Λίγοι είναι πλέον εκείνοι που προτιμούν να χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΕ για τις μετακινήσεις τους στην πόλη κι αυτό επιβεβαιώνεται από τα χιλιάδες αυτοκίνητα που καθημερινά κινούνται στους δρόμους. Η οδήγηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, είτε πρόκειται για δουλειές, είτε για διασκέση. Ωστόσο η οδική συμπεριφορά εδώ στην Ελλάδα, χωλαίνει αφού η πρωτιά της χώρας μας σε αυτοκινηστικά ατυχήματα είναι γεγονός!

Η μη συγκέντρωση των οδηγών αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές κινδύνου όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για όσους βρεθούν αντιμέτωποι με την «αφηρημάδα» τους. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη προσοχής ή η διάσπασή της από εξωγενείς παράγοντες επηρεάζει αρνητικά τόσο τη συμπεριφορά όσο και τα αντανακλαστικά του οδηγού, με αποτέλεσμα να θεωρείται, δικαιολογημένα, υπεύθυνη για το 35% των τροχαίων δυστυχημάτων.

Συγκεντρώσαμε 5 από αυτές τις “κακές” συνήθειες των οδηγών στις οποίες υποκύπτουν εξαιτίας της αφηρημάδας τους.

1. Μία επικίνδυνη συνήθεια είναι αυτή πολλών οδηγών να κρατούν το τιμόνι και ταυτόχρονα να τρώνε ή να πίνουν καφέ. Ε πως να το κάνουμε, δεν μπορείς να συγκεντρωθείς άνθρωπέ μου όταν στο ένα χέρι έχεις τον καφέ και στο άλλο το τιμόνι. Κάτι θα σου ξεφύγει και συνήθως δεν είναι ο καφές.

2. Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας, που επίσης επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα αντανακλαστικά του οδηγού, είναι η κούραση, οπότε είτε οδηγούμε ξεκούραστοι είτε, αν νιώσουμε κούραση ή αδιαθεσία, ακινητοποιούμε το όχημα, μέχρι να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε.


3. Προφανώς, η χρήση του κινητού τηλεφώνου και η υπερβολική απασχόληση με το GPS υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο τροχαίου, κάτι το οποίο είναι γνωστό, ωστόσο ελάχιστοι συμμορφώνονται.

4. Η οδήγηση σε συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης, η οποία, σύμφωνα με έρευνες, δεκαπλασιάζει την πιθανότητα ατυχήματος.

5. Τέλος, το κάπνισμα αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά την αυτοσυγκέντρωσή μας κατά την οδήγηση και, πέρα από τη δική μας υγεία, αυτή των συνανθρώπων μας.