Καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να κινείται στους ρυθμούς της συνεχιζόμενης πανδημίας του COVID-19, το ταξιδιωτικό γραφείο Filippis Tours και ο ιδιοκτήτης Σταμάτη Φιλιππής, σας λύνει όλες τις απορίες σχετικά με όλα όσα πρέπει οι ταξιδιώτες να προσέξουν κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Ταξιδιωτικές πληροφορίες για τους προορισμούς παγκοσμίως, τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ταξιδέψετε με ασφάλεια, καθώς και πως να μείνετε ενημερωμένοι γι’ αυτήν την συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση.

JESHOOTS.COM on Unsplash

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τις κρατήσεις ταξιδιών 

  • Πολλά κράτη θεσπίζουν αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή απαγορεύσεις στα ταξίδια και νέες πολιτικές εφαρμόζονται καθημερινά. Για παράδειγμα, η Αγγλία ενώ δεν απαγορεύει στους ταξιδιώτες να την επισκέπτονται άμεσα, το πράττει εμμέσως αφού για να εισέλθεις στην χώρα με πιστοποιητικό εμβολιασμού χρειάζεται την 2η μέρα να κάνεις PCR test (άρα την 1η και την 2η δεν μπορείς να βγεις από το δηλωθέν κατάλυμα/οικία), έπειτα περιμένεις για 24 ώρες ώσπου να βγει το αποτέλεσμα, επομένως 3 μέρες συνολικά παραμένεις στο ξενοδοχείο/κατάλυμα. Αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος, τότε θα πρέπει να κάνει PCR test την 2η και την 8η μέρα, που σημαίνει ότι θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος από την 9η μέρα και έπειτα! Αυτό σημαίνει ότι ένα ταξίδι 4 – 5 ημερών, στην ουσία δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί…
  • Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει τα δρομολόγια λόγω της πανδημίας, οπότε κάνετε εγκαίρως την κράτησή σας μέσω του ταξιδιωτικού σας πράκτορα.
  • Παρατηρήθηκε από την αρχή της πανδημίας, η ελλειπής ανταπόκριση του τμήματος support για τους ταξιδιώτες που είχαν κλείσει online τα εισιτήριά τους από διάφορα site, συμπεριλαμβανομένων και των site των ίδιων των αεροπορικών.
  • Δεν είναι βέβαιο πότε θα αρθούν εντελώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αν σκέφτεστε να πάτε ένα ταξίδι, φροντίστε να ελέγξετε τις πολιτικές ακύρωσης πριν κάνετε κράτηση. 

Ταξιδιωτικές οδηγίες

Οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν περιορισμούς στα ταξίδια, όπως είναι η υποβολή του Passenger Locator Form (PLF), η πιθανή υποχρέωση σε καραντίνα και η υποχρέωση είτε για test, είτε για πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε για πιστοποιητικό νόσησης COVID-19. 

Απαιτήσεις τεστ Covid-19

Για τους περισσότερους προορισμούς απαιτείται αρνητικό test Covid-19 πριν από την έναρξη του ταξιδιού. 

  • Υπάρχουν χώρες όπου όταν εισέρχεται άτομο από High Risk area (κόκκινες – περιοχές υψηλού κινδύνου), το άτομο πρέπει να φέρει αρνητικό αποτέλεσμα κλινικής εξέτασης πριν την είσοδο στην χώρα προορισμού, ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένο. Το test πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες (αντιγόνου) ή 72 ώρες (PCR, RT-LAMP ή TMA) πριν από την είσοδο και για περιοχές όπου επικρατεί παραλλαγή του ιού, το test πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες (αντιγόνου) ή 72 ώρες (PCR, RT-LAMP ή TMA) πριν από την είσοδο,
  • πρέπει να είναι διαθέσιμο σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή,
  • πρέπει να είναι προσωποποιημένο (όνομα, διεύθυνση και ημερομηνία γέννησης του ατόμου που εξετάστηκε),
  • πρέπει να είναι στα Αγγλικά
  • πρέπει να αναφέρει τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε (PCR, test αντιγόνου, RT-LAMP ή TMA) και το αποτέλεσμα του test
  • πρέπει να έχει βεβαιωθεί από ιατρό ή αναγνωρισμένο εργαστήριο.

Τοπικοί ταξιδιωτικοί κανόνες και κανονισμοί

Αρκετές χώρες επιβάλλουν αυτο-καραντίνα 10-14 ημερών μετά την είσοδο στον προορισμό. Ως εκ τούτου, πριν προγραμματίσετε το ταξίδι σας ενημερωθείτε πρώτα για τους σχετικούς κανονισμούς, όχι μόνο της χώρας προέλευσης αλλά και του προορισμού όπου πρόκειται να ταξιδέψετε, ακόμη και των ενδιάμεσων σταθμών.

Χρήσιμη συμβουλή

Ανάλογα με τη χώρα προορισμού σας, μπορεί να υπάρχουν κι άλλες διαφορές εκτός από τις προϋποθέσεις εισόδου. Ενδέχεται επίσης να ισχύουν διαφορετικοί κανονισμοί για την πτήση ανταπόκρισης. Ενημερωθείτε από όλες τις αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες πρόκειται να ταξιδέψετε.

ΠΡΟΣΟΧΗ! 

Λόγω συχνών αλλαγών στις οδηγίες, συνίσταται στους επιβάτες να επικοινωνήσουν πριν το ταξίδι τους με το ταξιδιωτικό τους γραφείο προκειμένου να είναι πλήρως ενημερωμένοι. Επιπλέον ο ταξιδιωτικός σας πράκτορας μπορεί να σας συμβουλέψει και να σας προτείνει τον προορισμό που θα επισκεφθείτε ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία εκείνης της χρονικής περιόδου. 


Ταξιδιωτικό Γραφείο | Filippis Tours 

Ακτή Τζελέπη 3, Πειραιάς

T: 2104133417

www.filippistours.gr