Ένα απλό βήμα, λένε οι ειδικοί, είναι να παραμείνετε ενημερωμένοι και να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις πληροφορίες που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα άλλο εύκολο βήμα είναι να δωρίσετε χρήματα. Οι περισσότεροι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της UNICEF, της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR), της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, εργάζονται επί του παρόντος στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες.

Voices of Children

Το Voices of Children είναι μια οργάνωση με έδρα την Ουκρανία που παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά που έχουν αντιμετωπίσει τον πόλεμο. Χρησιμοποιεί τη θεραπεία μέσω τέχνης και την αφήγηση παραμυθιών και παρέχει οικονομική υποστήριξη σε οικογένειες που έχουν υποφέρει από τον πόλεμο.

Vostok SOS

Η Vostok SOS, η οποία εδρεύει επίσης στην Ουκρανία, συνεργάζεται με τη γερμανο-ελβετική ΜΚΟ Liberico για την παροχή άμεσης υποστήριξης εκκένωσης στους Ουκρανούς που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η Vostok διατηρεί τηλεφωνική γραμμή για τους Ουκρανούς που έχουν ανάγκη και, στο εξής, ελπίζει να παρέχει υποστήριξη τραυματισμού στα θύματα της ρωσικής εισβολής.

Malteser International

Η Malteser International, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα τη Μάλτα, συλλέγει «καθημερινές» προμήθειες για Ουκρανούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Αυτό που χρειάζεται ιδιαίτερα είναι καθημερινά φάρμακα, καθώς και βρεφικές κούνιες, κουβέρτες, τρόφιμα και μετρητά για την παροχή βοήθειας στους πολλούς ανθρώπους που έχουν πληγεί», δήλωσε σε δημόσια δήλωση ο Oliver Hochedez, επικεφαλής του τμήματος έκτακτης ανάγκης της Malteser International.

United Help Ukraine 

Η United Help Ukraine είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη ρωσική ομοσπονδία το 2014. Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει χρήματα για να στείλει κιτ πρώτων βοηθειών και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Το ταμείο έχει ξεπεράσει τον στόχο των 600.000 δολαρίων, αλλά εξακολουθεί να δέχεται δωρεές.

Nova Ukraine

Η Nova Ukraine, επίσης ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, και συνεργάζεται στενά με άλλους οργανισμούς που εδρεύουν στην Ουκρανία και επί του παρόντος συγκεντρώνει πακέτα προμηθειών που περιλαμβάνουν πάνες για παιδιά και ενήλικες, παιδικές τροφές, νοσοκομειακές προμήθειες και ξηρές τροφές για ένα ορφανοτροφείο παιδιών στο Ντόνετσκ.

Sunflower of Peace

Η Sunflower of Peace, συγκεντρώνει χρήματα για να φτιάξει σακίδια πρώτων βοηθειών για παραϊατρικούς και γιατρούς στην πρώτη γραμμή. Το 2014, ο οργανισμός συγκέντρωσε επίσης χρήματα για να κατασκευάσει τα σακίδια πρώτων βοηθειών για επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου που παρέχουν βοήθεια σε όσους έφευγαν από την προσάρτηση της Κριμαίας.