Ιδιαίτερα δημοφιλής δραστηριότητα για κάθε ηλικία είναι το κολύμπι και προσφέρει μόνο καλό στον οργανισμό, εφόσον τηρηθούν και κάποιοι κανόνες. Το υγρό στοιχείο βοηθάει σημαντικά το μυοσκελετικό μας σύστημα, με ήπια άσκηση που προσφέρει και η οποία με την βοήθεια της άνωσης του νερού, λειτουργεί προστατευτικά, χωρίς να υπάρχει υπερβολική πίεση στους μύες, στους τένοντες και στις αρθρώσεις των οστών. Η κολύμβηση βελτιώνει την ευλυγισία, με τη συνολικότερη εκγύμναση του σώματος, στοιχείο που διαφοροποιεί το κολύμπι από τις ασκήσεις γυμναστηρίου, όπου συγκεκριμένα όργανα γυμνάζουν συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες του ανθρωπίνου σώματος.

Ο συγχρονισμός των κινήσεων δυναμώνει τους μύες και η ενδυνάμωση αυτή σημαίνει και αύξηση της μυϊκής μάζας. Στη φυσιοθεραπευτική προσέγγιση, η υδροθεραπεία αποτελεί βασική επιλογή. Η μη δημιουργία κακώσεων μέσω της άσκησης στο νερό, αποτελεί θεραπευτική τεχνική, μιας και ο ασθενής κινεί τα μέλη του με ελάχιστη δύναμη, ενώ βοηθιέται ουσιαστικά και από την άνωση του νερού. Οι φυσικοθεραπευτές εκπαιδεύονται στην κινησιοθεραπεία, στη θεραπευτική άσκηση έχοντας γνώσεις για τις διάφορες παθολογίες λοιπόν, εκμεταλλεύονται την άνωση του νερού, την τεχνολογία και δημιουργούν θεραπευτικά προγράμματα άσκησης μέσα στο νερό, που έχουν σκοπό και στόχο την θεραπεία των ασθενών, τη βελτίωση της δύναμης, της κίνησης και της λειτουργικότητας τους, με τελικό σκοπό τη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Η φυσικοθεραπεία με άσκηση στο νερό, είναι χρήσιμη σε ασθενείς μετά από χειρουργικές μυοσκελετικές επεμβάσεις, σε αθλητικές κακώσεις, σε νευρολογικούς ασθενείς, σε οστεοαρθρίτιδες, σε αυχενικά σύνδρομα, σε οσφυοισχιαλγίες, σε τενοντίτιδες και τενοντοπάθειες και γενικότερα σε όλα τα μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα. Η θεραπευτική άσκηση στο νερό, γίνεται αποκλειστικά και μόνο από φυσικοθεραπευτές αποφοίτους των πανεπιστημίων της χώρας ή απόφοιτους ανάλογων σχολών του εξωτερικού με την ανάλογη αναγνώριση. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΜΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΚΡΥΒΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ.


ΘΕΟΦΆΝΗΣ Θ. ΜΟΥΝΤΖΟΎΡΗΣ
Φυσιοθεραπευτής / Ιδιοκτήτης
Κέντρου Φυσικοθεραπείας Physiof
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ERGON TECHNIQUE
www.physiof.gr