Τον γνώρισα με αφορμή το μπλουζάκι, με το μότο «FROM ZERO BE YOUR OWN HEROTHERE IS LIFE NOW, με το οποίο φωτογραφήθηκαν δεκάδες επώνυμοι της ελληνικής showbiz. Τον έψαξα μέσω social media με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών (26/06). Η απάντησή του; Άμεση. Χωρίς δήθεν ψωνισμούς και επάρσεις. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρωγή 12+, Φάνης Δέλλιος, κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει τον σύλλογο και όσους τον έχουν ανάγκη και προκειμένου να το καταφέρει, δεν διστάζει να τρέχει όλη μέρα και όλη νύχτα αν χρειαστεί!  «Έχεις ανθρώπους να σε βοηθούν σε όλο αυτό το επικοινωνιακό κομμάτι της Αρωγή 12+», τον ρωτάω. «Μπα, εγώ που βλέπεις είμαι ολόκληρο το «τμήμα». Βέβαια αν δεν είχα πίσω στο συμβουλευτικό κέντρο την συνεργάτη μου Μαριάννα και κάποιους εθελοντές, δεν θα μπορούσα να τρέχω τόσο για το επικοινωνιακό κομμάτι αν και είναι τόση μεγάλη η αγάπη μου για αυτό που κάνω, που το τελευταίο που με νοιάζει είναι η σωματική κούραση…».

Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα

Το ραντεβού μας δόθηκε κάπου κοντά στην Πλατεία Αριστοτέλους. Μεσημεράκι με τον ήλιο να στέκει τεράστιος πάνω από τον Θερμαϊκό.  Τυπικότατος στην ώρα του, δεν άργησε λεπτό. «Μην με παρεξηγήσεις αν σου κάνω ερωτήσεις για τις οποίες ίσως οι απαντήσεις είναι αυτονόητες»,  έσπευσα να δικαιολογηθώ, «η εξάρτηση, η πρόληψη και γενικότερα όλο το κομμάτι αυτό είναι κάπως συγκεχυμένο ακόμη στη χώρα μας». Για να λάβω άμεσα την απάντηση «Δεν είσαι η μόνη που τα έχει μπερδεμένα στο μυαλό της, πίστεψε με…»

Είναι τόσο ειλικρινές και καθαρό το βλέμμα του που νιώθεις σαν να τον ξέρεις χρόνια. Είναι τρομερά κοινωνικός και σταθερός στο λόγο του κάτι που διακρίνεται από τα πρώτα κιόλας λεπτά που θα κουβεντιάσεις μαζί του. «Μίλησέ μου για σένα. Που γεννήθηκες, που μεγάλωσες;»

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Τούμπα. Εδώ έπαιξα, εδώ γέλασα, εδώ έκανα φίλους, εδώ και έμπλεξα. Όλα εδώ. Ήμουν ατίθασο πνεύμα από μικρός. Δεν με έβαζες εύκολα σε καλούπια. Ήθελα πάντα να ικανοποιώ τους γύρω μου και όταν έβλεπα ότι δεν μπορώ, όλο αυτό το πράγμα μου έβγαινε σε αντίδραση». Οι γονείς του δεν τον πίεσαν ποτέ. Το κλίμα στο σπίτι του ήταν απόλυτα υγιές και ουδέποτε αισθάνθηκε καταπιεσμένος. «Δεν είχα θέματα με ωράρια ή τσακωμούς στο σπίτι. Το περιβάλλον ήταν απόλυτα υγιές. Ούτε οικονομικά προβλήματα είχαμε. Οι γονείς μου ήταν δημόσιοι υπάλληλοι. Ήμασταν μία αστική οικογένεια.  Όλα αυτά που λένε ότι τα παιδιά χωρισμένων γονιών ή οικονομικά  αδύναμων μπλέκουν με τα ναρκωτικά είναι μύθος. Σε αυτό το πράγμα δεν υπάρχουν κανόνες».

Από την ηλικία των 14 κιόλας, χώθηκε για τα καλά στα «πράγματα». Βενζίνες, κόλες, τσιγαριλίκια, βαρβιτουρικά και μετά… ηρωίνη. Το ταξίδι αυτό, που όπως δηλώνει και ο ίδιος, θα τον οδηγούσε μαθηματικά στο θάνατο, κράτησε δέκα ολόκληρα χρόνια. Τα  δέκα «πέτρινα» χρόνια, όπως τα χαρακτηρίζει. «Δεν έγινε κάτι συγκεκριμένο που μου έκανε το κλικ και είπα τέρμα. Απλά δεν άντεχα άλλο. Με κούρασε ο εαυτός μου. Δεν πήγαινε άλλο και έπρεπε να κάνω κάτι για αυτό . Ζήτησα βοήθεια από ένα γνωστό ιατροδικαστή που μου γνώρισε τις ομάδες αυτοβοήθειας». Ο Φάνης δεν σταμάτησε εκεί, σπούδασε ως προσωποκεντρικός σύμβουλος και εξειδικεύτηκε στις εξαρτήσεις, συνίδρυσε την «Αρωγή 12+», έναν μη κερδοσκοπικό σύλλογο που προσφέρει δωρεάν βοήθεια και στήριξη σε εθισμένους, έγινε πρωταθλητής του MYAI-TAI και παντρεύτηκε τη γυναίκα της ζωής του, τη Γκάμπι.  «Την ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή που την είδα», δηλώνει και το πρόσωπό του ολόκληρο χαμογελάει. «Την είδα και είπα, αυτή τη γυναίκα θα την παντρευτώ». Από τότε δεν κάνει βήμα ο ένας χωρίς τον άλλον. Φυσικά μαζί με την κούκλα κόρη τους και ον σκύλο τους, ένα πανέμορφο γαλλικό μπουλντόγκ.

Η φίλη Μαριάννα, η Αρωγή 12+ και το πρόβλημα που ακούει στο όνομα «εθισμός»

Η ιδέα για το κέντρο απεξάρτησης τριγύριζε καιρό στο μυαλό ώσπου του το πρότεινε μία πολύ καλή του φίλη, η Μαριάννα και αποφάσισαν να το κάνουν. Εκείνη, πιο ηπίων τόνων, δεν τα πάει καλά με τη δημοσιότητα έτσι προτιμά να στηρίζει την προσπάθειά τους ικόγκνιτο. «Η κολλητή μου, η Μαριάννα, είχε φύγει στην Αγγλία όπου σπούδασε σε ένα φημισμένο κέντρο απεξάρτησης τα 12 βήματα αυτογνωσίας. Όταν πήρε το πτυχίο της, ξεκίνησε να δουλεύει σε διάφορα ιδιωτικά κέντρα αποθεραπείας. Έτσι, μου έκανε μια πρόταση να φτιάξουμε κάτι δικό μας και… προέκυψε η Αρωγή 12+».

Ο Φάνης αγαπάει πολύ αυτό που κάνει και αυτό διακρίνεται από το πρώτο λεπτό. Προσπαθεί να σπάσει τα ταμπού, τις προκαταλήψεις της κοινωνίας και να δώσει όχι μόνο λύσεις αλλά και απαντήσεις για το πρόβλημα του εθισμού. «H εθισμένη προσωπικότητα είναι μια διαταραγμένη προσωπικότητα», δηλώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «αυτό υπάρχει στο διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο των ψυχικών διαταραχών και στην Αμερική και στην Ευρώπη. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ανθρώπων αυτών είναι η αποξένωση, η απόσυρση και η ανωριμότητα διαχείρισης των συναισθημάτων. Ο εθισμένος, αν δεν αντιμετωπίσει ψυχοθεραπευτικά το κενό που νιώθει, δεν μπορεί να απεξαρτηθεί. Έτσι, μοιραία ξαναγυρίζει στη χρήση».

Τι είναι η «ΑΡΩΓΗ 12+»

Μη κερδοσκοπικός σύλλογος συμπαράστασης σε άτομα με προβλήματα εθισμού που προσφέρει:
* Ενημέρωση σε θέματα εθισμού (ναρκωτικά, αλκοόλ) και προσωπικοτήτων.

* Σεμινάρια αντιμετώπισης ως προς τον εθισμό.

* Ενημέρωση στην οικογένεια και στους φίλους από ομάδες αυτοβοήθειας.

* Επιπλέον, η πολυμορφία του προβλήματος απαιτεί υπηρεσίες ψυχικής υγείας, κοινωνικής επανένταξης, πνευματικής ανάπτυξης και εμπειρία θεραπευτικών ομάδων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο www.arogi12.gr