Έχεις αποφασίσει να κάνεις διαίτα, θες να μπεις στο στενό τζιν που έχεις από το προηγούμενο καλοκαίρι, θες το καλοκαίρι να βγεις ανανεωμένος αλλά σύμφωνα με τις στατιστικές ένας στους δύο κάνει ένα μοιραίο λάθος. Το “σύνδρομο του τελευταίου δείπνου” αφορά τη λανθασμένη αντίληψη που έχουμε ότι αν ξεκινάμε δίαιτα τη Δευτέρα, τρώμε όσο αντέχουμε την Κυριακή το βράδυ.

Όσοι έχουν αποφασίσει ότι θα ξεκινήσουν δίαιτα, είναι σαν να ακούνε μια εσωτερική φωνή που τους παρακινεί να φάνε ότι ανθυγιεινό υπάρχει στο σπίτι γιατί από αύριο αλλάζουν διατροφικές συνήθειες.Οι διαιτολόγοι όμως επιμένουν ότι κυρίως για ψυχολογικούς λόγους δεν θα πρέπει να υποκύψετε γιατί αυτό κατά κανόνα θα επαναληφθεί και στην επόμενη στιγμή αδυναμίας.

Προσθέστε και το γεγονός ότι δίνετε έξτρα δουλειά στον ευατό σας, γιατί τα κιλά και το λίπος που θα πρέπει να χάσετε αυξάνεται, και ότι ο οργανισμός μας θέλει κάποιες μέρες για να συνηθίσει το καινούργιο τρόπος ζωής, οπότε οι στιγμές που θα νιώσετε την ακατανίκητη ανάγκη για κάτι ανθυγιεινό και πεντανόστιμο θα είναι περισσότερες στην αρχή της προσπάθειας.

Μία από τις λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί είναι το τελευταίο σούπερ μάρκετ που θα πάτε μια εβδομάδα(ακόμα και μήνα) πριν ξεκινήσετε τη δίαιτα σας να μην περιέχει junk food.

Γεμίστε το ψυγείο σας με φρούτα και ξηρούς καρπούς και ξεκινήστε σταδιακά να αντικαθιστάτε τα πατατάκια για την λιγούρα, με κάτι πιο υγιεινό.

Αποφύγετε στην αρχή τις εξόδους ή το άραγμα στο σπίτι με φίλους που έχουν την συνήθεια να τρώνε junk food, είναι βέβαια πως θα υποκύψετε στον πειρασμό.

Ο εθισμός στο ανθυγιεινό φαγητό δεν διαφέρει από τους άλλους εθισμούς και η προσπάθεια είναι δύσκολη, κυρίως τις πρώτες 15 κρίσιμες ημέρες.