Ο Νίκος Μαρίνος, σεφ στο Uniqko και άρτι αφιχθείς από τη Ν.Υόρκη, παντρεύει την ελληνική του καταγωγή με τις επιρροές από την νεοϋορκέζικη κουλτούρα στο φαγητό και μας χαρίζει τη συνταγή για ένα λαχταριστό ριζότο, να γλείφουμε τα δάχτυλά μας. Πάρτε χαρτί και μολύβι και…απολαύστε!

ΥΛΙΚΑ

50γρ αλατισμένου βουτύρου, χωρισμένο σε 40γρ και 10γρ

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 φέτες μπέικον σε κύβους

1 σκελίδα σκόρδο

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο

150 γρ κολοκύθας ξεφλουδισμένης και σε λεπτές φέτες

300γρ ρύζι

125ml λευκό ξηρό κρασί (όπως το Sauvignon Blanc)

1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου

30γρ φρεσκοτριμμένης παρμεζάνας

2 κουταλιές της σούπας φασκόμηλο

2 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου

θαλασσινό αλάτι και φρέσκο μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε τo κολοκύθα με μια κουταλιά ελαιόλαδο και αλάτι. Απλώστε το μείγμα σε ένα φύλλο ψησίματος και ψήστε για 30 λεπτά ή έως ότου φουσκώσει. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, κάντε το πουρέ σε μπλέντερ.

Σε μια μεσαία κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, σιγοβράστε το ζωμό κοτόπουλου. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό, περίπου 10 λεπτά, προσέχοντας να μην καεί. Αφαιρέστε το μπέικον από την κατσαρόλα και καθαρίστε τη προκειμένου να απομακρύνετε το λίπος που έχει αφήσει το μπέικον σε αυτή.

Προσθέστε την υπόλοιπη κουταλιά ελαιόλαδου και τα κρεμμυδάκια και μαγειρέψτε για 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια προσθέστε το φασκόμηλο, το ρύζι και το κρασί και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να απορροφηθεί το κρασί.

Προσθέστε το 1/2 φλιτζάνι του ζωμού κοτόπουλου στο μείγμα ρυζιού και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί. Επαναλάβετε με 1/2 φλιτζάνι κάθε φορά μέχρι το ρύζι να γίνει al-dente, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το ζωμό ή και όχι.

Ανακατέψτε με το μείγμα του πουρέ, το σιρόπι σφενδάμου και το τυρί παρμεζάνας. Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει των γεύσεών σας. Γαρνίρετε με επιπλέον τυρί παρμεζάνα, μπέικον και σιρόπι σφενδάμου και σερβίρετε!

Καλή σας όρεξη!

Σεφ, Νίκος Μαρίνος

Youtube Channel, Uniqko Group