5 αξιοθέατα στα νησιά του Ιονίου που σου κόβουν την ανάσα… Περιζήτητο στους κατακτητές από τα αρχαία χρόνια μέχρι την ενετοκρατία, το Ιόνιο έχει κεντήσει την ιστορία του με βελόνες της Δύσης, γεγονός το οποίο είναι ολοφάνερο στα μνημεία που πρωταγωνιστούν σήμερα στους τουριστικούς οδηγούς. Το πακέτο συμπληρώνεται από το φυσικό τοπίο που περιλαμβάνει μυστήρια, για τα οποία δεν έχουν δοθεί ακόμη απαντήσεις, όπως οι κινούμενες πέτρες και οι σπηλιές της Κεφαλλονιάς.
Πώς να μη μείνεις έκπληκτος από τον πλούτο που καλείσαι να διαχειριστείς, κατεβαίνοντας στα λιμάνια του Ιονίου;
Από τη μία, οι παραλίες με τα τιρκουάζ νερά που παίρνουν χρώμα από το πράσινο τοπίο τριγύρω, από την άλλη, όλα εκείνα τα αξιοθέατα –φυσικά ή ανθρωπογενή– που δίνουν τον πλούσιο χαρακτήρα στα Επτάνησα.
Κεφαλονιά: Σπήλαιο της Δρογκαράτης
Εάν δεν είχε συμβεί ένας ισχυρός σεισμός κατά τον 18ο αιώνα, δε θα είχε αποκαλυφθεί η είσοδος για το πιο ονομαστό σπήλαιο της Κεφαλονιάς, με ιστορία άνω των 150 ετών. Είναι εύκολα προσβάσιμο από το χωριό Χαλιωτάτα, βατό και απόλυτα ενδεικτικό για τον μαγικό γεωλογικό πλούτο, που διαθέτει αυτό το νησί του Ιουνίου.
Το σπήλαιο της Δρογκαράτης δεν υπερβαίνει τα 100 μέτρα βάθους αλλά διαθέτει δυο αρκετά ευρύχωρες και εντυπωσιακές αίθουσες –ο Βασιλικός Εξώστης και η Σάλα της Αποθέωσης– με πλούσιο διάκοσμο. Η δεύτερη εξ αυτών προσομοιάζει σε αμφιθέατρο, γι΄αυτό και χρησιμοποιείται για συναυλίες. Περιττό να πούμε το δέος που προκαλεί μια μουσική εμπειρία εκεί.
Η θερμοκρασία είναι σταθερά στους 18 °C κι η υγρασία αγγίζει το 90%.
Παξοί: Γράβες
Οι θαλάσσιες σπηλιές στους Παξούς λέγονται «γράβες» και είναι αρκετές για να σε φέρουν στο νησί: μέσα στα απόκρημνα βράχια της δυτικής πλευράς, είναι κρυμμένες 30+ σπηλιές τέτοιου είδους, τις οποίες επισκέπτεσαι μόνο εν πλω. Κάποτε ήταν φυσικά οχυρά για τους πειρατές, πλέον αποτελούν το πιο διάσημο αξιοθέατο των Παξών, αφού οι γεωλογικοί σχηματισμοί προσφέρουν εικόνες σπάνιας ομορφιάς.
Η γράβα το Μογγονήσι είτε εκείνη στον Τρυπητό με τη φυσική καμάρα που έχει σκαλίσει η αλμύρα στον βράχο, ο όρθιος βράχος με το όνομα Ορθόλιθος και το τεράστιο άνοιγμα στη σπηλιά της Υπαπαντής είναι τα σημεία κορύφωσης από ένα μονοήμερο τουρ μέσα στα κρυστάλλινα νερά των Παξών.
Κέρκυρα: Αγγελόκαστρο
Οι επισκέπτες της Κέρκυρας βρίσκουν απευθείας τα δύο φρούρια με τα οποία οριοθετείται το ιστορικό κέντρο της πόλης –το παλαιό στο νησάκι ανατολικά και το νέο φρούριο στα δυτικά με ένα από τα περίφημα λιοντάρια του Αγίου Μάρκου–, αλλά πόσοι παίρνουν τον δρόμο για το χωριό Κρήνη, αναζητώντας το Αγγελόκαστρο. Ένα μνημείο από τα βυζαντινά χρόνια, χτισμένο δεξιοτεχνικά στην αιχμή του λόφου.
Από μακριά, φύση και αρχιτεκτονική μοιάζουν ένα. Υπήρξε το ιδανικό σημείο για την επίβλεψη της δυτικής ακτής, γι’ αυτό και η θέα που επιφυλάσσει (όπως και το ηλιοβασίλεμα) θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Στην κορυφή της ακρόπολης του Αγγελοκάστρου βρίσκεται ένας μικρός πέτρινος ναός, αφιερωμένος στον Ταξιάρχη.
Λευκάδα: Ακόνη
Το βασικό χαρτί της Λευκάδας είναι οι αποστομωτικές παραλίες: βράχοι κόβονται απότομα πάνω στη θάλασσα, αφήνοντας μερικά μέτρα ακτής όπου πολλοί θα αναγνώριζαν απλά ως παράδεισο. Αλλά τα βουνά αυτά δεν προίκισαν μόνο τα παράλια του νησιού: από τις κορφές τους πηγάζουν ποτάμια, παρά το ότι τους θερινούς μήνες στερεύουν, όπως ισχύει στην περίπτωση του καταρράκτη Δημοσάρι, κοντά στο τουριστικό Νυδρί.
Γι’ αυτό και αξίζει ο δρόμος μέχρι την Ακόνη: πρόκειται για μια ημιορεινή δασώδη περιοχή στις ήσυχες πλαγιές του όρους Καστέλι, όπου συναντιούνται τα ρέματα από τον κάμπο της Καρυάς, τους Σφακιώτες και τον ποταμό Αλέξανδρο. Είναι μια αγνή εμπειρία εξερεύνησης μέσα σε αιωνόβια πλατάνια, οργιώδη βλάστηση και τρεχούμενα νερά.
Ζάκυνθος: Ναυάγιο
Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, αν και η ιστορία του είναι γνωστή: το σκουριασμένο κουφάρι του πλοίου στην παραλία της Ζακύνθου βυθίστηκε το 1980, στην προσπάθειά του να διαφύγει από τις αρχές, καθώς μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Το πλοίο βρέθηκε εκτός πορείας και έπεσε τελικά πάνω στα βράχια, καταλήγοντας στην άμμο που παραμένει μέχρι σήμερα.
Ιδανικό είναι να κάνεις επίσκεψη εκτός Ιουλίου και Αυγούστου (επικρατεί το αδιαχώρητο με τις απανωτές αφίξεις), ειδάλλως έχουμε να προτείνουμε κάτι πιο ευφάνταστο για να γνωρίσεις το αξιοθέατο: base Jump πάνω από το Ναυάγιο.