Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλα τα παιδιά από τη φύση τους αγαπάνε τα ζώα και απολαμβάνουν τη συντροφικότητα τους. Εξάλλου μια γρήγορη ματιά στο υπνοδωμάτιο του μικρού σας, όπου εκεί επικρατούν τα λούτρινα ζωάκια θα σας πείσει ότι περιτριγυρίζεται, από τα ζώα. Μήπως λοιπόν, αντί το παιδί σας να έχει ψεύτικα σκυλάκια και γατάκια, είναι καλύτερο να ζει με αληθινά και να μεγαλώνει μαζί τους; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένας σκύλος ή μια γάτα το μόνο που θα φέρουν στο σπίτι είναι χαρά και πολλά οφέλη τόσο για την υγεία όσο για την ψυχολογία. Η πλέον κατάλληλη για να μας λύσει τις απορίες μας γύρω τη συμβίωση κατοικιδίων και παιδιών, είναι η Ραμαντάνη Ελένη, κτηνίατρος γαρ.
Έχουμε διαβάσει σε έρευνες πως το να μεγαλώνουν τα παιδιά με κατοικίδια είναι ό,τι καλύτερο. Πώς το αντιλαμβάνεστε εσείς ως ειδικός;
Πράγματι υπάρχουν όλο και περισσότερες έρευνες που αποδεικνύουν τα θετικά αυτής της συμβίωσης. Εμείς ως κτηνίατροι και ιδιοκτήτες ζώων το επιβεβαιώνουμε.
Ποια είναι τα οφέλη του να μεγαλώνουν τα παιδιά με κατοικίδια;
Το παιδί, μέσω της ενασχόλησης και της φροντίδας του κατοικιδίου μαθαίνει να μη φοβάται, να σέβεται και να αγαπά. Αναλαμβάνοντας μικρές υποχρεώσεις γίνεται πιο υπεύθυνο και πιο δραστήριο. Εξίσου σημαντικό είναι πως το παιδί έρχεται σε επαφή με τον κύκλο της ζωής και μαθαίνει να διαχειρίζεται την απώλεια.
Βάσει της εμπειρίας σας, ποια ζώα είναι καλύτερα ως κατοικίδια σε ένα σπίτι που μεγαλώνουν παιδιά;
Η γνώμη μου είναι πως δεν έχει να κάνει με το είδος του κατοικιδίου. Είτε αυτό είναι σκύλος, είτε γάτα, κουνέλι, χάμστερ, παπαγάλος. Κάθε οικογένεια μπορεί να διαλέξει και να αναθρέψει ένα κατοικίδιο που της ταιριάζει ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερες ανάγκες του.
Θεωρείτε πώς ο ερχομός ενός μωρού στο σπίτι, προκαλεί στα κατοικίδια ανθρώπινα συναισθήματα όπως ζήλεια; Αν ναι, πώς πρέπει να το διαχειριστεί η οικογένεια;
Είναι λάθος να μεταφέρουμε ανθρώπινα συναισθήματα , όπως η <<ζήλεια>> στα ζώα. Ο τρόπος αντίληψης και σκέψης τους διαφέρει από το δικό μας. Ο καινούργιος τρόπος ζωής που φέρνει ο ερχομός ενός νέου ατόμου στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του κατοικιδίου μας και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά περίπτωση.
Πώς θα διδάξουμε στα παιδιά μας ότι «τα ζώα δεν είναι παιχνίδι»;
Όπως και στα υπόλοιπα πράγματα το παιδί μαθαίνει μέσα από τα σωστά πρότυπα. Βλέπει το σωστό και το μιμείται. Η οικογένεια και το σχολείο παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Τι συμβουλεύετε τους γονείς που πιστεύουν πως «τα ζώα έχουν μικρόβια, άρα δεν πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον με ένα μωρό»;
Είναι κάτι που δυστυχώς έχω ακούσει κάποιες φορές. Αντίθετα όμως, με αυτήν την άποψη τα μωρά που μεγαλώνουν με κατοικίδια φαίνεται να αναπτύσσουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα που τα κάνει λιγότερο ευπαθή σε ιώσεις. Παρουσιάζουν κατά 50% λιγότερες αλλεργίες και άσθμα. Επίσης, με τη μείωση του άγχους που προσφέρουν τα κατοικίδια συνεισφέρουν στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τόσο των παιδιών, όσο και ολόκληρης της οικογένειας.
Ακτή Τρύφωνος Μουτσοπούλου 52, Πειραιάς, Τ: 210 45.23.632, 6948 50.06.56,
E–mail: eleni–ram@hotmail.com, F/b: Διαγνωστικό και Χειρουργικό Κέντρο Μικρών Ζώων