Η KLM εφαρμόζει το LifeGate Plasticless Project στη Μαρίνα Φλοίσβου, και μας δείχνει πως καθαρίζονται οι θάλασσες από τα πλαστικά!

Αλήθεια πόσο θλιβερό να κολυμπάς και να βλέπεις πλαστικά μπουκάλια και σακούλες γύρω σου. Καθώς επίσης να είσαι σε λιμάνια και μαρίνες ή να κάθεσαι σε ένα ταβερνάκι πάνω στο κύμα και να αντικρίζεις το ίδιο θέαμα, επειδή κάποιοι αποφάσισαν να πετούν τα πλαστικά στη θάλασσα.
Υπάρχουν τρόποι αποτελεσματικοί να καθαρίζονται οι θάλασσες εφόσον ρυπαίνονται; Φυσικά και υπάρχουν, μάλιστα, προ ημερών, τοποθετήθηκε στη Μαρίνα Φλοίσβου, το πρώτο Seabin στην Ελλάδα, συσκευή που έχει κατασκευαστεί από την LifeGate, με την υποστήριξη της KLM, για τη συλλογή των πλαστικών απορριμμάτων από την επιφάνεια της θάλασσας και την προστασία της θαλάσσιας ζωής.


Η KLM, η ολλανδική αεροπορική εταιρεία, είναι γνωστή για την περιβαλλοντική της ευαισθησία και επενδύει διαρκώς σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και ευαισθητοποίησης του κοινού, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο και πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο.
Με το πρόγραμμα «PlasticLess», της LifeGate, που υποστηρίζει η KLM, στοχεύει να προστατευθεί η θαλάσσια ζωή και η ποιότητα των νερών με την απομάκρυνση των πλαστικών, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με την ανάγκη αποφυγής της χρήσης πλαστικών, ειδικά εκείνων μιας χρήσης που αποτελούν ρυπογόνα υλικά και τα οποία απειλούν τη θαλάσσια ζωή.


Το Seabin, μια συσκευή που έχει κατασκευάσει η LifeGate με τον τεχνικό της συνεργάτη Poralu Marine, τοποθετείται στα ύδατα μαρινών και συλλέγει τα πλαστικά απορρίμματα από την επιφάνειά τους. Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί Seabins στη μαρίνα της Νάπολης, στη Γένοβα, τη Βενετία και το Μιλάνο (Νavigli canals). Το Seabin έχει δυνατότητα συλλογής έως και 500 κιλών πλαστικών αποβλήτων ανά έτος, που έχουν καταλήξει στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων μικροπλαστικών και μικροϊνών.