Φλεβίτιδα καλείται η ανάπτυξη θρόμβου στο φλεβικό τοίχωμα. Γίνεται διάταση των αγγείων κάτω από το δέρμα, που είναι εμφανή με μορφή κόκκινων ή μπλε διακλαδώσεων. Αρκετές φορές υπάρχει πόνος.
Που οφείλεται;
Οι κυριότεροι παράγοντες είναι η βλάβη του φλεβικού τοιχώματος, η μείωση ροής του αίματος των φλεβών προς την καρδιά, η μεταβολή της πηκτικότητας του αίματος και διάφοροι αλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες. Η φλεβίτιδα που οφείλεται στην αύξηση πηκτικότητας, συμβαίνει συνήθως μετά απο επεμβάσεις της κοιλιακής χώρας η των κάτω άκρων και αποτελεί προσαρμοστική αντίδραση του οργανισμού-, καθώς και στη φλεβική στάση ονομάζεται φλεβοθρόμβωση και είναι η δημιουργία ελεύθερου θρόμβου μέσα στο αγγείο.
Η φλεβοθρόμβωση είναι επικίνδυνη, λόγω της μετακίνησης του θρόμβου και της πρόκλησης θρομβοεμβολικού φαινομένου, π.χ. πνευμονική εμβολή. Ο τύπος της φλεβίτιδας που οφείλεται σε φλεγμονή του φλεβικού τοιχώματος ονομάζεται θρομβοφλεβίτιδα και σε αυτήν αναπτύσσεται θρόμβος στο τοίχωμα του αγγείου, χωρίς τον κίνδυνο απόσπασής του. Κατά τη θρομβοφλεβίτιδα παρατηρούνται αλλαγή στο χρώμα δέρματος των ποδιών, πόνος, οίδημα, ταχυκαρδία, καψιμο αύξηση των λεμφοκυττάρων του αίματος κ.α.
Πως αντιμετωπίζεται;
Η θεραπεία στη φλεβίτιδα είναι αρχικά συντηρητική. Δίνεται φαρμακευτική αγωγή όπου δίνονται αντιπηκτικά φάρμακα, για να αποκατασταθεί η ροή του αίματος στις φλέβες, ενώ δεν είναι σπάνιες οι χειρουργικές επεμβάσεις όταν κάθε άλλος συντηρητικός τρόπος δεν φέρνει θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι σημαντικός τόσο για την πρόληψη όσο και για την αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση. Γίνεται κινησιοθεραπεία κινησιομάλαξη εφαρμογή ειδικής περίδεσης, πρεσσοθεραπεία λεμφικής αποσυμφόρησης, εφαρμογή kinesiotape, υδροθεραπεία.
Ο τρόπος κινησιοθεραπείας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, να περιλαμβάνει στάια αύξησης της έντασης, προσαρμοσμένα στην πορεία βελτίωσης του ασθενή.
Οι νεότεροι φυσικοθεραπευτές στα εκπαιδευτικά προγράμματα τους αποκτούν όλες εκείνες τις γνώσεις που χρειάζονται ώστε να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό φλεβίτιδας. Έτσι ο φυσικοθεραπευτής έρχεται σε επαφή με τον θεράπων ιατρό του. Παίρνει τις απαιτούμενες πληροφορίες που χρειάζεται για την παθολογία του ασθενή, τις αιτίες που δημιούργησαν την φλεβίτιδα του.
Μαθαίνει για την φαρμακευτική του αγωγή και έτσι ειναι ενημερωμένος για όλο το πρόγραμμα θεραπευτικής αγωγής του ασθενή. Έχοντας όλες τις πληροφορίες κάνοντας την δική του φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση, καταστρώνει το δικό του θεραπευτικό σχήμα ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς και την βαρύτητα του περιστατικού. Απαραίτητη προυπόθεση επιτυχίας της θεραπείας ειναι η απόλυτη συνεργασία του ασθενή.
Σκοπός είναι η ελάτωση των συμπτωμάτων, η μείωση του πόνου, των οιδημάτων, η μείωση της ερυθρότητας και η βελτίωση της κίνησης και της αντοχής. Οι φυσικοθεραπευτικές πράξεις εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο απο απόφοιτους φυσικοθεραπείας απο τα πανεπιστήμιακα ιδρύματα της χώρας.
Εφαρμογή από άλλα άτομα μη ειδικευμένα αποτελεί παράνομη πράξη που διώκεται από την νομοθεσία.
ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΑΤΤΕΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ERGON TECHNIQUE