Με «πρωταγωνίστρια» την αρχαία ελληνική τεχνολογία και τα επινοήματα σπουδαίων εφευρετών, όπως ο Ήρωνας, ο Πυθαγόρας, ο Φίλωνας και ο Αρχιμήδης, το βραβευμένο Μουσείο Κοτσανά καλωσορίζει το κοινό του, έχοντας σχεδιάσει πρωτότυπες θεματικές εμπειρίες επίσκεψης και εκπαιδευτικά εργαστήρια που θα ενθουσιάσουν τους μικρούς και τους μεγάλους του φίλους.

Eκπαιδευτικές δράσεις στο Μουσείο Κοτσανά

Κυριακή 19/9 – ώρα 12:00, «200 ή 2000 χρόνια πριν;». Θεματική Εμπειρία Επίσκεψης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Είκοσι τέσσερις θεματικές ενότητες και περισσότερες από 100 λειτουργικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. Τα τεχνολογικά επινοήματα του Κτησιβίου, του Ίππαρχου, του Φίλωνος, του Ήρωνος, του Πυθαγόρα και πολλών ακόμη μάς αποκαλύπτουν τα ευφυή μυστικά τους, το ιστορικό πλαίσιο και το κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής. Η ρομποτική και η υπολογιστική, η ατμοκίνηση και η αεριοπροώθηση, η αυτοκίνηση και η αυτόματη πλοήγηση, οι αυτοματισμοί και ο προγραμματισμός, οι τηλεπικοινωνίες και η κρυπτογράφηση, η γεωδαισία και η χαρτογράφηση, η θρησκευτική και αθλητική τεχνολογία έρχονται σε πρώτο πλάνο και συναντούν τη σύγχρονη τεχνολογία σε δημόσιο και ιδιωτικό βίο. Διάρκεια: 60΄

Κυριακή 26/9 – ώρα 12:00 «Κρουαζιέρα στην τεχνολογία αιχμής της αρχαιότητας». Θεματική Εμπειρία Επίσκεψης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Αρχιμήδης με το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στην ιστορία; Η «Συρακουσία» ανοίγει πανιά και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι με όλες τις ανέσεις! 75 μέτρα μήκος, τρία καταστρώματα, εκτροφείο ψαριών, στάβλοι αλόγων, πολυτελείς κλίνες, ατμόλουτρα, γυμναστήριο, σκεπαστοί κήποι, πολλαπλά αμυντικά συστήματα, ακόμα και ναοί όπως αυτός της Αφροδίτης μάς περιμένουν να τα γνωρίσουμε. Το κολοσσιαίο πλοίο υπόσχεται ένα ασφαλές ταξίδι πολλών ναυτικών μιλίων με εμβληματικούς σταθμούς αφιερωμένους στην τεχνολογία της Αρχαίας Ελλάδας, πολλές εκπλήξεις και μια διαφορετική συνάντηση με τον Αρχιμήδη! Διάρκεια: 60΄

Πώς συμμετέχουμε στα εργαστήρια του μουσείου Κοτσανά

Σημειώνεται ότι οι θεματικές εμπειρίες επίσκεψης παρέχονται δωρεάν, με τους επισκέπτες να επιβαρύνονται μόνο με το αντίτιμο εισόδου στο Μουσείο (5 ευρώ). Προτείνεται τηλεφωνική προκράτηση θέσεων, καθώς οι ομάδες θα είναι ολιγομελείς. Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και κρατήσεις: 211 411 0044. Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση, σύμφωνα με τους κανόνες διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής υγείας, τα 10 άτομα.

Σταθερά Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

Ψυχαγωγικό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο αήρ+ύδωρ!

Από το πρώτο «σιντριβάνι» … έως τον πρώτο «συναγείρω» της ιστορίας! Οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν μέσα από την πρακτική εφαρμογή συγκεκριμένων εφευρέσεων, όπως του πρώτου ηχητικού συναγερμού, της αυτόματης κρήνης, της κούπας του Πυθαγόρα, της αιολόσφαιρας του Ήρωνος, να κατανοήσουν πλήρως τη λειτουργία τους αλλά και την εφαρμογή της επιστήμης της Φυσικής.

Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής: από το ζατρίκιο μέχρι το παζλ, το τάνγκραμ, το «σκάκι», το «τάβλι» και την «τρίλιζα»

Ανακαλύψτε τα σημαντικότερα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική ως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο. Μάθετε τους «πεσσούς» και την «κυβεία». Διαγωνιστείτε στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Ανακαλύψτε τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι». Εξασκηθείτε στο «(ο)στομάχιον» του Αρχιμήδη με τα 14 κομμάτια. Προσπαθήστε να φτιάξετε σαν τάγκραμ μία από τις 8 προεπιλεγμένες (ή άλλες δικές σας) φιγούρες ή σαν παζλ ένα τετράγωνο με έναν από τους 536 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου. Δώρο: Φεύγοντας, πάρτε μαζί σας ένα χάρτινο «(ο)στομάχιο» και μια μοναδική αφίσα με όλους τους συνδυασμούς του, όπως ερευνήθηκε από τον Αρχιμήδη και επιλύθηκε πρόσφατα με τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών προγραμμάτων.

Υπολογιστικές μηχανές της Αρχαιότητας: από το «κομπιουτεράκι» της Σαλαμίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων

Ανακαλύψτε τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, μια ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθμών οποιουδήποτε πλήθους και μεγέθους με το «Ηρωδιανό» σύστημα αρίθμησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσματος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασμού και διαίρεσης μεταξύ τους. Εξασκηθείτε, διαγωνιστείτε και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου. Περιστρέψτε το κομβίο ενός μηχανισμού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίμακα και ξεκλειδώστε μόνοι σας τα «μυστικά» του! Πηγαίνετε στο παρόν, το παρελθόν ή το μέλλον και εντοπίστε τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, τον μήνα στο σεληνιακό ημερολόγιο, την ημέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ημερομηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων κ.ά. Κατασκευάστε μόνοι σας ένα λειτουργικό τμήμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από μέταλλο και πλεξιγκλάς και πάρτε το δημιούργημά σας ως διακοσμητικό στο γραφείο σας. Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός ελληνικός (ακροφωνικός) άβακας.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες -μικρούς, μεγάλους και οικογένειες. Ώρα προσέλευσης: 30′ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου. Διάρκεια: 60 λεπτά. Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός). Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.