Επειδή τις τελευταίες ημέρες, η γρίπη κάνει party ρίχνωντας στο κρεβάτι τον έναν μετά τον άλλον, είπαμε να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και να την αντιμετωπίσουμε, για να μην αφήσει άλλα θύματα στο πέρασμά της. Με της καίριες ιατρικές συμβουλές του κ. Βαθιώτη Αθανάσιου (Ειδικός Παθολόγος Διαβητολόγος – Διατροφολόγος) συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε αν θέλουμε να βγάλουμε knock out τη γρίπη.
Η γρίπη είναι μια νόσος που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη. Εποχικές εξάρσεις ή επιδημίες γρίπης παρατηρούνται κάθε χρόνο, ανάλογα με την έκταση και την σοβαρότητα της νόσου.
Περίπου κάθε 30 χρόνια εμφανίζεται πανδημία γρίπης, που απειλεί μέχρι και το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως.
Τι είναι και πώς μεταδίδεται η γρίπη
Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης A, B και C. Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Η γρίπη μεταδίδεται μέσω του αέρα από το ένα άτομο στο άλλο, όταν κάποιος που νοσεί βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει και διασπείρει τους ιούς στον αέρα, με την μορφή πολύ μικρών και αόρατων σταγονιδίων.
Ο ψυχρός καιρός, η υγρασία αλλά και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους σε συνάρτηση με την χαμηλή άμυνα του οργανισμού, είναι παράγοντες που αυξάνουν την μετάδοση της γρίπης. Οι ενήλικες μεταδίδουν την νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν και έως μία εβδομάδα από την στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά μεταδίδουν τους ιούς για περισσότερο από μια εβδομάδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης
Τα συμπτώματα της γρίπης ξεκινούν απότομα και έχουν οξέα χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνουν πολύ υψηλό πυρετό, καταρροή, ξηρό ερεθιστικό βήχα, πονόλαιμο, έντονη κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες και μεγάλη κόπωση. Τα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως εμέτους, ναυτία και διάρροια. Τα συμπτώματα διαρκούν από 2 έως 7 ημέρες, ενώ ο βήχας μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.
Στην Ελλάδα η περίοδος της γρίπης ξεκινάει από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με έξαρση της νοσηρότητας από το Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο.
Ποιές είναι οι επιπλοκές της γρίπης
Η γρίπη ως νόσος δεν είναι θανατηφόρος. Οι επιπλοκές της, όμως, μπορεί να έχουν θανατηφόρο εξέλιξη, ιδιαιτέρως για ασθενείς που είναι ηλικιωμένοι ή πάσχουν από άλλα χρόνια νοσήματα, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, νεφρολογικά, ανοσολογικά, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. Oι κυριότερες επιπλοκές είναι:
• Πνευμονία μικροβιακή, κυρίως από πνευμονιόκοκκο
• Αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές
• Κρίσεις άσθματος σε νοσούντες από χρόνιο βρογχικό άσθμα
• Παρόξυνση χρόνιας βρογχίτιδας
• Επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας
• Απορρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη
• Ιγμορίτιδα και ωτίτιδα (ιδίως στα παιδιά).
Υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη;
Επειδή η γρίπη είναι ίωση δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία. Ο ιός θα κάνει τον κύκλο του και θα φύγει. Η θεραπεία που προτείνουμε είναι συμπτωματική, όπως:
• Αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα
• Ξεκούραση, γιατί βοηθάει την άμυνα του οργανισμού
• Aφθονα υγρά (νερό, αφεψήματα, σούπες)
• Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ
• Λήψη αντιβίωσης, μόνo μετά από συμβουλή γιατρού, αν υπάρχουν επιπλοκές
Υπάρχει προστασία από τη γρίπη;
Ο μοναδικός τρόπος προστασίας από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου κάθε έτους, χωρίς αυτό να αποκλείει κάποιος να μπορεί να εμβολιαστεί οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, σε περίπτωση που δεν εμβολιάστηκε εγκαίρως για κάποιο λόγο. Περίπου 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό ο οργανισμός έχει δημιουργήσει τα κατάλληλα αντισώματα κατά της γρίπης. Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της γρίππης δεν προστατεύει από το στέλεχος Η5Ν1 που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών.