Είναι νέος, έξυπνος, πολυπράγμων και δεν επαναπαύεται λεπτό! Ο Στέλιος Ρουμελιώτης, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος των Coffee Lab, της μεγαλύτερης εταιρείας 3rd wave καφέ στην Ελλάδα, μας μιλά και μας αποκαλύπτει το ρόλο που παίζει ο καφές στη ζωή του, τις δυσκολίες που συνάντησε στο ξεκίνημά των Coffee Lab, τις δεύτερες σκέψεις που ενδεχομένως είχε, καθώς και το μυστικό της επιτυχίας τους!

Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα

Εσύ μπήκες στα «χωράφια» του καφέ ή εκείνος βρέθηκε στο δρόμο σου;

Ο καφές ήταν ανέκαθεν στο δρόμο μου. Ήταν πιστεύω προδιαγεγραμμένο, ήταν αυτό που λέμε… «my destiny»!!

Μετράς πολλά χρόνια εμπειρίας στο κομμάτι του καφέ και αρκετές διακρίσεις, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πως παρατηρείς την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια;

Η εξέλιξη αυτή είναι ένα μεγάλο συναρπαστικό ταξίδι, ένα μαγευτικό ταξίδι γνώσης και εμπειριών. Επιχειρηματικά πιστεύω ότι θέλει πάντα προσοχή γιατί οι μαγευτικές εμπειρίες στις φάρμες του καφέ, πρέπει να συμβαδίζουν με τις ανάγκες του καταναλωτή που θα απευθυνθείς, αυτό είναι το μεγαλύτερο μου στοίχημα και σε αυτό εξελίσσομαι πιστά.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως μετά την εκτόξευση των cocktails στην ελληνική αγορά, ήρθε ώρα να πρωταγωνιστήσει ο καφές (σε ποτά, στην κουζίνα κτλ). Ποια η γνώμη σου;

Η ελληνική αγορά έχει την δική της «κουλτούρα», δεν ακολουθεί πάντα τις «ξένες» τάσεις, αυτό δεν σημαίνει όμως ,ότι υστερεί σε επιτυχημένα concept. Αντιθέτως, η επιχειρηματική ευρηματικότητα του έλληνα, είναι αρκετές φορές μπροστά στις παγκόσμιες εξελίξεις. Ο καφές έχει μεγάλη ιστορία και το παγκόσμιο ρεύμα επηρεάζει όλες τις αγορές, έτσι και στην Ελλάδα φέραμε πρώτοι το 3ο κύμα καφέ, με τα Coffee Lab.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πεις «ξεκινάω τη δική μου αλυσίδα καφέ»;

Απλά γιατί ήθελα ο Έλληνας να πίνει ποιοτικούς καφέδες και θεωρούσα άδικο να μην έχει αυτή τη δυνατότητα. Στα καταστήματά μας ο Έλληνας διαλέγει τον καφέ που του ταιριάζει, πιστεύω ότι αυτό σαν ιδέα είναι ότι καλύτερο, σε αυτές τις δύσκολες από όλες τις απόψεις, ημέρες που διανύουμε.

Υπήρξαν φοβίες ή δεύτερες σκέψεις;

Φυσικά και υπήρχαν. Δεν γεννήθηκα επιχειρηματίας, ούτε κροίσος. Είμαι ένας απλός έλληνας που αφουγκράστηκα την ανάγκη του κόσμου να πίνει ποιοτικό καφέ και μέσα από τις γνώσεις μου και τις εμπειρίες μου, έδωσα μια μάχη για να το πετύχω. Ο ανταγωνισμός ήταν και είναι μεγάλος, αλλά ήμουν σίγουρος για τον εαυτό μου και για αυτό που ξεκίνησα να κάνω και θα το θεωρούσα άδικο να μην το επιχειρήσω.

Με βάση ποια κριτήρια επιλέγετε τα χαρμάνια;

Δεν επιλέγω χαρμάνια. Οι επιλογές μου είναι σε ποικιλίες και αυτή είναι η διαφορά μας, από όλα τα άλλα concept στο χώρο του καφέ. Τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας καφέ, έχουν μεγάλη σχέση με τις ανάγκες του έλληνα και το κατά πόσο μπορούν να πιούν ευχάριστα τις ποικιλίες μας, σε όλη την διάρκεια της ημέρας.

Πόσα είδη διαθέτουν τα Coffee Lab;

Έχουμε 4 ποικιλίες, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Κένυα και Αιθιοπία.

Τα Coffee Lab αναπτύσσουν με ταχύτατους ρυθμούς τα καταστήματα franchise στην Ελλάδα- και όχι μόνο. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σου, το μυστικό της επιτυχίας;

Πιστεύω η επιτυχίας μας είναι στη διαφορετική προσέγγισή μας στον πελάτη. Του δίνουμε τη δυνατότητα να διαλέξει ποικιλίες καφέ που του ταιριάζουν, στην καθημερινότητα του, σε ασυναγώνιστες τιμές. Αυτή η έντιμη σχέση, στο «πεζοδρόμιο» του έλληνα, έχει μεγάλη απήχηση.

Ποια η συμβουλή σου σε έναν νέο επιχειρηματία που σκέφτεται να ανοίξει το δικό του 3rd wave café;

Να αφιερώσει χρόνο και διάθεση σε αυτό που θα κάνει. Πρέπει να έχει μεράκι γιατί η τεχνογνωσία δεν σταματάει ποτέ. Το 3ο κύμα καφέ δεν είναι μόδα, είναι απλά η μετεξέλιξη στο χώρο του espresso καφέ και απαιτεί χρόνο και εμπειρία.

Τι είναι αυτό που απολαμβάνουμε σε ένα φλιτζάνι καλό καφέ;

Δυστυχώς δεν θα μπορέσω με λίγες λέξεις να περιγράψω αυτή τη μαγεία, λυπάμαι!

Εσύ τι καφέ πίνεις;

Μα φυσικά, Coffee Lab, τι άλλο;;

Ποια τα σχέδια σου για τα Coffee Lab μέσα στο 2018;

Τα επιχειρηματικά μου σχέδια είναι πολλά, αλλά για να επιτευχθούν πρέπει να έχω, πάνω από όλα, υγεία εγώ και οι συνεργάτες μου! Με μια καλή και δυνατή ομάδα, όλα μπορούν να υλοποιηθούν…!