Οι Αρχές στην Ευρώπη συνεργάζονται για να βρούνε λύση σε μια σύγχρονη μορφή εκφοβισμού που αφορά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αφού ένας στους πέντε έχει πέσει του doxing, με τα νούμερα να είναι πολύ μεγαλύτερα, αφού τα θύματα πολλές φορές δεν καταφεύγουν στην Αστυνομία και το περιστατικό δεν καταγράφεται.

Το doxing αφορά τη κατοχή από ανθρώπους που μας εκβιάζουν, εγγράφων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Πρόκειται για έγγραφα, φωτογραφίες, ακόμα και πληροφορίες όπως τη παρουσία μας σε κάποιο μέρος που θέλουμε να αποκρύψουμε.

Οι εκβιαστές συνήθως ζητούν μικρά ποσά για να αποφύγουν κινήσεις πανικού από το θύμα, αλλά συνήθως επιστρέφουν ζητώντας επιπλέον χρήματα.

Η απόκτηση πληροφοριών έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικού εκβιασμού με τα θύματα να είναι συνήθως μικροί σε ηλικία(κάτω των 25 ετών) ή ηλικίες άνω των 50.

Είτε πρόκειται για πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκβιασμό στο χώρο εργασίας ή σε προσωπικό επίπεδο, οι εκβιαστές δεν διστάζουν να κάνουν πράξη τις απειλές τους για αυτό και πρέπει να προσφεύγουμε εγκαιρως στις Αρχές.

Πως να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα doxing

Φροντίζουμε να καθαρίζουμε την ψηφιακή μας παρουσία.

Αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας σε όλους τους λογαριασμούς σας.

Τοποθετήστε ένα δυνατό και μοναδικό κωδικό.

Βεβαιωθείτε ότι οι τηλεδιασκέψεις και οι κλήσεις σας είναι ιδιωτικές και κρυπτογραφημένες.

 Μην ανοίγετε διαδικτυακούς συνδέσμους (links) πριν βεβαιωθείτε ότι έχουν σταλεί από κάποιον που γνωρίζετε. Αν έχετε αμφιβολίες, πάλι αποφύγετε να πατήσετε τον σύνδεσμο. Αν έχουν σταλεί από κάποιον άγνωστο, μην τους ανοίξετε καθόλου.