Προσπαθείτε να βελτιώσετε την ψυχική υγεία σας, αλλά δεν είστε σίγουροι ότι η προσπάθεια αποδίδει; Διαβάστε 5 στοιχεία που μπορούν να το αποδείξουν.

Η ψυχοθεραπεία φέρνει θετικές αλλαγές στη ζωή και την ψυχική υγεία μας, οι οποίες σε κάποιους έρχονται νωρίτερα, ενώ σε άλλους αργότερα. Επειδή όμως συνήθως συνοδεύεται και από μερικά αρνητικά συναισθήματα, αρκετοί άνθρωποι μπορεί να αμφιταλαντεύονται για το αν βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι η δουλειά που κάνετε με τον εαυτό σας αποδίδει και ότι η ψυχική υγεία σας σημειώνει πρόοδο. Διαβάστε παρακάτω κάποια από αυτά, έχοντας κατά νου ότι οι ενδείξεις θεραπείας είναι διαφορετικές για τον καθένα μας, οπότε δεν χρειάζεται να ταυτιστείτε απόλυτα.

Κάνετε πράγματα που σας φοβίζουν

Όταν αποφεύγουμε να κάνουμε πράγματα που μας φοβίζουν ή μας αγχώνουν, νιώθουμε μια προσωρινή ανακούφιση. «Η αποφυγή μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλείς και να έχετε τον έλεγχο τη δεδομένη στιγμή», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Jessica Stern, PhD, στο διαδικτυακό περιοδικό Wondermind. Μπορεί, όμως, παράλληλα να σας κρατήσει πίσω από μια «γεμάτη» και ενδιαφέρουσα ζωή. Για παράδειγμα, αν βιώνετε κοινωνικό άγχος, η ακύρωση μιας συνάντησης ναι μεν θα φέρει ανακούφιση, όμως δεν θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τις συνδέσεις που επιθυμείτε και κατ’ επέκταση, μπορεί να σας στερήσει σημαντικές εμπειρίες. Θυμηθείτε τη συμβουλή των ψυχολόγων: Αν δεν κάνεις τίποτα, τότε τίποτα δεν θα συμβεί. Αλλά αν κάνεις κάτι, τότε κάτι μπορεί να συμβεί.

Το να παίρνετε περισσότερα ρίσκα και να αντιμετωπίζετε περισσότερες προκλήσεις (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βιώνετε πλέον άγχος), δείχνει ότι βρίσκεστε σε καλό δρόμο στην ψυχοθεραπεία. «Το άγχος εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά γίνεσαι καλύτερος στο να το ανέχεσαι και να προχωράς με τα σχέδιά σου ούτως ή άλλως», εξηγεί η Δρ Stern.

Νιώθετε πλήξη; Μπορεί να είναι σημάδι βελτίωσης της ψυχικής υγείας

Η βελτίωση της ψυχικής υγείας μπορεί να φέρει συναισθήματα ηρεμίας και ασφάλειας. Πολλές φορές οι άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια τοξική οικογένεια ή μια τοξική σχέση, επιδιώκουν αυτό το συναισθηματικό «roller coaster» επειδή αυτό έχουν συνηθίσει. Όπως περιγράφει αυτή την κατάσταση ο ψυχοθεραπευτής Alo Johnston, «είναι ένα συναίσθημα: Θέλω να επιστρέψω σε αυτό που ξέρω ακόμα κι αν δεν το απόλαυσα όσο συνέβαινε».

Αλλά όσο αντιστέκεστε στο να επιστρέψετε σε μια τέτοια κατάσταση, είστε στον σωστό δρόμο. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να νιώθει πλήξη, είναι ένα πραγματικά θετικό σημάδι. Μαθαίνετε πώς να είστε σε ειρήνη με τον εαυτό σας.

Εντοπίζετε μη χρήσιμα μοτίβα και ενεργείτε διαφορετικά

Δεν μπορείς να θεραπεύσεις αυτό που δεν ξέρεις ότι χρειάζεται θεραπεία, λέει η ψυχολόγος Jenny Wang, PhD. Έτσι, όταν διακρίνετε τάσεις αυτο-σαμποτάζ στη ζωή σας, έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα για να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αναλάβει δράση.

Αν αναγνωρίζετε και συνειδητοποιείτε ότι πράγματα που κάνατε παλαιότερα ήταν εις βάρος σας (για παράδειγμα, βάζατε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας) και πλέον αντιδράτε διαφορετικά σε αυτές τις καταστάσεις, τότε η ψυχοθεραπεία αποδίδει.

Νιώθετε τα συναισθήματά σας αλλά δεν τα αφήνετε να κάνουν κουμάντο

«Η ικανότητα να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας είναι μια άλλη ένδειξη ότι η ψυχική υγεία σας βελτιώνεται», εξηγεί η Δρ Stern. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπετε στα συναισθήματά σας να υπαγορεύουν τη συμπεριφορά σας ή να καταστρέφουν ολόκληρη τη μέρα σας. Με άλλα λόγια, νιώθετε αυτό που νιώθετε αλλά δεν επιτρέπετε στα συναισθήματα να έχουν εξουσία επάνω σας. «Είναι σαν να χαμηλώνουμε την ένταση σε ένα ραδιόφωνο ή να ακούμε ένα τραγούδι που δεν αγαπάμε χωρίς να χρειάζεται να κλείσουμε το ραδιόφωνο ή να το σκάσουμε», συμπληρώνει η ειδικός.

Βελτιωμένη ψυχική υγεία σημαίνει πιο ώριμη και ισορροπημένη οπτική

«Συνήθως, θέλουμε τα πράγματα να είναι ασπρόμαυρα», αναφέρει ο ψυχοθεραπευτής Johnston. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι καλοί και αυτοί οι άνθρωποι είναι κακοί. Αυτές οι αναμνήσεις είναι καλές και αυτές οι αναμνήσεις είναι κακές. Αλλά σχεδόν κάθε μέρος της ζωής έχει και από τα δύο», προσθέτει. Έτσι, το να μάθουμε να υπάρχουμε σε αυτή τη «γκρίζα ζώνη» μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις καταστάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αποδεχτεί την πολυπλοκότητα και τις αντιφάσεις που υπάρχουν σε διάφορες καταστάσεις της ζωής μας, ιδιαίτερα εκείνες που περιλαμβάνουν αντικρουόμενα συναισθήματα, αναμνήσεις ή εμπειρίες.