταν δεν υπάρχουν προσδοκίες, μειώνεται το άγχος (αφού δεν υπάρχει πίεση απόδοσης ή αποτελέσματος) και ανοίγει ο δρόμος για γνήσια απόλαυση (καθώς δεν είμαστε επικεντρωμένοι σε κάτι, απολαμβάνουμε τη διαδικασία μάθησης και δοκιμής).

Σύμμαχοι μας είναι και η υπομονή με την επιμονή.

8. Να είσαι ευθυτενής

Διατήρησε σε ευθεία τη σπονδυλική σου στήλη και το κεφάλι σου. Κοινώς, μην καμπουριάζεις!

Η γλώσσα του σώματος μπορεί υποσυνείδητα να επηρεάσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Όταν λοιπόν στεκόμαστε όρθιοι, με τους ώμους μας προς τα πίσω και το κεφάλι ψηλά, προβάλλουμε μια εικόνα αυτοπεποίθησης και εξουσίας. Αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας.

Εντωμεταξύ, μελέτη έχει διαπιστώσει ότι οι άνδρες που έλαβαν οδηγίες να στέκονται όρθιοι με τους ώμους τους προς τα πίσω είναι πιο πιθανό να αξιολογηθούν ως ελκυστικοί και ικανοί από τις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες που είχαν οδηγίες να σκύβουν. Άλλη εργασία ενημέρωσε πως η ίδια στάση σώματος δείχνει διάθεση για ρίσκα και επιμονή, εάν εμφανιστούν στο διάβα προκλήσεις.

Στέλνουμε ένα υποσυνείδητο μήνυμα στον εαυτό μας και τους άλλους, ότι έχουμε αυτοπεποίθηση και είμαστε ικανοί.