Τι είναι η οσφυαλγία και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά;

Αρθογραφεί ο  Θεοφάνης Μουντζούρης

Φυσιοθεραπευτής / Ιδιοκτήτης Κέντρου Φυσικοθεραπείας Physiof

Η οσφυαλγία, από τις λέξεις οσφύς (μέση) και άλγος (πόνος), ή λουμπάγκο, χαμηλός πόνος στη πλάτη, είναι σύμπτωμα που αφορά κάθε πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης , ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί και από την οποία το 80% των ανθρώπων επηρεάζεται κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ενοχοποιείται για το περίπου 25% των προσωρινών αναπηριών και το 40% των μόνιμων, γι αυτό και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται παγκοσμίως στην πρόληψή της. Είναι συχνότερη στην 4η και 5η δεκαετία της ζωής και συνήθως οφείλεται σε εκφύλιση των κατώτερων οσφυϊκών διαστημάτων που είναι τα πιο κινητά. Συχνά η εκφύλιση ξεκινάει από έναν ή περισσότερους μεσοσπονδύλιους δίσκους, (δισκοκήλη) και στη συνέχεια ακολουθεί εκφύλιση των σπονδυλικών αρθρώσεων, που προκαλεί αστάθεια και στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.
Ταυτόχρονα με την οσφυαλγία, μία κήλη δίσκου μπορεί να πιέσει και κάποιο νεύρο με αποτέλεσμα πόνο στο πόδι, που είναι γνωστός με τον όρο «ισχιαλγία». Πολλές μελέτες έχουν δημοσιευτεί διεθνώς για το αν υπάρχουν τρόποι όπου μπορεί κανείς να αποφύγει τα συμπτώματα της οσφυαλγίας και τα χρόνια προβλήματα της μέσης. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι συχνά υπάρχουν γενετικές και εμβιομηχανικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που καθιστά ορισμένους πιο ευπαθείς σε προβλήματα με τη μέση τους. Επίσης υπάρχουν και κάποιες σοβαρότερες παθήσεις (π.χ. όγκοι, κατάγματα, φλεγμονές), που μπορεί αρχικά να εμφανιστούν με μία οσφυαλγία. Η οσφυαλγία μπορεί να είναι είτε οξεία, υπο-οξεία ή χρόνια σε διάρκεια. Με τα συντηρητικά μέτρα, τα συμπτώματα του χαμηλού πόνου στην πλάτη συνήθως παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έναρξη.

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας
Η φυσικοθεραπεία με επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές και μεθόδους βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων της οσφυϊκής μοίρας, στην βελτίωση αλλά και στην πρόληψη. Οι φυσικοθεραπευτές έχουν άρτια ιατρική γνώση της φυσιολογικής ανατομίας της περιοχής και άρτια γνώση των παθολογιών. Κατόπιν αξιολόγησης με διάφορα τεστ, σε συνδυασμό με τυχόν εξετάσεις και βέβαια σε επαφή με τον θεράπων ιατρό, σχηματίζουν θεραπευτικά σχήματα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οσφυαλγίας.
Η χρήση μηχανοθεραπείας με TENS LASER, υπέρηχα, διαθέρμιες, μαγνητικά πεδία, Θεραπεία Ραδιοσυχνοτήτων TECAR, διαμαγνητική αντλία & συστήματα μηχανικής έλξης, είναι κάποια από τα μηχανήματα που συνδυάζουν οι φυσικοθεραπευτές για τις θεραπείες τους.
Επίσης, χειρομαλάξεις, τεχνική ERGON, MANUAL THERAPY, MACKENZIE, ACKERMANN, βελονισμός, ηλεκτροβελονισμός και βέβαια, διατάσεις και ασκήσεις βοηθούν τους ασθενείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος κατά περίπτωση.
Ο Φυσικοθεραπευτής έχει λοιπόν, στη διάθεσή του πολλούς και ποικίλους τρόπους να βοηθήσει τον ασθενή του με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
Έχει τέλος, σημασία να καταλάβουμε πως η οσφυαλγία δεν μας καθηλώνει στο κρεβάτι. Η άσκηση και η κολύμβηση κρατούν το σώμα δυνατό και μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα.

Δείτε ακόμα:

Θεοφάνης Μουντζούρης: Η κακή στάση του σώματος αν δεν διορθωθεί δημιουργεί μακροπρόθεσμα και μεγαλύτερα προβλήματα