Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο γοητείας και εικασιών τόσο στην επιστημονική φαντασία όσο και στον πραγματικό κόσμο. Συμπερασματικά, αυτές οι τρεις ταινίες προσφέρουν διαφορετικές προοπτικές για την περίπλοκη σχέση μεταξύ της ανθρωπότητας και της τεχνητής νοημοσύνης.
H απεικόνιση της τεχνητής νοημοσύνης στον κινηματογράφο είναι ιδανική για να φανταστούμε το μέλλον – αν και δε σημαίνει πως είναι πάντα ευχάριστο. Στην πολυπλοκότητα της τεχνητής νοημοσύνης, οι ταινίες δείχνουν τις δυνατότητες και τις παγίδες της.
1. “Ex Machina” (2014)
Σκηνοθεσία Alex Garland
Το “Ex Machina” παρουσιάζει μια εξερεύνηση της συνείδησης, της ηθικής και της δύναμης μέσα από την ιστορία του Caleb, ενός νεαρού προγραμματιστή που επιλέχθηκε να συμμετάσχει σε μια δοκιμή με την Ava, ένα εξαιρετικά προηγμένο ανθρωποειδές AI. Καθώς ο Caleb αλληλεπιδρά με την Ava, η γραμμή μεταξύ ανθρώπου και μηχανής θολώνει, οδηγώντας σε βαθιά ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα και τη χειραγώγηση.
2. “Her” (2013)
Σκηνοθεσία Spike Jonze
Στο «Her», ο Spike Jonze δημιουργεί μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης που διαδραματίζεται σε έναν κόσμο του εγγύς μέλλον, όπου ο Theodore, ένας μοναχικός συγγραφέας, αναπτύσσει μια βαθιά συναισθηματική σχέση με τη Samantha, μια εικονική βοηθό AI. Καθώς η σχέση τους εξελίσσεται, το “Her” εξερευνά θέματα οικειότητας, μοναξιάς και την εξελισσόμενη φύση των αλληλεπιδράσεων ανθρώπου-AI.
3. “The Matrix” (1999)
Σκηνοθεσία: Lana και Lilly Wachowski
Το “Matrix” παρουσιάζει ένα δυστοπικό όραμα ενός κόσμου όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει υποδουλώσει την ανθρωπότητα σε μια προσομοιωμένη πραγματικότητα για να αξιοποιήσει τη βιοηλεκτρική της ενέργεια. Μέσα από τον χαρακτήρα του Neo, ενός προγραμματιστή υπολογιστών που έγινε μαχητής της ελευθερίας, η ταινία εξερευνά θέματα της πραγματικότητας, της ταυτότητας και της απελευθέρωσης από τα καταπιεστικά συστήματα.