Είναι γεγονός πως ο μεγαλύτερος οίκος κοσμημάτων ανήκει σε ελληνική οικογένεια και λίγοι είναι αυτοί που γνώριζαν αυτή την πληροφορία για την ελληνική ευφϋια κι επιχειρηματικότητα!

Η ιστορία της BVLGARI έχει έντονο ελληνικό χρώμα, αφού ιδρυτής της ήταν ο Σωτήριος Βούλγαρης από τους Καλαρρύτες Τζουμέρκων. Αρχικά, η οικογένεια Βούλγαρη έμεινε στο χωριό Ποταμιά για σχεδόν μισό αιώνα, αλλά κατέληξε μέσω Ζακύνθου και Νάπολης, το 1884 στη Ρώμη. Πέντε χρόνια αργότερα, άνοιξε το πρώτο κοσμηματοπωλείο στη Ρώμη, ενώ με τη βοήθεια των δύο γιων του, Κωνσταντίνο και Τζόρτζιο, άνοιξε το 1908 ένα ακόμη μαγαζί στη Ρώμη, το οποίο ακόμη και σήμερα θεωρείται η «ναυαρχίδα» της εταιρείας. Μετά το θάνατο του Σωτήρη Βούλγαρη το 1932, τα παιδιά με όρεξη και δημιουργικότητα ανέλαβαν εξ’ολοκλήρου την επιχείρηση. Εως τη δεκαετία του ’70, η BVLGARI είχε αποκτήσει καταστήματα σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου, εδραιώνονας την παγκόσμια φήμη της.

Τα κοσμήματα, εμπνευσμένα από την ιταλική αναγέννηση καιι διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους, έγιναν τα αγαπημένα αξεσουάρ των βασιλικών οικογενειών και των αστέρων του Hollywood. Η Marilyn Monroe και η Sophia Loren έχουν φορέσει εξίσου πολυτελή κοσμήματα του οίκου. Ο Richard Bardon όταν αγόρασε ένα σμαραγδένιο δαχτυλίδι στην Elisabeth Taylor είχε πει “Εγώ έμαθα στην Elisabeth τη μπύρα, αυτή μου έμαθε τη BVLGARI”.

Η οικογένεια δεν ξέχασε τον τόπο καταγωγή της και κατά καιρούς έκαναν δωρεές για την ανέγερση σχολείου, μουσείου στην Παραμυθιά. Τα αδέρφια, παρόλο που αναγκάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να πάρουν την ιταλική υπηκοότητα, βοήθησαν αρκετούς Έλληνες που βρίσκονταν στην Ιταλία. Στο σπίτι τους, στη Ρώμη βρήκαν καταφύγιο πολλοί δραπέτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, πολλές Εβραίες και αλλά και ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

Το λογότυπο της εταιρίας των Βούλγαρη είναι πάντα στα κεφαλαία ενώ το γράμμα U αντικαταστάθηκε με το V, παραπέμποντας στον αρχαίο ρωμαϊκό τρόπο γραφής. Τα τελευταία χρόνια η οικογένεια Βούλγαρη έχει επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που φέρουν την ονομασία τους, σε συνεργασία με την αλυσίδα Marriott.

Σήμερα, άξιοι συνεχιστές της αυτοκρατορίας είναι τα παιδιά του, Τζιόρτζιο Βούλγαρη, ο Πάολο και ο Νικολά, ενώ ο τρίτος γιος του, Γιάννης προσφάτως αποφάσισε να κάνει μία νέα αρχή στο χώρο του κοσμήματος, αποχωρώντας μετά από 25 χρόνια δουλειάς από την τεράστια επιχείρηση της οικογένειας.