Ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους επιστήμονες είναι η αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων στο δυτικό κόσμο, και λέμε δυτικό γιατί εκεί υπάρχει καταγραφή τους.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Trends in Genetics εξηγεί αυτή την αύξηση και δείχνει στατιστικά στοιχεία που θα πρέπει να μας ταρακουνήσουν.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Αριζόνας και δείχνει ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν 8 φορες περισσότερο αυτοάνοσο νόσημα. Παράλληλα όμως θεραπεύονται πιο εύκολα ενώ εμφανίζουν πολύ λιγότερο καρκίνους μη σχετιζόμενου με το αναπαραγωγικό σύστημα, όπως το μελάνωμα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του νεφρού και του πνεύμονα.

Η εξήγηση που δίνεται είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, αφού συνδέει την εξέλιξη του ανθρώπου με το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Το ανοσοποιητικό των γυναικών είχε φτιαχτεί για πολλές κυήσει και για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε συνθήκες με πολλά μικρόβια και παράσιτα. Όσο αυτά εξαφανίστηκαν το σώμα επιτίθεται στον ίδιο του τον οργανισμό. 

Επίσης στο σύγχρονο κόσμο ο άνθρωπος καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από παλιά με αποτέλεσμα να διατηρούνται μεγάλες ποσότητες ορμονών που οδηγεί σε ενεργοποίηση αυτοάνοσων νοσημάτων.