Πως θα διατηρήσεις το σπίτι σου δροσερό το καλοκαίρι; Κάθε χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής η ζέστη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μας φαίνεται όλο και πιο έντονη.

Χωρίς αμφιβολία η καθημερινότητα μέσα στην πόλη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνεται ολοένα δυσκολότερη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της αποπνικτικής ζέστης που κάνει τις απλές δραστηριότητές μας να μοιάζουν με ασκήσεις υπομονής.

Πάμε όμως στην δράση και στην εν μέρει λύση του προβλήματος. Τι μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε δροσερό το σπίτι μας χωρίς να χρησιμοποιήσουμε aircondition;

Mικρές, απλές κινήσεις μπορούν να δροσίσουν τον χώρο και να δράσουν ανακουφιστικά για σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ακολουθούν μερικά χρήσιμα tips που μπορεί να βοηθήσουν.

Kάντε block στον ήλιο

Τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, μπορείτε να κρατήσετε τις κουρτίνες κλειστές. Θα δείτε ότι το δωμάτιο θα παραμείνει δροσερό για περισσότερη ώρα. Κατεβάστε την τέντα του μπαλκονιού σας και ακόμα καλύτερα κλείστε τα παντζούρια αφού ο ήλιος δεν θα χτυπάει το σπίτι τόσο πολύ με αυτόν τον τρόπο. Τα δωμάτια υπερθερμαίνονται όταν ο ήλιος μπαίνει μέσα από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, τα οποία λειτουργούν σαν τεράστιοι μεγεθυντικοί φακοί. 

Ανοίξτε τα παράθυρα νωρίς το πρωί ή το βράδυ

Το μυστικό για να έχετε δροσιά μέσα στο σπίτι είναι να έχετε ανοίξει τα παράθυρα του σπιτιού κατά τη διάρκεια της νύχτας την προηγούμενη μέρα. Επίσης μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρα πολύ νωρίς το πρωί. Κρατώντας τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες κλειστές κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα σταματήσετε την εισροή της θερμότητας στο εσωτερικό του σπιτιού και η παρεμπόδιση του ηλιακού φωτός θα σταματήσει την υπερθέρμανση του δωματίου. Ο βασικός κανόνας είναι ότι ανοίγουμε τα παράθυρα όταν η θερμοκρασία εκτός σπιτιού είναι χαμηλότερη από αυτή εντός σπιτιού.

Αλλαξτε τα σεντόνια σας

Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα λινά και βαμβακερά υφάσματα για το σπίτι. Οι ώρες χαλάρωσης και ύπνου θα γίνουν έτσι ακόμα πιο δροσερές.

Μην χρησιμοποιείτε τον φούρνο τόσο πολύ

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πολύ την ηλεκτρική κουζίνα. Η χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας -ιδίως του φούρνου- μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την θερμοκρασία της κουζίνας αλλά και των δωματίων που βρίσκονται κοντά της.

Go Green

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να συμβάλλουν στην χαλαρωτική ατμόσφαιρα του σπιτιού, αλλά και να δώσουν μια αίσθηση δροσιάς σε κάθε δωμάτιο. 

Mην ανάβετε τα φώτα χωρίς να υπάρχει σημαντικός λόγος

Τα καλοκαιρινά απογεύματα και βράδια, μην ανάβετε τα φώτα άσκοπα. Προτιμήστε πιο «φυσικό» φωτισμό, όπως πχ. κεριά.

Το κόλπο με τα παγάκια και τον ανεμιστήρα

Γεμίστε ένα μπολ με παγάκια και βάλτε τον ανεμιστήρα να φυσάει πάνω τους. Μόλις δημιουργήσατε ένα φυσικό air condition που θα φέρει μια ανάσα δροσιάς στο δωμάτιό σας.