Οι πράξεις, η συμπεριφορά και η γνώμη των άλλων ανθρώπων για εμάς σίγουρα μπορεί να μας επηρεάσει. Δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιόμαστε αν οι επιλογές μας ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των υπόλοιπων ανθρώπων, ενώ συχνά πέφτουμε στην παγίδα της σύγκρισης με άλλους (το οποίο οι ψυχολόγοι λένε βέβαια ότι εν μέρει είναι φυσιολογικό) ή πασχίζουμε να λάβουμε σχόλια επιδοκιμασίας ή επιβεβαίωσης.
Μήπως όμως το να δίνουμε τόση σημασία στη γνώμη των άλλων μπορεί να μας «κρατήσει πίσω» και να μην μας αφήσει να εξελιχθούμε; Και πόσο σημαντικό είναι να πιστεύουμε στον εαυτό μας; Γράφουμε τρεις τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίζετε τα επικριτικά σχόλια.
1. Σκεφτείτε πόσα έχετε καταφέρει χάρη στις δικές σας δυνάμεις
Αρχικά, αναλογιστείτε πόσα πράγματα έχετε καταφέρει χάρη στις ικανότητές σας, από την εκπαίδευση ή το επάγγελμά σας μέχρι την κοινωνική ζωή. Ο ψυχολόγος P. Ryan Grant έχει μια συμβουλή που δίνει στους πελάτες του όταν εκείνοι αισθάνονται άσχημα από τα επικριτικά σχόλια των άλλων:
«Εσείς είστε και ο συγγραφέας και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας σας. Εσείς έχετε την πένα και γράφετε το βιβλίο. Εσείς παίρνετε όλα τα δικαιώματα. Οπότε, γιατί προβληματίζεστε για τη γνώμη εκείνων που είναι απλώς δευτερεύοντες χαρακτήρες;»
Όταν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις με αυτόν τον τρόπο, ίσως νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό σας.
2. Ακούστε το ένστικτό σας (και όχι τη γνώμη των άλλων)
Ο Δρ Grant υποστηρίζει –και προτρέπει τους πελάτες του– να ακούν το ένστικτό τους, αυτό που διαφορετικά αποκαλούμε «εσωτερική φωνή» μας. «Όταν βασίζεστε στο ένστικτο που σας λέει “Κάνε αίτηση για αυτή τη δουλειά”, “ζήτα από αυτό το άτομο να βγείτε για καφέ” ή “πες όχι σε αυτή την κατάσταση” και η ζωή σας εξελίσσεται προς το καλύτερο, ενισχύετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας», εξηγεί ο ειδικός.
Παρόλο που το ένστικτό μας μπορεί να μας οδηγήσει μερικές φορές σε λανθασμένες αποφάσεις, με την πάροδο του χρόνου αυτή η μέθοδος μπορεί να μας κάνει λιγότερο ευαίσθητους στις απόψεις τρίτων.
3. Θέστε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα
Μπορεί να νιώσετε λίγο άβολα στην αρχή, αλλά είναι απαραίτητο να δώσετε προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες και όχι στο τι κάνει τους άλλους ανθρώπους να νιώθουν άνετα.
Επικοινωνήστε με δικά σας πρόσωπα που μπορούν να σας υπενθυμίσουν τους στόχους και τις δυνατότητές σας. Και μην ξεχνάτε: Μερικές φορές είναι λογικό η γνώμη των άλλων να σας καταβάλλει. Ωστόσο, συνεχίστε να προσπαθείτε και να «δουλεύετε» με τον εαυτό σας.