Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο Γιώργος Λάνθιμος και τα Όσκαρ!

Ο Γιώργος Λάνθιμος και τα Όσκαρ!

0

Διάβασα σήμερα κάπου στο Facebook το εξής: “Η αληθινή νίκη είναι να κερδίσεις υποψηφιότητα στα Όσκαρ, να μπεις στη λίστα.  Ο Λάνθιμος όχι μόνο κατάφερε να πάρει 10 υποψηφιότητες αλλά μπαίνει στο πάνθεον των Ελλήνων κινηματογραφιστών”.

Ο λόγος λοιπόν για το Γιώργο Λάνθιμο, του οποίου η πορεία είναι αναμφισβήτη και διαρκώς βάζει στοίχημα με τον εαυτό του να γίνεται καλύτερος, πιο ευρηματικός και πιο δημιουργικός!

Ο Λάνθιμος είναι ο τρίτος Έλληνας σκηνοθέτης που είναι υποψήφιος, «πρωτιά» για τον μοντέρ του.

Στη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου, την 91η απονομή των βραβείων Όσκαρ την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, θα έχουμε το βλέμμα στραμμένο σε δύο Γιώργους: τον Λάνθιμο και τον Μαυροψαρίδη, αμφότεροι υποψήφιοι για τη δουλειά τους στην «Ευνοούμενη» (The Favourite).

Ο Γιώργος Λάνθιμος, ήδη βραβευμένος στις Κάννες, τη Βενετία, και άλλα μεγάλα φεστιβάλ, θα είναι ο τρίτος Έλληνας σκηνοθέτης που διεκδικεί Όσκαρ μετά τον Μιχάλη Κακογιάννη (το 1965 με τον «Αλέξη Ζορμπά») και τον Κώστα Γαβρά (το 1969 με το «Ζ»). Η σκηνοθεσία του στην «Ευνοούμενη» διεκδικεί επίσης BAFTA (τα βρετανικά Όσκαρ), ενώ έχει συμπεριληφθεί στις λίστες όλων των μεγάλων φετινών βραβείων, εκτός από τις Χρυσές Σφαίρες.

Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης είναι ο πρώτος Έλληνας μοντέρ που θα διεκδικήσει Όσκαρ. Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους εγχώριους σκηνοθέτες από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, ενώ βρίσκεται στο πλευρό του Γιώργου Λάνθιμου σε κάθε του ταινία («Ο καλύτερός μου φίλος», «Κινέττα», «Κυνόδοντας», «Άλπεις», «Ο αστακός», «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού», «Η ευνοούμενη»).

Η καινούργια ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, “Η ευνοούμεν用( The Favourite) είναι υποψήφιο σε 10 κατηγορίες, οι οποίες είναι οι εξής: καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, φωτογραφίας, καλύτερου μοντάζ για τον Γιώργο Μαυροψαρίδη, κοστουμιών, Α’ γυναικείου ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν και διπλή υποψηφιότητα Β’ γυναικείου ρόλου για τις Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις.