Γίνε καλύτερος σε ό,τι κι αν κάνεις με 6 απλούς τρόπους

Ως αυτοβελτίωση θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη διαδικασία μέσα από την οποία διευρύνεις τις ικανότητές σου και αναπτύσσεις τον εαυτό σου προς μία καλύτερη κατεύθυνση που μπορεί να επηρεάσει θετικά την επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή. Πώς; Αλλάζοντας συνήθειες, τρόπους δράσης και αντίδρασης, συμπεριφορές, προκειμένου να λειτουργείς όσο το δυνατόν καλύτερα σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς σου. Όπως, δηλαδή, τα παρακάτω 6 απλά βήματα, τα οποία μόνο να σε εξελίξουν μπορούν. Έτσι, λοιπόν, θα γίνεις καλύτερος σε ό,τι και αν κάνεις.

Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή σου

Δεν είναι εύκολο να διατηρείς πάντα σε υψηλά επίπεδα την αυτοπεποίθησή σου. Θα υπάρξουν στιγμές που θα χάσεις την πίστη στον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου και αυτό είναι πολύ OK, συνέβη/συμβαίνει/θα συμβεί σε όλους μας. Το ζητούμενο είναι να αφήνεις να σε πάρει η μπάλα. 

Όταν χρειάζεσαι έναν τρόπο για να τονωθείς, φέρε στο μυαλό σου την τελευταία φορά που ένιωσες πραγματικά στα καλύτερά σου, αφέσου να βιώσεις ξανά εκείνο το όμορφο συναίσθημα και ανέκτησε τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση.

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου

Κοινώς, απόκτησε τον έλεγχο, φρόντισε να παίρνεις ο ίδιος τις αποφάσεις για τη ζωή σου, όρισε εσύ τα πράγματα που σε αφορούν με γνώμονα τις ανάγκες, τα θέλω, τις αξίες και τους στόχους σου χωρίς να πέφτεις στην παγίδα των προσδοκιών που έχουν οι άλλοι για σένα. 

Συγκεντρώσου σε αυτό που κάνεις

Μια καλή αρχή είναι να περιορίσεις όλα όσα σου αποσπούν την προσοχή και σου κλέβουν χρόνο άνευ λόγου, με πρώτο και καλύτερο το ατελείωτο scrolling ή chating στα social media.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Microsoft, ο χρόνος που μπορεί να παραμείνει προσηλωμένος ο άνθρωπος είναι πλέον μικρότερος ακόμα κι από αυτόν του χρυσόψαρου. Κατά μέσο όρο δηλαδή χάνουμε τη συγκέντρωσή μας έπειτα από μόλις 8 δευτερόλεπτα, τη στιγμή που το χρυσόψαρο τη διατηρεί έως και για 9 δευτερόλεπτα.

Δούλεψε την ψυχραιμία σου

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητά μας και με όλα αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία, πώς να μην κυριεύσει το άγχος το μυαλό, πώς το σώμα να μείνει ανεπηρέαστο, πώς τέλος πάντων να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου για να είσαι ήρεμος και νηφάλιος. Πώς να γίνεις καλύτερος όταν σχεδόν τίποτα δε στο επιτρέπει;

Το να επικοινωνήσεις με έναν αγαπημένο σου άνθρωπο, να κάνεις γυμναστική στον ελεύθερο χρόνο σου, να βγεις για ένα καφέ/ποτό/φαγητό με τους φίλους σου, να κάνεις ένα μίνι διάλειμμα στη δουλειά για να τεντώσεις το σώμα σου -χέρια, πόδια, αυχένα- και να πάρεις τον αέρα σου έξω από τον χώρο του γραφείου είναι μερικά απλά βήματα για να μη νιώθεις τόσο σφιγμένος, ώστε να κοντρολάρεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

Βρες χρόνο για σένα

Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης στην οποία μόλις αναφερθήκαμε από πάνω, εντάσσεται προφανώς και το να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν, σου φτιάχνουν τη διάθεση, σου προσφέρουν ευεξία και γενικότερα, σε κάνουν να νιώθεις ότι κάνεις κάτι καλό για σένα, ότι φροντίζεις τον εαυτό σου και ότι η καθημερινότητά σου δεν είναι μόνο υποχρεώσεις.

Κοιμήσου καλύτερα

Ο ύπνος είναι καθοριστικός παράγοντας για να μπορείς να είσαι λειτουργικός μέσα στη μέρα και να δίνεις το καλύτερο που μπορείς καθημερινά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαταραχές αυτού, οι αϋπνίες και το να μην κοιμάσαι καλά και επαρκώς συνδέονται με αυξημένα επίπεδα άγχους, νεύρων και κακής διάθεσης, με πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης και διαβήτη ακόμα και με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Για να αντιστρέψεις την κατάσταση και να βρεις ξανά τον ύπνο σου -συνεπώς, και τον εαυτό σου- πρέπει να κοιμάσαι και να ξυπνάς με πρόγραμμα, να έχεις ρουτίνα δηλαδή (8 το πρωί ξυπνάς, 12 το βράδυ κοιμάσαι), να τρως ελαφριά το βράδυ, να αποφεύγεις το αλκοόλ, το ατελείωτο σκρολάρισμα στο smartphone, τις αγχωτικές σκέψεις, να αναγνωρίσεις την πηγή του κακού και να κάνεις κάτι γι’ αυτό.