Ο Πέτρος Ξεκούκης αποτελεί μια έντονη και πολυτάλαντη προσωπικότητα στον χώρο του Θεάτρου και της Τέχνης. Τον συνάντησα εν μέσω καραντίνας και μιλήσαμε για το καλοκαιρινό μέλλον του θεάτρου, την κατάσταση που βιώνουμε όλοι αυτή την περίοδο, αλλά και τα καλλιτεχνικά του σχέδια, καθώς ετοιμάζεται να συνεργαστεί με τον Μανούσο Μανουσάκη και τον Γιάννη Αϊβάζη. 

Συνέντευξη στη Φωτεινή Δημητριάδου

Πέτρο παρά τον Covid-19  και καθ΄ότι είσαι ανήσυχο πνεύμα έχεις δραστηριοποιηθεί καθόλου καλλιτεχνικά; Ετοιμάζεις κάτι νέο; 

Ετοιμάζω μια ταινία που αφορά τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η σκηνοθεσία θα είναι του Μανούσου Μανουσάκη. Παράλληλα ετοιμάζω και μια άλλη ταινία σε συνεργασία με το Μ.Κ.Ο. και την Αρχιεπισκοπή, όπου υποδύομαι τον Νικηταρά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αϊβάζη. Όπως καταλαβαίνετε έχω διπλό ρόλο. Τα γυρίσματα θα αρχίσουν μετά τις 25 Απριλίου. Για περισσότερα και εμείς… αναμένουμε!

Για το καλοκαίρι υπάρχει κάποια ελπίδα για παραστάσεις μιας και το θέατρο είναι σε ανοιχτό χώρο;

Αρχικά 13 και 14 Μαρτίου θα προβληθεί η θεατρική παράσταση «Γοργόνες και Μάγκες» που είχε ανέβει στο θέατρο Μπροντγουέι, και στην συνέχεια για το καλοκαίρι ετοιμάζω και πάλι το «Δον- Καμμίλο» που πέρυσι λόγω Covid-19 δεν προλάβαμε να κάνουμε περιοδεία. Φέτος  λοιπόν, λέμε να ξεκινήσουμε την περιοδεία αυτού του εξαιρετικού έργου και εύχομαι όλα να πάνε καλά.

Κατά την άποψη σου, ο Covid-19 έχει επηρεάσει την ανθρώπινη ψυχολογία και τι αντίκτυπο έχει στην οικονομία της χώρας;

Δυστυχώς έχει επηρεάσει πάρα πολύ κόσμο. Ο κόσμος είναι  φοβισμένος και προβληματισμένος. Ως ένα βαθμό, αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει και να τηρεί αυτά που μας συμβουλεύουν οι λοιμωξιολόγοι. Απλά δεν πρέπει να φοβούνται γιατί ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος. Εγώ δεν φοβάμαι, απλά προσέχω. Υπομονή και υπακοή, και όλα θα πάνε καλά, πρώτα ο Θεός.

Πιστεύεις ότι όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση επαρκούν ή πρέπει να πάρουν πιο σκληρά ώστε να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα;

Αν εμείς οι ίδιοι δεν τηρούμε τα μέτρα που μας υποδεικνύουν οι επιδημιολόγοι, ό,τι μέτρα και να λάβει η κυβέρνηση δεν θα κάνουμε τίποτα. Φταίμε, γιατί δεν υπακούμε….

Όσον αφορά το εμβόλιο εσύ θα μπείς στην διαδικασία να το κάνεις ή φοβάσαι τυχόν παρενέργειες;

Παρ΄ότι φοβάμαι, φυσικά και θα το κάνω.

 Ετοιμάζεις και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες μέσω Δήμου Μεγάρων καθ΄ότι μένεις στα Μέγαρα;

Φυσικά. Δραστηριοποιούμαι στα Μέγαρα με τα κοινά σε ότι μπορώ να κάνω για το καλό και την ευημερία των Μεγάρων.

Οι θεατρικές σου εμπειρίες να φανταστώ πολλές;

Πάρα πολλές και οι καλύτερες πάντα, γιατί συνεργάζομαι με σπουδαίους καλλιτέχνες που αφήσανε εποχή και φυσικά έμαθα πολλά από αυτούς.

Είναι γνωστό ότι έχεις σπουδάσει Βυζαντινή Μουσική. Πως προέκυψε αυτό;

Τη Βυζαντινή Μουσική την λατρεύω  από μικρό παιδί και ήθελα να μάθω να ψέλνω γιατί με αυτό τον τρόπο υμνώ το Θεό. Σπούδασα τρία χρόνια Βυζαντινή Μουσική  και είμαι ευχαριστημένος. Αυτή η μουσική δε, σου προξενεί συναίσθημα αγάπης και λύτρωσης της ψυχής.

Αν η Τέχνη και ο Πολιτισμός συνάδουν πιστεύεις ότι θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα;

Το τέλειο αποτέλεσμα θα είχαμε. Όμως δεν έχουμε αυτή τη συνεργασία δυστυχώς. Το μέλλον θα δείξει….

Ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της ζωής σου;

Η οικογένεια μου! Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Αν δεν έχεις μία σωστή οικογένεια πιστεύω πώς όσο πετυχημένος και να είσαι στην καριέρα σου, όλο και κάτι θα σου λείπει από την ζωή σου. Η προσωπική σου ευτυχία είναι το  «Α»και το «Ω». Εγώ, είμαι τυχερός σε αυτό το θέμα, γιατί έχω μια σωστή και ολοκληρωμένη οικογένεια.

Ποια είναι η μεγαλύτερη  φιλοδοξία σου;

Επιθυμώ να μπορώ να βιώνω την καθημερινότητα μου και να είμαι υγιής, αλλά παράλληλα να χαίρομαι το κάθε τι, την κάθε στιγμή, και να νιώθω την ομορφιά μου και το ωραίο  μου χαμόγελο (γέλια)! Αυτό φιλοδοξώ και τίποτε άλλο.

Κάθ΄ότι είναι γνωστό ότι είσαι ένας άνθρωπος που κάνει πολλές φιλανθρωπίες, είτε σε γηροκομεία, είτε σε ορφανοτροφεία, είτε σε μοναστήρια. Θέλεις να μας πεις δυο λόγια γι’ αυτή την πλευρά του εαυτού σου;

«Ότι ποιεί η δεξιά σου, να μην το ξέρει η αριστερά σου». Αυτή η φράση είναι βγαλμένη από τον λαό. Δηλαδή, θέλεις να προσφέρεις  την βοήθεια σου κάπου; Κάντο, αρκεί να μην το κοινοποιείς. Να το ξέρεις μόνον εσύ και ο Θεός… Πιστεύω πως σε κάλυψα! 

Μετά από  αυτή την περιπέτεια που περνάμε ως λαός εξαιτίας του  Covid-19 ,πιστεύεις ότι  θα βγει κάτι καλό στο τέλος;

Ναι, θα έρθει η κάθαρση. Δεν λένε πως μετά την τρικυμία  έρχεται η γαλήνη; Αυτό θα γίνει!

Ολοκληρώνοντας την συνέντευξη μας,  τι θα είναι αυτό που κατά την άποψη σου θα ήθελες ν’ αλλάξει ριζικά ή κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη χώρα μας;

Να ρυθμίσει τα οικονομικά θέματα ώστε ο κόσμος να μπορέσει να ορθοποδήσει!