Μετά το τελευταίο θύμα στη χώρα μας, η ασθένεια των κλιματιστικών επανήλθε στο προσκήνιο. Επιστημονικά ονομάζεται Νόσος των Λεγεωναρίων, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη και, σε κάποιες περιπτώσεις, να αποβεί ακόμα και μοιραία για τον ασθενή. Η ενημέρωση και τα κατάλληλα μέτρα, ωστόσο, είναι δυνατόν να μας προστατεύσουν από τον κίνδυνο.
Τι είναι η Νόσος των Λεγεωναρίων
Είναι μία οξεία βακτηριακή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και , όπως αναφέρει ο υγιεινολόγος κ. Γιδαρόκωστας Λογγίνος σε σχετικό άρθρο στο iatronet.gr, είναι δυνητικά θανατηφόρος- σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο, τα ποσοστά θνησιμότητας αγγίζουν το 5-10%. Αν και υπάρχουν 42 είδη λεγιωνέλλας, όπως ονομάζεται το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο, το πιο συνηθισμένο είδος είναι η λεγόμενη Legionella Pneumophila.
Το εν λόγω βακτήριο ευνοείται σε θερμοκρασίες από 20 έως 45 βαθμούς και βρίσκεται σε φυσικές πηγές νερού όπως σε ποτάμια και λίμνες, αλλά και τεχνητές εγκαταστάσεις όπως βρύσες, ντους, πισίνες και κλιματιστικά. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει χωρίς να μας απειλεί γιατί παραμένει αδρανές- ειδικά αν μιλάμε για θερμοκρασίες έως 20 βαθμούς και πάνω από 45. Η λεγιωνέλλα βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε εσωτερικούς χώρους και ειδικά σε μεγάλες εγκαταστάσεις κτιρίων.
Πώς μεταδίδεται
Το βακτήριο δεν «κολλάει» από άνθρωπο σε άνθρωπο, η μετάδοσή του όμως γίνεται μέσω της εισπνοής των σταγονιδίων νερού που το περιέχουν. Όπως επισημαίνει ο κ. Γιαδαρόκωστας, σε ένα περιβάλλον με πουρί, σκουριά, άλατα ή άλλους μικροοργανισμούς, δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του μικροβίου. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση το ότι ο κίνδυνος μπορεί να βρίσκεται στο ντους, όταν καθαρίζουμε την τουαλέτα, όταν κάνουμε μπάνιο σε πισίνα ή βρισκόμαστε σε χώρο με κλιματισμό.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Η Νόσος των Λεγεωναρίων αρχίζει να εκδηλώνεται 10 μέρες αφού ο ασθενής εκτεθεί στο βακτήριο και συνήθως τα πρώτα συμπτώματά της (με εξαίρεση τον υψηλό πυρετό) δεν μας υποψιάζουν γιατί θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα. Αρχικά, το άτομο μπορεί να εμφανίσει:
– πονοκέφαλο
– μυϊκούς πόνους
– κρυάδες
– υψηλό πυρετό που μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.
Από τη δεύτερη και τρίτη μέρα, στα συμπτώματα μπορεί να προστεθούν:
-βήχας με βλέννα
-δύσπνοια
-πόνο στο στήθος
-ναυτία και εμετός
-διάρροια
-πνευματική σύγχυση
Η νόσος επηρεάζει κατά κύριο λόγο τους πνεύμονες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να «επιτεθεί» σε άλλα μέρη του σώματος, όπως η καρδιά.
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ η πιο ήπια μορφή της νόσου είναι ο λεγόμενος πυρετός Pontiac, που συνήθως διαρκεί 3-5 μέρες, δεν επηρεάζει τους πνεύμονες και στα συμπτώματά του συμπεριλαμβάνουν τα πρώτα συμπτώματα της Νόσου.
Αντίθετα, η Νόσος των Λεγεωναρίων θυμίζει πνευμονία και μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 10 μέρες.
Ποιες είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες ατόμων
Τονίζεται ότι δεν εκδηλώνουν τη νόσο όλα τα άτομα που έρχονται σε επαφή με το μικρόβιο, ωστόσο οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι οι εξής:
-οι καπνιστές
-τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες στους πνεύμονες, όπως το εμφύσημα
-τα άτομα με ασθένειες, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και ασθένειες των νεφρών
-τα άτομα ηλικίας από 50 ετών και πάνω
Υπάρχουν μέτρα πρόληψης;
Η ενημέρωση είναι το πρώτο και σημαντικότερο μέτρο πρόληψης. Η καθαριότητα, η συντήρηση των υδραυλικών συστημάτων και η σωστή χρήση και συντήρηση των κλιματιστικών είναι εξίσου σημαντικές. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει επίσης να είμαστε όταν βρισκόμαστε σε μεγάλες εγκαταστάσεις, όπως γραφεία ή ξενοδοχεία ή χρησιμοποιούμε πισίνες και spa. Σε πολυσύχναστα μέρη με κακή συντήρηση των αντίστοιχων συστημάτων, το βακτήριο εξαπλώνεται πιο γρήγορα.
Τα καλά νέα είναι πως με την έγκαιρη διάγνωση και τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας, η ανάρρωση είναι ταχύτερη και πιο αποτελεσματική. Έτσι, αποτρέπονται και οι σοβαρές επιπλοκές της νόσου, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, το σηπτικό σοκ και η αναπνευστική ανεπάρκεια. Τονίζεται ότι δεν εκδηλώνουν τη νόσο όλα τα άτομα που έρχονται σε επαφή με το μικρόβιο.
Πηγές: iatronet.gr, keelpno.gr, mayoclinic.org