Στο Χάλστατ, το γραφικό αλπικό χωριό της Αυστρίας, που φήμες το θέλουν να είναι το χωριό «Arendelle» στην ταινία της Ντίσνεϊ, Frozen, ο τουρισμός είναι… πρόβλημα!

Το χωριό Χάλστατ χρονολογείται εδώ και 3.000 χρόνια, είναι γνωστό όχι μόνο για τις ομορφιές του και την ιστορία του αλλά και χάρη στις φήμες που το θέλουν να είναι το χωριό «Arendelle» στην ταινία της Ντίσνεϊ, Frozen.

Στάση για μια… σέλφι!

Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων ταξιδεύει κάθε χρόνο για να επισκεφτεί το υποτιθέμενο σκηνικό μιας ταινίας για παιδιά. Συγκεκριμένα πρόκειται για τουρίστες από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Το επισκέπτονται το χωριό για λίγο, βγάζουν μια σέλφι και συνεχίζουν το ταξίδι τους.

Όμως, όλη αυτή η θεαματική αύξηση του τουρισμού στο χωριό των 778 κατοίκων έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Οι κάτοικοι νιώθουν ότι ζουν σε θεματικό πάρκο και παρότι ο τουρισμός έχει προσφέρει σημαντικά έσοδα στην τοπική οικονομία, ταυτόχρονα έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ακινήτων, το κόστος ζωής, ενώ έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τον μεγάλο όγκο σκουπιδιών.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος του χωριού εξετάζει τρόπους να μειωθεί έστω ο αριθμός των τουριστικών λεωφορείων που φτάνουν ετησίως στο χωρίο, κατά ένα τρίτο,  αλλά υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει νόμιμα. Είναι ενδεικτικό ότι το χωριό δέχεται πάνω από 20.000 τουριστικά λεωφορεία το χρόνο και πάνω από 10.000 τουρίστες της μέρα.

Το Χάλστατ αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω της μοναδικότητας του τοπίου του, που συνδυάζει την ιστορική αρχιτεκτονική του γραφικού οικισμού, τη λίμνη και τα ψηλά βουνά που την περιβάλλουν.

Σύμφωνα με την Guardian