10 λέπτα τη μέρα αρκούν. Η απαιτητική καθημερινότητα δεν αφήνει περιθώρια να είμαστε ουσιαστικά παρόντες σε πολλούς τομείς της ζωής μας, επηρεάζοντας και τη σχέση με τα παιδιά μας. Πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μας μαζί τους, ώστε να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος και στην εφηβεία;

Η ουσιαστική επικοινωνία χρειάζεται απόλυτη εστίαση, έστω για 10′

Κάθε πρωί, με το που ξυπνά το παιδί σου, αφιέρωσε δέκα ολόκληρα λεπτά σε εκείνο και μόνο εκείνο. Μίλα του, βοήθησέ το να ξυπνήσει και να ετοιμαστεί, συζήτησε μαζί του ό,τι εκείνο θέλει. Άφησέ του τα ηνία και απλά ακολούθησέ το. Αυτή η απόλυτη σύνδεση, σαν καθημερινή πρωινή ρουτίνα, είναι ικανή να κρατήσει τη σχέση σας ζεστή και την επικοινωνία σας ανοιχτή για ολόκληρη τη μέρα, όσο απασχολημένη και να είσαι, όσο και να τρέχετε σε μαθήματα και άχαρα διαδικαστικά που σας κουράζουν και στερούν τη σχέση από την ουσία της.

7 τρόποι να αφεθείς στην επικοινωνία

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι το τι κάνεις μόλις καταφέρεις να βρεις τον μίτο της Αριάδνης. Τον αφήνεις και τον ξαναπιάνεις όποτε σου κάνει κέφι ή τον τιμάς αφιερώνοντάς του τα δέοντα; Από πείρα μπορώ να πω πώς όταν βρεις τη σύνδεση μόνο και μόνο για να την αφήσεις τη στιγμή που θα πάει μπρος το παιδί σου και συ θα θυμηθείς να μαγειρέψεις/απαντήσεις στο τηλέφωνο/πας μία βόλτα, έχεις κάνει ήδη ένα βήμα μπρος και τρία πίσω.

Τα παιδιά, σε οποιαδήποτε ηλικία και να είναι, την επόμενη φορά θα είναι πολύ πιο επιφυλακτικά σε κάθε απόπειρα σύνδεσης. 

  1. Κάθεσαι με το παιδί σου, χωρίς κινητά ή άλλες αποσπάσεις τριγύρω. Του λες «αυτή είναι η ξεχωριστή μας ώρα, μπορούμε να την περάσουμε όπως θέλεις εσύ, να μιλήσουμε για ό,τι θέλεις, να σε χτενίσω, να ζωγραφίσουμε, να τραγουδήσουμε, οτιδήποτε. Εσύ διαλέγεις και γω ακολουθώ». Βοηθά πολύ το να θέσετε κι ένα χρονικό πλαίσιο στην ξεχωριστή σας ώρα (δεκάλεπτο, μισάωρο), ακόμη και με ξυπνητήρι, ώστε και το παιδί να νιώσει προστατευμένο αλλά και ο γονιός να είναι ανέμελος και πλήρως αφοσιωμένος, χωρίς να αγχώνεται για το ρολόι που τρέχει μαζί με τις υποχρεώσεις.
  2. Μέσα στη μέρα προκύπτουν χιλιάδες πράγματα που θέλεις να του αναφέρεις. Από το ότι βαρέθηκες να μαζεύεις τις κάλτσες του μέχρι ποια playdates έχεις κανονίσει για εκείνο, από τα χαιρετίσματα που στέλνει η γιαγιά μέχρι το να ρωτήσεις πού έχει βάλει πάλι τις κάλτσες του, ναι, αυτές που πάντα μαζεύεις εσύ. Προσπάθησε να συγκεντρώνεις αυτά που θέλεις να πεις (ίσως και σε σημειώσεις σε ένα μικρό post-it) και αφού τα φιλτράρεις, συζήτησέ τα μαζί του την ώρα που έχετε κάνει σύνδεση. Όχι σποραδικά και όχι στο πόδι. Έτσι, δε μένουν μέσα σου ξεχασμένα για να βγουν σαν παράπονο, διαταγή ή «γκρίνια» στην πρώτη ένταση. Την ίδια ώρα μπορείς να κάνεις και κουβέντα για μία συμπεριφορά του π.χ. που δεν σου άρεσε. Θα σε ακούσει πολύ περισσότερο τώρα, παρά τη στιγμή που είσαι σε βρασμό.
  3. Δείξε γνήσιο ενδιαφέρον για τους φίλους του (όσο και να βαριέσαι), ένα τραγούδι που του αρέσει (όσο και να το σιχαίνεσαι), δες ακόμα μαζί του στο TikTok όσους ακολουθεί ή το νέο τρεντ (όσο και να μην καταλαβαίνεις πού είναι το αστείο).
  4. Κάνε follow up ερωτήσεις. Όταν τη μία μέρα σου μιλήσει για ένα τραγούδι που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε πέντε μέρες, κράτα νοητή σημείωση και μόλις περάσουν οι πέντε μέρες, ρώτα αν βγήκε το τραγούδι.
  5. Το να κάνετε μαζί πράγματα δε σημαίνει να το κουβαλάς μαζί σου όταν πας για κούρεμα. Κάνε μαζί του αυτά που αρέσουν σε εκείνο ή πράγματα που απολαμβάνετε μαζί. Το να είναι με ένα κινητό στο χέρι ενώ εσύ χτενίζεσαι, δεν σας κάνουν κολλητούς.
  6. Φρόντισε να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του, μην επαναλαμβάνοντας σε άλλους (τουλάχιστον μπροστά του) όσα σου λέει όταν είστε οι δυό σας.
  7. Όταν το παιδί έχει χορτάσει, θα σε αφήσει πρώτο. Κάπως σαν την αγκαλιά. Η στιγμή που θα καταλάβεις ότι σε έχει χορτάσει και είναι έτοιμο να φύγει από τη σύνδεσή σας και να κάνει άλλα πράγματα, είναι η στιγμή που πρέπει να το αφήσεις. Όχι νωρίτερα, και σίγουρα όχι αργότερα.