Συγκεντρώσαμε 10 από τα πιο διάσημα και την ιστορία πίσω από το όνομά τους.

Σαλάτα του Καίσαρα

Το όνομα μπορεί να σας θυμίζει τους αυτοκράτορες της Αρχαίας Ρώμης, αλλά στην πραγματικότητα, ο Καίσαρας που παίρνει τα εύσημα εδώ είναι ο κύριος Caesar Cardini, ο οποίος εφηύρε αυτήν την τραγανή, γευστικότατη σαλάτα στην Τιχουάνα του Μεξικού.

Fettuccine Alfredo

Ο σεφ Alfredo di Lelio δημιούργησε για πρώτη φορά το ομώνυμο πιάτο ζυμαρικών στη Ρώμη. Όταν Αμερικάνοι ηθοποιοί του βωβού κινηματογράφου «ανακάλυψαν» το πιάτο στο μήνα του μέλιτος τους, το «μετέφεραν» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αμερικανική έκδοση μπορεί να απέτισε φόρο τιμής στον Chef di Lelio όσον αφορά στο όνομα, αλλά πρόσθεσε μια μεγάλη δόση κρέμας που δεν υπήρχε στο αρχικό πιάτο.

Benedict Eggs

Η προέλευση των αυγών Benedict που αγαπάμε να τρώμε, έχει τις ρίζες της στο Μανχάταν. Οι πιο πιθανές πηγές είναι δύο διάσημα εστιατόρια: το Delmonico’s Restaurant και το Waldorf Hotel. Η πιο αναγνωρισμένη ιστορία όμως γύρω από την προέλευσή τος είναι η εξής: Ο κύριος Lemuel Benedict βρισκόταν στο Waldorf για brunch ενώ ήταν σε κατάσταση hangover. Παρήγγειλεω για να φάει όλα τα συστατικά που περιλαμβάνει το μετέπειτα διάσημο πιάτο brunch και ο σεφ το χαρακτήρισε ιδιοφυές!

Μπεσαμέλ

Πολλοί σεφ και δύο χώρες διεκδικούν την «ιδιοκτησία» της διάσημης σάλτσας και οι συνταγές χρονολογούνται από το 1600. Παρόλα αυτά, ο συνονόματος της σάλτσας είναι ο Μαρκήσιος Λουί ντε Μπεσαμέλ, μέλος της αυλής του βασιλιά Λουδοβίκου XIV, αν και πιθανότατα ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του και όχι επειδή επινοήθηκε από αυτόν.

Ben & Jerry’s Cherry Garcia (Γεύση Παγωτού)

Τα αγαπημένα παγωτά Ben & Jerry’s έχουν και τη γεύση με τίτλο Cherry Garcia. Το όνομα του παγωτού προκύπτει από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα των Grateful Deαd, καθώς ένας θαυμαστής της μπάντας έγραψε την ιδέα για τη συνταγή ενώ βρισκόταν σε ψυχεδελική έκσταση σε έναν πίνακα ανακοινώσεων μέσα σε ένα κατάστημα Ben & Jerry.

Σαρλότ Ρους

Στα παλιά αγγλικά, ο όρος «charlyt» χρησιμοποιούταν για κάθε κρέμα, που συνήθως παρασκευαζόταν αλμυρή με κρέας. Μέχρι το 1800, μια «σαρλότ» είχε εξελιχθεί σε κρέμα που περιβάλλεται από μαλακά μπισκότα σαβαγιάρ. Το γλυκό Charlotte Russe εφευρέθηκε από έναν Γάλλο σεφ που δούλευε για τον Ρώσο Τσάρο Alexander I.

Μοσχάρι Στρογκανόφ

Ο Κόμης Pavel Stroganoff έδωσε το όνομά του στο μοσχάρι Stroganoff, ένα κλασικό πιάτο με μοσχαρίσιο κρέας με μανιτάρια σε μια κρεμώδη καφέ σάλτσα, πάνω από ζυμαρικά με βάση τα αυγά. Η ιστορική καταγραφή δείχνει ότι η οικογένεια Stroganoff ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση μεγάλου μέρους της Σιβηρίας ήδη από το 1300, οπότε αυτό το πλούσιο γεύμα πιθανότατα τους βοήθησε να περάσουν τους χειμώνες.

Μαργαρίτα (Κοκτέιλ)

Αυτό το διάσημο κοκτέιλ χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930. Σύμφωνα με το μύθο, ένας μπάρμαν το επινόησε για να εντυπωσιάσει τη Rita Hayworth. Δεν έγινε ευρέως δημοφιλές μέχρι την εφεύρεση της μηχανής κατεψυγμένης μαργαρίτας στο Τέξας, το 1971.

Σάντουιτς

Το σάντουιτς πήρε το όνομά του από τον τέταρτο κόμη Σάντουιτς, έναν αφοσιωμένο τζογαδόρο που μισούσε να αφήνει το τραπέζι του παιχνιδιού για τα γεύματα. Μια φορά, διέταξε τον μπάτλερ του να του φέρει κρέας σφηνωμένο ανάμεσα σε φέτες ψωμί για ένα γεύμα στο χέρι που θα τον άφηνε να συνεχίσει να παίζει. Οι αντίπαλοί του κάλεσαν τον μπάτλερ να τους φέρει, «το ίδιο με τον Σάντουιτς!» Έτσι, το σάντουιτς είναι πλέον ένα από τα πιο διαδεδομένα, «ευέλικτα» φαγητά όλων των εποχών.

Πάστα Σεράνο

Η αγαπημένη σοκολατένια πάστα που έχει αφήσει εποχή, έχει πάρει το όνομά της από τη Χιλιανή τραγουδίστρια, Ροσίτα Σεράνο. Η καλλιτέχνης έκανε συχνά επισκέψεις στην Ελλάδα όπου εμφανιζόταν σε διάσημα καμπαρέ και είχε γίνει τρομερά περιζήτητη, τόσο που ο ιδιοκτήτης γνωστού ζαχαροπλαστείου της Φωκίωνος Νέγρη, αποφάσισε να δώσει το όνομά της σε μια πάστα!