Αν είχες μπροστά σου έναν καταπληκτικό ορθοπαιδικό χειρουργό, τι θα τον ρωτούσες για τη μέση σου; Μην κουράζεσαι – το κάναμε εμείς για εσένα.

Υπάρχουν λάθη στην παιδική ηλικία που δημιουργούν κακό ιστορικό για τη μέση;
Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι μύθοι σχετικά με την παιδική ηλικία, π.χ. αυτά που λένε πολλές μαμάδες στα παιδιά: πρόσεχε πώς κάθεσαι στο θρανίο ή μη σηκώνεις τη σάκα σου γιατί θα «πάθει» η μέση σου κ.λπ. Μια τσάντα που έχει μέσα 5-10 βιβλία και ζυγίζει 1-2 κιλά προφανώς δεν είναι πρόβλημα.
Αυτό που αποτελεί πράγματι πρόβλημα για τη μέση στην παιδική ή την εφηβική ηλικία είναι αν το παιδί πάρει απότομα πολύ βάρος, αν πάρει π.χ. 10, 15 ή 20 κιλά.
Επίσης, υπάρχουν αθλήματα που μπορεί να δημιουργούν θέματα στη μέση. Για παράδειγμα, η ενόργανη ή ρυθμική σε επίπεδο πρωταθλητισμού, ή οι πολλές ώρες μπάσκετ, που έχει έντονα άλματα.
Φυσικά, δεν θα κόψει το παιδί το άθλημα που του αρέσει, αλλά χρειάζεται να γνωρίζει ο γονιός τι επίπτωση μπορεί να έχει στη μέση του όταν κάνει προπόνηση π.χ. 5 φορές την εβδομάδα. Τι επιβάρυνση δημιουργεί αυτό.
Τι ρόλο παίζει ο σωματότυπος στους πόνους της μέσης;
Η επιστήμη δεν έχει δώσει σαφή απάντηση σε αυτό. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σωμάτων που πονούν ή δεν πονούν για διάφορους λόγους.
Αυτό που παρατηρούμε σίγουρα είναι ότι ενόχληση στη μέση μπορεί π.χ. να έχει ένα παιδί στην εφηβεία που μέσα σε ένα-δύο καλοκαίρια πήρε 15 πόντους ύψος. Επίσης, τα κορίτσια συνήθως έχουν αυξημένη λόρδωση στη μέση σε σχέση με τα αγόρια, οπότε μεγαλώνοντας μπορεί να έχουν προδιάθεση για πόνους.
Ακόμα, αν ένα άτομο που μια ζωή ήταν 75 κιλά αρχίσει να παχαίνει και φτάσει τα 90 κιλά, και αν με τα 90 αυτά κιλά συνεχίσει να κάνει αθλήματα, π.χ. τένις, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, είναι λογικό να τον πονέσει η μέση του.
Τέλος, πόνους μπορεί στην πορεία της ζωής τους να εμφανίσουν άτομα που έχουν ανισοσκελία, δηλαδή λίγο διαφορετικό μήκος σε κάθε πόδι, άνθρωποι που κατασκευαστικά έχουν κάποια κλίση στη λεκάνη ή που περπατούν και τα πόδια τους στρίβουν κάπως προς τα μέσα.

Ποιος τρόπος ζωής καταστρέφει τη μέση;
Η καθιστική ζωή είναι σίγουρα ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη μέση. Προσωπικά, προτείνω σε άτομα που έχουν τέτοιες ενοχλήσεις περισσότερο να περπατάνε παρά να κάθονται. Φαντάσου να έχεις μια καθιστική εργασία και έπειτα από 8-10 ώρες σε αυτή να επιστρέφεις στο σπίτι και να συνεχίζεις να κάθεσαι π.χ. στον καναπέ για να δεις τηλεόραση. Αυτό προκαλεί ζημιά τόσο στη σπονδυλική στήλη, που «τεμπελιάζει», όσο και στους μυς της μέσης, που αδυνατίζουν.
Φυσικά, η μέση πονάει και σε άτομα που την επιβαρύνουν πολύ με την εργασία τους, επειδή π.χ. είναι οικοδόμοι ή δουλεύουν σε μεταφορικές και σηκώνουν βάρη. Πονάει σε παιδιά που δουλεύουν σέρβις, που σηκώνουν έναν δίσκο με 10 κιλά – ειδικά το καλοκαίρι, δουλεύοντας σεζόν, διαλύουν τη μέση τους.
Τέλος, πολλά άτομα καταστρέφουν τη μέση τους στο γυμναστήριο, γιατί συχνά κάνουν ασκήσεις με λάθος τρόπο, λάθος τεχνική, σηκώνουν γρήγορα πολλά κιλά ή είναι σε μια ηλικία που ο σκελετός τους δεν πρέπει να δέχεται τέτοια επιβάρυνση.
Άρα, αυτό που έχω να πω στα άτομα που επιβαρύνουν τη μέση τους λόγω καθιστικής ή πολύ κοπιαστικής σωματικά εργασίας είναι, αν δεν μπορούν να την αλλάξουν, να φροντίσουν τουλάχιστον τα εξής:
- Να μην παίρνουν βάρος και να διατηρούν όσο γίνεται τα κιλά που έχουν.
- Όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους, ειδικά τον χειμώνα, να βάζουν μια ζεστή θερμοφόρα στη μέση για να την ανακουφίσουν.
- Όταν πονά η μέση τους συνεχόμενα για 3, 4 ή 5 μέρες να επικοινωνήσουν με έναν ορθοπεδικό, ο οποίος μπορεί να συστήσει αναλγητικά. Να μην περιμένουν να περάσει ένας μήνας για να απευθυνθούν σε γιατρό, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία που θα φέρει ακόμα περισσότερο πόνο.
- Τα άτομα που έχουν διαγνωσμένο πρόβλημα ή έστω ευαισθησία στη μέση καλό είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάθε χρόνο, να κάνουν μια-δυο φορές την εβδομάδα φυσιοθεραπεία ή ένα ήπιο μασάζ, και να μην αφήνουν τον πόνο να φτάσει στο απροχώρητο για να πάνε στον ειδικό.
- Οι ασκήσεις Pilates βοηθούν πολύ, καθώς και η yoga. Τέλος, πολύ ανακουφιστικές είναι οι διατάσεις στη μέση, στην πλάτη και στη λεκάνη.
- Επίσης, ο βελονισμός σε ένα μεγάλο ποσοστό, όταν γίνεται από ειδικούς, μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα της μέσης ή του αυχένα.
- Τέλος, πρέπει να περπατάμε. Ειδικά τα άτομα που όλη μέρα κάθονται σε ένα γραφείο, πρέπει έπειτα, π.χ. το απόγευμα, να βγαίνουν για ένα περπάτημα.