Τα 5 πιο σημαντικά βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κανείς αν θέλει να φύγει από τη στασιμότητα και να βάλει τη ζωή του σε τάξη.
#1 Εντόπισε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα
Πολλές φορές η καθημερινότητα, οι ευθύνες και όλα όσα έχουμε να κάνουμε μας παρασύρουν βάζοντάς μας σε μια αυθόρμητη λειτουργία. Η μέρα μπαίνει βγαίνει κι εμείς λειτουργούμε στον αυτόματο πιλότο χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τι είναι πραγματικά σημαντικό. Με αυτό το τρόπο δίνουμε έμφαση σε ασήμαντα πράγματα που όμως όταν είμαστε μέσα στη ροή μοιάζουν πραγματικά σημαντικά. Πάρε λίγο χρόνο λοιπόν και σκέψου τι πραγματικά είναι σημαντικό για εσένα, τι θα ήθελες να πετύχεις και που θα ήθελες να βρίσκεται η ζωή σου σε 3 χρόνια από τώρα; Αυτό θα σου δώσει μια αίσθηση γι’ αυτό που θέλεις πραγματικά να κάνεις και να ζήσεις. Αφού το κάνεις αυτό, σκέψου πόση έμφαση δίνεις στα σημαντικά και ξεκίνα να μεταφέρεις τη προσοχή σου σε αυτή.
#2 Τακτοποίησε όλες σου τις εκκρεμότητες
Είναι ακριβώς όπως όταν βάζουμε στο κινητό μας να βρει που βρισκόμαστε. Ποιο είναι το «location» μας. Που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή. Πόσο μακριά ή κοντά από αυτό που θέλεις! Πάρε ένα μολύβι και ένα χαρτί και γράψε όλες σου τις εκκρεμότητες. Ό,τι έχεις αμελήσει καιρό, ό,τι έχει μαζευτεί και ό,τι χρειάζεται να περάσει από το χέρι σου. Ντουλάπια που πρέπει να συγυρίσεις, εξετάσεις υγείας, κάποια εργασία στο σπίτι, η διατροφή σου ή ότι άλλο θεωρείς ως εκκρεμότητα. Φτιάξε μια λίστα με όλα τα πράγματα που έχεις να κάνεις και μετά ξεκίνα να τα ολοκληρώνεις και να τα διαγράφεις ένα προς ένα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το εργαλείο διαχείρισης προτεραιοτήτων για να σε βοηθήσει να οργανωθείς γύρω από αυτές. Αφιέρωσε όσο χρόνο χρειάζεται αλλά μην σταματήσεις αν δεν προγραμματίσεις και δεν ολοκληρώσεις όλα όσα έχεις να κάνεις. Πάρε βοήθεια αν χρειαστεί και δώσε κάποιες από τις δραστηριότητες σε άλλους ανθρώπους. Μη σταματήσεις όμως αν δεν ολοκληρώσεις και την τελευταία σου εκκρεμότητα.
#3 Πάρε μια Ατζέντα και προγραμμάτισε το χρόνο σου
Όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε βρίσκονται στο μυαλό μας και αναλώνουν από την ενέργειά μας. Η ατζέντα είναι το εργαλείο που θα σε βάλει σε μια τάξη και θα σου παρέχει την ασφάλεια ότι έχεις προγραμματίσει αυτά που θέλεις να κάνεις και δεν χρειάζεται να τα θυμάσαι όλα. Ακόμα και αν δεν έχεις μια δουλειά που αποτελείται από ραντεβού, πάρε μια ατζέντα και άρχισε να γράφεις μέσα πότε θα κάνεις τι. Προσωπικά μου αρέσει να χρησιμοποιώ ηλεκτρονική ατζέντα για να είμαι ευέλικτη σε αλλαγές και να μην χρειάζεται να έχω μαζί μου άλλη ατζέντα πέραν από το κινητό μου. Το κλειδί εδώ είναι να την εφαρμόζεις με πειθαρχεία. Αν δεν είναι κάτι που συνηθίζεις να κάνεις ίσως σου φανεί «ξένο» στην αρχή και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να το συνηθίσεις. Να θυμάσαι ότι ένα πράγμα χωρίζει τους επιτυχημένους ανθρώπους από τους αποτυχημένους και είναι οι συνήθειες τους. Η διάθεσή τους δηλαδή για δράση και η καθημερινή πειθαρχεία σε αυτή μέχρι να γίνει συνήθεια.
#4 Δούλεψε τη προσωπική σου ανάπτυξη
Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να δουλέψεις τη προσωπική σου ανάπτυξη. Μπορείς να ξεκινήσεις διαβάζοντας κάποιο βιβλίο, παρακολουθώντας κάποια βίντεο ή μπορείς να ακούσεις ακουστικά βιβλία ή podcasts. Αν θέλεις κάτι πιο προσωπικό, πρόσλαβε έναν coach και δούλεψε μαζί του σε ατομικές συνεδρίες coaching. To coaching είναι μια εξαιρετική μεθοδολογία που θα βγάλει από μέσα σου τον καλύτερό σου εαυτό, θα σε αναπτύξει και θα σε υποστηρίξει να μεταμορφώσεις τη πορεία σου προς το καλύτερο. Αν είσαι πιο ομαδικός τύπος και θέλεις κάτι πιο οικονομικό τότε το group coaching είναι η απάντηση. Το group coaching και η δυναμική της ομάδας θα σε ανεβάσουν και θα σε κινητοποιήσουν, ενώ την ίδια στιγμή θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις νέους ανθρώπους μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον που να μπορούν να σε καταλάβουν και να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.
#5 Ξεκίνα πριν νιώσεις έτοιμος/η
Κανένα βήμα και καμιά θεωρία δεν έχει αξία αν δεν μπεις στη δράση. Τις περισσότερες φορές σκεφτόμαστε κάτι πολλές φορές πριν το κάνουμε. Θέλουμε να νιώθουμε έτοιμοι! Στη πραγματικότητα φοβόμαστε να κάνουμε το βήμα ή αναβάλλουμε για να αποφύγουμε κάποιο πόνο ή δύσκολη κατάσταση. Το κλειδί σε αυτή τη περίπτωση είναι «ξεκίνα πριν να νιώσεις έτοιμος/η» Έχεις όλα όσα χρειάζεσαι για να κάνεις το επόμενο βήμα, και μετά το επόμενο και μετά το επόμενο. Είναι σαν την παροιμία που λέει «Τρώγοντας έρχεται και η όρεξη». Αν περιμένω να νιώσω έτοιμη τότε κρατώ τον εαυτό μου πίσω και παραμένω σε αυτό που νιώθω άνετα, στον δικό μου κύκλο και στα δικά μου όρια. Τα δώρα και η ανάπτυξη μου όμως βρίσκονται έξω από αυτά τα όρια.
Μη περιμένεις λοιπόν όλες οι συνθήκες να είναι τέλειες! Ξεκίνα τώρα και κάνε το επόμενό σου βήμα όποιο και αν είναι αυτό. Θα χαρώ να μου γράψεις πιο κάτω τις επόμενες σου κινήσεις και πότε θα τις κάνεις!