Η ονυχομυκητίαση αποτελεί προσβολή των νυχιών από μύκητες και προκαλεί αλλαγές/παραμορφώσεις στην εμφάνιση και την υφή τους. Συνήθως προσβάλλονται τα νύχια των ποδιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαιρούνται τα νύχια των χεριών. Μπορεί να γίνει επίπονη και πρέπει να καταπολεμάται γιατί μπορεί να προσβληθούν όλα τα νύχια προκαλώντας μόνιμη βλάβη. Η θεραπεία μπορεί να είναι με φαρμακευτική αγωγή από το στόμα ή τοπική ή με laser ή συνδυασμός θεραπειών αναλόγως την έκταση του νοσήματος. 

Αίτια

Η ονυχομυκητίαση προκαλείται από μύκητες που αναπτύσσονται στην κοίτη, τη μήτρα και την πλάκα του νυχιού. Επιδερμόφυτοι μύκητες,  μη επιδερμόφυτοι υφομύκητες και βλαστομύκητες (γενικώς, μυκητιασικά παθογόνα) επηρεάζουν κυρίως τα νύχια των ποδιών, καθώς ευδοκιμούν και πληθαίνουν σε ζεστό, υγρό και σκοτεινό περιβάλλον, όπως είναι αυτό μέσα στα παπούτσια. Οι μύκητες αυτοί δημιουργούνται αρχικά στα σημεία των νυχιών που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τα παπούτσια και στη συνέχεια εξαπλώνονται και στην υπόλοιπη επιφάνεια. Το πρόβλημα της μόλυνσης από τους μύκητες μεγαλώνει όταν ο ασθενής παρουσιάζει κάποια ευαισθησία στα δάχτυλα ή έχει παραμόρφωση στις αρθρώσεις των δαχτύλων ή κάλους. Σε ανάλογες περιπτώσεις, οι πιέσεις από τα παπούτσια γίνονται ευκολότερες σε μεγαλύτερη επιφάνεια των νυχιών. Επίσης, οι ίδιοι μύκητες που προκαλούν φαγούρα και μολύνσεις στο “πόδι του αθλητή” αλλά και στα δάχτυλα, μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και στα νύχια.

Συμπτώματα

Οι αλλαγές, που παρατηρούνται σταδιακά και χειροτερεύουν με το πέρας του χρόνου, περιλαμβάνουν:

  • Αποχρωματισμό, που συνήθως τείνει προς το κίτρινο, το λευκό ή το καφέ
  • Αποδόμηση του νυχιού σε φολίδες ή σκόνη, πάνω ή κάτω από την επιφάνεια
  • Αποκόλληση του νυχιού από την βάση του (ονυχόλυση)
  • Λέπτυνση του νυχιού ή αλλαγή στην υφή
  • Παραμόρφωση του νυχιού, πχ αύξηση την καμπυλότητας

Θεραπεία

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της χρήσης ενός εξειδικευμένου laser (Nd:YAG laser) για τη αντιμετώπιση  των μυκήτων, με το οποίο διεισδύουμε στο νύχι και έτσι επιτυγχάνουμε τη θεραπεία  του μύκητα ο οποίος βρίσκεται μέσα στο νύχι, χωρίς να προκληθούν βλάβες στην επιφάνεια αυτού ή στο γύρω δέρμα. Η θεραπεία είναι σχεδόν ανώδυνη, διαρκεί 15-20 λεπτά ενώ συνήθως χρειάζονται 6-8 συνεδρίες για να αντιμετωπιστεί πλήρως.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MD Ειδικός Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Μέλος της Αμερικάνικης (AAD) και Ευρωπαικής (EADV) Ακαδημίας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής (ASDS)

www.drkalogeropoulos.com

www.dermaestheticlinic.com