Ο Παναγιώτης Ανδρεσάκης είναι ο ιδιοκτήτης της πολύ επιτυχημένης αλυσίδας cafe “Baristi Speciality Coffee” και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά τόσο σχετικά με τον αγαπημένο μας καφέ όσο και την επιτυχία της επιχειρηματικής του κίνησης. Απολαύστε τον!

Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα χαρακτηριστικά που σας διαφοροποίησαν από τους άλλους και γνώρισε η επιχείρηση σας τόσο μεγάλη επιτυχία;

Τα στοιχεία που συντέλεσαν για την ραγδαία ανέλιξη της εταιρείας μας, δεν είναι άλλα από την ποιότητα των προϊόντων μας, την εξυπηρέτηση, την διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού και φυσικά, τις προσιτές τιμές.

Έχετε επεκταθεί ήδη σε αρκετά σημεία με καταστήματα, στον Πειραιά, στο Αιγάλεω και στη Νέο Κόσμο. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το προσεχές μέλλον;

Στόχος μας είναι η επέκταση σε όλο το δίκτυο της Αττικής, με κεντρικά καταστήματα σε κάθε περιοχή. Βασικός γνώμονας μας είναι τα υγιή καταστήματα με κερδοφορία κάτω από την ομπρέλα της Baristi.

Πως επιλέγετε τα σημεία στα οποία ανοίγετε τα καταστήματα σας;

Η επιλογή του κάθε σημείου γίνεται έτσι ώστε να συνδυάζεται η καλή και κεντρική τοποθεσία του καταστήματος με το προσιτό ενοίκιο.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τον καφέ που θα σερβίρετε στον πελάτη;

Η γνώση και η πείρα μας στον καφέ, μας οδήγησε στην πιστοποίηση του καφέ σαν αυστηρό κριτήριο και στην επιλογή από χαρμάνια Speciality Coffee της εταιρείας Vittorio Gourmet Espresso.

Ποια τα οφέλη των υποψήφιων επενδυτών που θα ήθελαν να αποκτήσουν το δικό τους franchise Baristi cafe;

Τα Baristi cafe είναι υγιή καταστήματα που φέρουν ένα δυνατό brand name, συνυφασμένο με την κερδοφορία που βασίζεται στην διαρκή εκπαίδευση, την πείρα και τη βαθιά γνώση του καφέ. Αυτοί οι λόγοι μας καθιστούν μία σοβαρή πρόταση για τους υποψήφιους επενδυτές.

Και τι γίνεται με το κόστος;

Στόχος μας, όπως και προανέφερα, είναι τα υγιή καταστήματα, έτσι έχουμε υπολογίσει χαμηλό κόστος κατασκευής που δεν προϋποθέτει entrée fee, ενώ παράλληλα παρέχεται συνεχής υποστήριξη από την εταιρείας μας.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο που έχει αποφασίσει να ξεκινήσει μια επιχείρηση; Υπάρχουν μυστικά επιτυχίας;

Μία επιχείρηση εκτός από όραμα σαν βασικό συστατικό, χρειάζεται να βρει την ισορροπία μεταξύ της καλής ποιότητας και των προσιτών τιμών. Το λεγόμενο value for money.

Βάσει της εμπειρίας σας, υπάρχουν περιθώρια για επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης;

Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες και περιθώρια αρκεί να υπάρχουν φρέσκες ιδέες, καλή γνώση του αντικειμένου καθώς και του ανταγωνισμού.