Όχι, σήμερα δεν είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS. Εντούτοις σαν σήμερα στις 18 Ιουνίου 1981, ανακαλύφθηκε ο ιός που επρόκειτο να σημαδέψει πολλούς ανθρώπους στο πέρασμα του…
Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη
Έχουν περάσει πάνω από 35 χρόνια, που ο ιός παρατηρήθηκε πρώτη φορά κλινικά στις ΗΠΑ και από τότε μέχρι σήμερα πάνω από 39.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πάνω από 78.000.000 είναι φορείς του. Στην αρχή ήταν «ένας σπάνιος καρκίνος που προσέβαλε 41 ομοφυλόφιλους», σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, στις 3 Ιουλίου του 1981. O ιός HIV, που η κυριότερη μετάδοσή του είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής, έχει αρχίσει να καταπολεμείται αφενός μέσω της ενημέρωσης για το πόσο σημαντική είναι η αντισύλληψη και αφετέρου στο πέρασμα των χρόνων όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν χαθεί, η παγκόσμια κοινότητα έχει σοκαριστεί και έχει χάσει πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, οι οποίοι με τον θάνατό τους, κατάφεραν να ευαισθητοποιήσουν το ευρύτερο κοινό, ενώ ταυτόχρονα ο χαμός τους υπήρξε η αφορμή έναρξης μεγάλων καμπανιών ενημέρωσης για τους τρόπους προφύλαξης από τον θανατηφόρο ιό.
Ο Rock Hudson ήταν ο πρώτος διάσημος που πέθανε από τη νόσο, λίγο πριν συμπληρώσει τα 60 του χρόνια.
Ο γνωστός Αμερικανός σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στο πιο πολυσυζητημένο θρίλερ όλων των εποχών, «Ψυχώ», Anthony Perkins, έφυγε σε ηλικία 60 ετών το 1992, από τον ιό του AIDS.
Ο Nureyev, χορευτής θρύλος του 20ου αιώνα βρέθηκε ότι ήταν θετικός στον ιό το 1984, αλλά δεν μπορούσε να δεχτεί την αρρώστια του.
Ο Άγγλος τραγουδιστής των Queen , Freddie Mercury, πέθανε από τη νόσο το 1991, σε ηλικία 45 ετών.
Στα ελληνικά δεδομένα, ο σχεδιαστής Μπίλι Μπο, έφυγε στις 13 Ιουνίου 1986.
Ο σκηνοθέτης Αλέξης Μπίστικας πέθανε από AIDS στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995.