«Αν σέβεσαι τον εαυτό σου και κατά συνέπεια τους γύρω σου πάντα θα καλύπτεις με αξιοπρέπεια το κορμί σου»

Βλέποντας εκείνη ή ακόμη και τις δημιουργίες της για πρώτη φορά, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι ζει στην εποχή του Woodstock παρέα με την Jane Birkin ή ότι περνάει το χρόνο της κάπου στα προάστια της Αγγλίας ανταλλάσοντας απόψεις για μόδα με την Alexa Chung ή Keira Knightley.

Η Τόνια Mητρούδη, η σχεδιάστρια πίσω από το ελληνικό brand Nidodileda, είναι από τις γυναίκες που η δημιουργικότητα και το στυλ έρρεε πάντα στο αίμα της. Μπορεί κανείς να το καταλάβει αυτό από τον τρόπο που μιλάει, που κινείται ακόμη και που περπατάει. Ελεύθερη και bohemian η ίδια, αντιπροσωπεύει απόλυτα τις συλλογές της.

Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με τον χώρο της μόδας ως σχεδιάστρια;

Μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα και ύστερα από κάποια χρόνια που εργαζόμουν ως υπεύθυνη μόδας σε γνωστά περιοδικά ήρθε πολύ φυσικά και ήπια χρονικά στη ζωή μου η απόφαση. Σαν συνέχεια των σπουδών μου και με την γνωστή «κρίση» στον τύπο, μεταπήδησα σε αυτό τον κλάδο πριν από 3 χρόνια.

Ποια είναι η φιλοσοφία σου και η κύρια πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες σου;

Η φιλοσοφία που με συνοδεύει και κατά συνέπεια αποτυπώνεται και στα ρούχα, είναι η ελευθερία πνεύματος αλλά και κινήσεων. Τα ρούχα είναι τα περισσότερα one size και η ταυτότητα τους συνοδεύεται από συνδυασμούς ευφάνταστων υλικών και layering. H επιθυμία μου είναι να νιώθουν όμορφες μέσα σε αυτά και να αποπνέουν σιγουριά.

 

Με ποιες 5 λέξεις θα χαρακτήριζες τα ρούχα που σχεδιάζεις;

Θεατρικά, κομψά, ευφάνταστα, statement pieces και κατά φυσική ακολουθία bohemiκα.

Πώς είναι η γυναίκα που φοράει τις δημιουργίες σου;

Σίγουρα γεμάτη αυτοπεποίθηση, δυναμική και ελεύθερο πνεύμα. Είναι εκείνη που θα χαμογελάσει άφοβα και θα απλώσει το χέρι της να ακουμπήσει τον συνομιλητή της. Εκείνη που αποπνέει εσωτερική ομορφιά και την χαρίζει απλόχερα.

Έχεις αναφερθεί στο γεγονός ότι η γυναίκα της Nidodileda είναι αφοσιωμένη στην ελευθερία. Τι είναι αυτό που θα κάνει μια γυναίκα να αισθανθεί «ελεύθερη» μέσα από τα ρούχα σου;

Το να νιώθει μια γυναίκα όμορφη μέσα στα ρούχα της είναι σαν γεγονός ο μεγαλύτερος παράγοντας για να αποπνέει σιγουριά. Το ότι τα ρούχα είναι αέρινα και θεατρικά υποστηρίζεται από γυναίκες που καθημερινά εξιστορούν και την ψυχολογία τους αν θέλεις μέσω των κομματιών που επιλέγουν να φορέσουν. Δεν δεσμεύονται μέσα σε αυτά και τις βοηθούν στην κίνηση τους δίνοντας μποέμικες πινελιές .

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το όνομα Nidodileda;

Κατά τον Δάντη Nido di Leda ειναι η φωλιά της Λήδας, ο αστερισμός των διδύμων γιών του Διά και της τότε ερωμένης του Λήδας ,Κάστορα και Πολυδέυκη. Οι γνωστοί Διόσκουροι. Μυθολογικά έχουν μια πανέμορφη ιστορία που αξίζει να διαβάσει κανείς. Είμαι συνδεδεμένη άμεσα με την ιστορία τους όντας δίδυμη και ένθερμη υποστηρίκτρια της αδελφικής αγάπης.

Ποια διάσημη θα ήθελες να φορέσει μία δημιουργία σου;

Επειδή τα ρούχα έχουν έναν έντονο vintage χαρακτήρα θα σε μεταφέρω σε εποχές που θα μπορούσαν να φοριούνται από την Jane Birkin, Cher μέχρι και μεταγενέστερα  από την Vanessa Paradis.

Τι είναι αυτό που κάνει τα ρούχα σου να ξεχωρίζουν από των άλλων ελλήνων σχεδιαστών;

Αρκετά ελληνικά brands έχουν ιδιαίτερη αισθητική, αυτό που κάνει ίσως τα Nidodileda να ξεχωρίζουν όπως αναφέρεις είναι ότι έχουν πολύ συγκεκριμένη και αυθεντική ταυτότητα και  είναι πιστά σε αυτή. Δεν ακολουθούν πιστά τα trends των σεζόν, έχουν την δική τους ”φωνή” και πορεύονται με αυτή, ανανεωμένα κάθε σεζόν.

Με ποιόν διάσημο σχεδιαστή θα ήθελες να δημιουργήσετε μία κοινή κολεξιόν;

Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω συγκεκριμένα κάποιον γιατί είναι πολλοί οι σχεδιαστές που με εμπνέουν και με ενθουσιάζουν. Ίσως να έχω μια παραπάνω αδυναμία στους πιο θεατρικούς όπως ο Alber Elbaz.

Τι τάσεις πιστεύεις ότι θα επικρατήσουν φέτος τον καλοκαίρι;

H αέρινες κροσέ δαντέλες θα πρωταγωνιστήσουν όπως και αρκετά καλοκαίρια άλλωστε, τα μεσογειακά μας χρώματα και αν πιστεύω πολύ σε μια αλλαγή είναι στις ζίπ-κιλότ που επιστρέφουν δυναμικά και αξίζει να το τολμήσουν αρκετές γυναίκες.

Δώσε μας μερικές βασικές συμβουλές για μία επιτυχημένη εμφάνιση.

Μια πετυχημένη εμφάνιση δεν έχει συγκεκριμένους κανόνες, άσε που δεν θα μπορούσα να πιστεύω σε αυτούς λόγω ελευθερίας πνεύματος και επιλογών.

Θα τολμήσω να πω μόνο ότι πάντα να αφαιρείς ότι σε κουράζει και να προσθέτεις κάτι που σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Ούτως η άλλως αν σέβεσαι τον εαυτό σου και κατά συνέπεια τους γύρω σου πάντα θα καλύπτεις με αξιοπρέπεια το κορμί σου.