Ποιες συνήθειες που σαμποτάρουν τους στόχους σου; Πειθαρχία, επιμονή, αφοσίωση είναι μερικά από τα στοιχεία που απαριθμούν οι χιλιάδες οδηγοί του διαδικτύου για την επίτευξη στόχων, αλλά όσο καλά και αν κατέχεις τη θεωρία, στην πράξη αδυνατείς να τα εφαρμόσεις. Θα βοηθούσε άμα επιχειρούσες να αντιστρέψεις τη διαδικασία και αντί να εστιάσεις σε όσα πρέπει να ακολουθήσεις, εστίαζες σε όσα πρέπει να αποφύγεις.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές συνήθειες που σαμποτάρουν τους στόχους σου πιθανότατα χωρίς να το καταλαβαίνεις.
Μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου
Όπως έλεγε ένας ονομαστός έμπορος της Wall Street των αρχών του 20ου αιώνα, ο Jesse Livermore, «ένας άνθρωπος πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του και στην κρίση του, αν περιμένει να βγάλει τα προς το ζην στο παιχνίδι του». Το αίσθημα της αποτυχίας κατεβάζει τη διάθεση, προκαλεί απογοήτευση και τελικά εμποδίζει την παραγωγικότητα.
Οπότε, πριν βιαστείς να κρίνεις αρνητικά τον εαυτό σου, διαχώρισε στο μυαλό σου για ποιο κομμάτι της αποτυχίας ευθύνονται δικές σου αποφάσεις και για ποιο ευθύνονται παράγοντες που δεν μπορείς να ελέγξεις. Για το δεύτερο δεν υπάρχει λόγος να δαπανάς ενέργεια – συγκεντρώσου στα λάθη από πλευράς σου και προσπάθησε να τα διορθώσεις για να πετύχεις τους στόχους σου. Ένα βήμα τη φορά.
Μείωσε τους αντιπερισπασμούς
Η συγκέντρωση του μέσου ανθρώπου κρατά κάτι λιγότερο από 8 δευτερόλεπτα, όπως έδειξε μια πρόσφατη έρευνα από την Microsoft, επιβεβαιώνοντας ότι με το πέρασμα των χρόνων όλο και αυξάνεται η απόσπαση προσοχής. Η αιτία του «κακού» δεν είναι άλλη από τα social media και γενικότερα το δέλεαρ του ίντερνετ στην άκρη των δαχτύλων μας.
Από τις πιο διαδεδομένες τακτικές για να αποφύγεις αυτή την παγίδα, που αναμφίβολα επιδρά αρνητικά στην αποδοτικότητα, είναι να βάλεις πρόγραμμα στον τρόπο που δουλεύεις: η τάξη του χώρου είναι αποδεδειγμένα ευεργετική για την ψυχολογία του ατόμου, ενώ ένα πολύ χρήσιμο tip είναι να αφαιρέσεις από το οπτικό πεδίο τη συσκευή του smartphone, θέτοντας συγκεκριμένο χρόνο (πχ 45 λεπτά) που θα εργαστείς χωρίς αντιπερισπασμούς, προκειμένου να πετύχεις σε βάθος χρόνου τους στόχους σου.
Κάνε αυτά που αγαπάς
«Η επιτυχία έρχεται σε εκείνους που γνωρίζουν τον εαυτό τους – τα δυνατά τους σημεία, τις αξίες τους και το πώς αποδίδουν καλύτερα», έγραφε στο βιβλίο του Managing Oneself ο επιδραστικός σε θέματα αυτοβελτίωσης Peter Drucker, «χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια και δουλειά για να βελτιωθείς από σε κάτι που είσαι εκ φύσεως μέτριος, ενώ είναι πολύ πιο εύκολο να αριστεύσεις εκεί που είσαι καλός».
Επηρεαζόμενοι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα είτε τις γνώμες τρίτων, συμβαίνει να θέτουμε στόχους που δε συνάδουν με τα δικά μας προτερήματα και ενδιαφέροντα. Με αυτόν τον τρόπο, απλά δυσκολεύουμε τον εαυτό μας: για να παραμείνεις συνεπής σε βάθος χρόνου, πρέπει να κάνεις κάτι που αγαπάς. Η χαρά είναι από τις πιο ισχυρές κινητήριες δυνάμεις.