Οι ξηροί καρποί, διαρκώς κερδίζουν σε δημοτικότητα και πλέον κατέχουν ξεχωριστή θέση στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες. Αν και παλιότερα, θεωρούσαμε τους ξηρούς καρπούς ως μία ειδική κατηγορία τροφής που συνοδεύαν σε γενικές γραμμές το ποτό μας, η πραγματικότητα έρχεται να μας διαψεύσει. Οι ξηροί καρποί πλέον πάνε παντού και μπορούμε να σας το επιβεβαιώσουμε. Στο γιαούρτι, τη σαλάτα, το φαγητό, τα γλυκά, τους παίρνουμε μαζί στο γήπεδο, ή το γραφείο ως σνακ, να μας κρατάει σε εγρήγορση.

Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη

Ποια είναι όμως, εν τέλει η θέση των ξηρών καρπών στη διατροφή μας; Ποιούς από αυτούς να επιλέξουμε να καταναλώσουμε άφοβα;

Εκτός της γεύσης όμως που είναι πραγματικά άπαιχτη, οι ξηροί καρποί, τουλάχιστον ένα μέρος αυτών, προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, εφόσον καταναλωθούν σε μικρές ποσότητες! Ποια είναι όμως, εν τέλει η θέση των ξηρών καρπών στη διατροφή μας; Ποιούς από αυτούς να επιλέξουμε να καταναλώσουμε άφοβα; Παρόλο που οι ξηροί καρποί αποτελούνται κατά 50 έως 70% από λίπος, τα λιπαρά που περιέχουν ανήκουν στην κατηγορία των «καλών» λιπαρών, όπως είναι τα μονοακόρεστα και τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Για το λόγο αυτό έχουν δικαίως κατακτήσει μία θέση στη μεσογειακή πυραμίδα και μπορεί κανείς να τους καταναλώσει τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Όλους τους ξηρούς καρπούς που αναφέρονται μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα ξηρών καρπών Assos.

Με εμπειρία 70 χρόνων παραμένει δίπλα στις ανάγκες των καταναλωτών με προϊόντα πρώτης ποιότητας. Για την ιστορία το πρώτο κατάστημα ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1948 κι από τότε προσφέρει τους πιο φρέσκους ξηρούς καρπούς, τις πιο υγιεινές υπερτροφές και τα καλύτερα αποξηραμένα φρούτα.

Ποιοι είναι αυτοί οι “πολύτιμοι” ξηροί καρποί;
Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα αποδίδουν 165 θερμίδες ανά χούφτα (30 γρ.) και περιέχουν 9 γρ. μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, πολύ χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και καθόλου χοληστερόλη. Μία χούφτα αμύγδαλων παρέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Ε, που είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Καρύδια: Τα καρύδια έχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από κυτταρικές βλάβες που συμβάλλουν σε
καρδιοπάθειες, καρκίνο και πρόωρη γήρανση. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα καρύδια σε συνδυασμό με τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα καθιστούν ένα τρόφιμο με πλούσια αντιοξειδωτική δράση κατά των ελευθέρων ριζών και συνεπώς μπορούν να βρίσκονται σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο υγιεινής διατροφής.

Φουντούκια: Τα φουντούκια αποδίδουν περίπου 175 θερμίδες ανά χούφτα, και περιέχουν σημαντική ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, συστατικό απαραίτητο για αντιοξειδωτικές διεργασίες του οργανισμού. Επιπρόσθετα, η περιεκτικότητα των φουντουκιών σε χοληστερόλη είναι πολύ μικρή.

Φυστίκια Αιγίνης: Περιέχουν υψηλή ποσότητα καλίου, το οποίο βοηθάει τον οργανισμό ρίχνοντας τα επίπεδα της ορμόνης στρες κορτιζόλης, περισσότερο από κάθε άλλο ξηρό καρπό. Η κατανάλωσή τους βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, καθώς αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτοστερολών, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (β-καροτίνη, λουτεΐνη κ.ά.)

Πεκάν: Τα πεκάν είναι μια εξαιρετικά υψηλή θερμιδική τροφή με 691 kcal στα 100 γραμμάρια. Οι ποσότητες πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων που περιέχουν είναι επίσης πολύ υψηλές, ενώ έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα σε νερό. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών είναι ακόρεστα και πολύ ωφέλιμα για την υγεία. Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή ινών (σχεδόν 10 γραμμάρια σε 100 γραμμάρια πεκάν).

Ηλιόσποροι: Οι ηλιόσποροι περιέχουν βιταμίνες E και C, οι οποίες εμφανίζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση. Παράλληλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο και θρεπτικό επιδόρπιο. Μπορούν να καταναλωθούν είτε ως σνακ, είτε σαν πρόσθετο συστατικό σε σαλάτες λαχανικών ή φρουτοσαλάτες. Μέσω της αποφλοίωσης,
χάνουν μεγάλο μέρος, όχι μόνο από τις θερμίδες, αλλά και από τη γεύση τους.

Τσαμαδού 15Α Πειραιάς, Τ: 210 4174300
Λεωφ. Πεντέλης 16, Χαλάνδρι, Τ: 210 6840300
F/B: Assos ξηροί καρποί/ Assos Dry nuts
Instagram: assos_dry_nuts