Δραστηριοποιείται χρόνια στον τομέα του Marketing και της Επικοινωνίας έχοντας μάλιστα θητεύσει σε «μεγαθήρια» Μέσα όπως ο Οργανισμός Λαμπράκη. Παράλληλα διδάσκει εδώ και χρόνια Επικοινωνία και Δημοσιογραφία σε πανεπιστήμια και κολλέγια στην Ελλάδα, τη Σερβία και τη Ρουμανία… Ο Ρόμπερτ Πεφάνης πλέον μας ξανασυστήνεται και μέσα από μία νέα ιδιότητα, αυτή του συγγραφέα, αφού εδώ και κάμποσους μήνες έχει εκδόσει το πρώτο του βιβλίο «Επιχείρηση: Elgin Express»…

Αλήθεια, η συγγραφή πως προέκυψε;

Καταρχήν, χαίρομαι που συζητώ μαζί με μια παλιά φοιτήτρια μου! Ανέκαθεν υπήρχε στο μυαλό μου η ανάγκη της συγγραφής, απλώς, μέχρι τώρα, περιοριζόταν σε άρθρα και editorials στα ειδησεογραφικά sites με τα οποία συνεργάζομαι. Τα δυο τελευταία χρόνια, έχω ξεκινήσει τη συγγραφή μυθιστορημάτων, με πρώτο δείγμα γραφής, την «Επιχείρηση: Elgin Express». Η ευχαρίστηση του να δημιουργείς, να αποτυπώνεις όσα έχεις στο μυαλό σου, στο χαρτί είναι αέναη. Πιάνω τον εαυτό μου, να επιστρέφω σπίτι μετά από μια γεμάτη μέρα, και να γράφω 3-4 ώρες ασταμάτητα! Αποτέλεσμα είναι να βρίσκομαι ήδη στα μισά του νέου μου μυθιστορήματος, αλλά και να έχω ολοκληρώσει τα προσχέδια δυο ακόμα βιβλίων. 

Πως εμπνεύστηκες την ιστορία σου;

Το θέμα των «Ελγίνειων» Μαρμάρων άρχισε να με απασχολεί από τη δεκαετία του ’80, όταν η τότε κυβέρνηση είχε ξεκινήσει μια οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, για την παράνομη μεταφορά τους κατά τον 19ο αιώνα και την παραμονή και έκθεσή τους, στο Βρετανικό Μουσείο. Τόσες δεκαετίες έχουν περάσει και η αίσθηση είναι ότι δεν πρόκειται να επιστραφούν στην πατρίδα τους. Κάποια στιγμή, σκέφτηκα ότι εφόσον η διπλωματική οδός, δεν επέφερε αποτέλεσμα, ίσως θα έπρεπε να «λερώσουμε» τα χέρια μας και να κινηθούμε με άλλον τρόπο για την επανάκτησή τους. Έτσι, γεννήθηκε η ιστορία και οι χαρακτήρες του βιβλίου. 

Ήταν η ίδια η ιστορία που σου έδωσε το κίνητρο να γράψεις ή η ανάγκη σου για συγγραφή σε οδήγησε εκεί;

Κυρίως, η ανάγκη για συγγραφή. Από τις 5-6 ιδέες που είχα καταγράψει, η «Επιχείρηση: Elgin Express» ήταν η πιο ελκυστική. Χρειάστηκα περίπου τέσσερις μήνες συγγραφής και έναν μήνα έρευνας και αναζήτησης πηγών, για να ολοκληρώσω το πρώτο βιβλίο μου.

Η «Επιχείρηση: Elgin Express» λοιπόν, είναι το πρώτο σου βιβλίο. Μίλησέ μας γι αυτό…

Έχοντας εξαντλήσει κάθε διαπραγμάτευση για την νόμιμη επιστροφή των κλαπέντων αρχαιοτήτων, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πλέον μειώσει τη διπλωματική πίεση. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα φαίνεται να έχουν ριζώσει στο Λονδίνο. Ένας δισεκατομμυριούχος εφοπλιστής χρηματοδοτεί μια ομάδα πρώην πρακτόρων, στρατιωτικών και τυχοδιωκτών, να αφαιρέσει τα Ελγίνεια Μάρμαρα από το Βρετανικό Μουσείο και να τα επιστρέψει στην πατρίδα τους. Με οποιοδήποτε κόστος!

Η ιστορία ακολουθεί την εξέλιξη της αποστολής, τους κινδύνους που παραμονεύουν, καθώς κάθε μέλος της ομάδας, μάχεται να ξεφύγει από εχθρούς, λάθη, τραύματα του παρελθόντος. Αυτό που τους ενώνει είναι η ανάγκη εξιλέωσης. Η επιχείρηση καταλήγει σε ανθρωποκυνηγητό που εκτυλίσσεται από το κοσμοπολίτικο Λονδίνο, την Σλοβακία, τα Βαλκάνια, μέχρι την ξεχασμένη από τον χρόνο, Υπερδνειστερία! 

Η συνεργασία σου με τις Εκδόσεις Σταφυλίδη πως προέκυψε;

Αναζήτησα εκδοτικό οίκο για να αναλάβει την κυκλοφορία του βιβλίου και οι «Εκδόσεις Σταφυλίδη» εκδήλωσαν άμεσα ενδιαφέρον. Η συνεργασία μας είναι υποδειγματική και ήδη συζητάμε το δεύτερο βιβλίο μου.

Ποια τα όνειρά σου σχετικά με την πορεία του βιβλίου;

Είμαι ενθουσιασμένος καθώς έχω ξεκινήσει να λαμβάνω mail από αναγνώστες που δηλώνουν μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορούσαν να το βάλουν κάτω, ότι συγκλονίστηκαν από τις συνεχείς ανατροπές και το σασπένς, ότι ένιωσαν ηθική ικανοποίηση από την εξέλιξη της ιστορίας.

Πολλοί επίσης, θεωρούν ότι το θα ήταν ιδανικό σενάριο για κινηματογραφική ταινία. Δεν σου κρύβω, ότι ορμώμενος αυτό, έχω ξεκινήσει να αναζητώ εταιρία παραγωγής για να βολιδοσκοπήσω πιθανό ενδιαφέρον!

Αν και αυτή είναι η πρώτη σου απόπειρα συγγραφικά, βούτηξες κατευθείαν στα βαθιά θα μπορούσε κανείς να πει, αφού έγραψες ένα θρίλερ, που δεν είναι και από τα ευκολότερα είδη… 

Όντως, ο ιδανικός χαρακτηρισμός του βιβλίου είναι θρίλερ! Όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες, οι ανατροπές είναι συνεχείς και η αγωνία κυριολεκτικά παρούσα σε όλη την ιστορία. Στην ίδια κατηγορία, είναι και το δεύτερο βιβλίο μου!

Που μπορεί κανείς το να βρει;

Η «Επιχείρηση: Elgin Express» πωλείται στις μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων σε όλη την Ελλάδα, και φυσικά online. Μια αναζήτηση του τίτλου στο Google και ο ενδιαφερόμενος θα βρει πολλά e-shops από τα οποία μπορεί να το προμηθευτεί.

Να περιμένουμε σύντομα το επόμενο βιβλίο σου;

Το δεύτερο βιβλίο μου, έχει τίτλο «Πυρηνικός Χειμώνας» και θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο 2022. Η ιστορία αφορά την αποστολή μιας ομάδας στρατιωτικών και μυστικών πρακτόρων στην Μικρασιατική ενδοχώρα, με στόχο να καταστρέψει τα πυρηνικά όπλα που έχει αναπτύξει η Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, εθνικιστές στρατιωτικοί ανατρέπουν την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, σημειώνεται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και η Ανθρωπότητα φθάνει στο χείλος πυρηνικού ολέθρου.