Ως άνθρωποι που ζούμε σε μια εποχή που οι πληροφορίες ταξιδεύουν πιο γρήγορα από ποτέ, βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Είναι πολύ εύκολο να αποθαρρυνθεί κανείς από αυτή την πλημμύρα νέων, αλλά μερικές φορές συναντούμε κάποιες πολύ χαρούμενες ειδήσεις, όπως, για παράδειγμα, νέους νόμους που στοχεύουν σε θετικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο, που συχνά ευχόμαστε να υιοθετήσει κάποτε και η χώρα μας.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τοπικούς νόμους που πιστεύουμε ότι κάθε χώρα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής τους στο σύνταγμα της.

Ένας πρόσφατος νόμος στην Πορτογαλία καθιστά παράνομη την επικοινωνία των αφεντικών με τους υπαλλήλους μετά τις ώρες εργασίας

Προκειμένου να βελτιωθεί η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η Πορτογαλία εισήγαγε έναν νέο νόμο το 2021, που καθιστά παράνομη την επικοινωνία των αφεντικών με τους υπαλλήλους μετά τις ώρες εργασίας. Εκτός εάν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, οι εργοδότες δεν μπορούν να στείλουν email ή να καλέσουν τους υπαλλήλους τους για θέματα εργασίας.

Στη Νορβηγία, οι influencers πρέπει να δηλώσουν το αν επεξεργάστηκαν μια φωτογραφία τους

Αυτός ο νόμος στοχεύει στην καταπολέμηση των προβλημάτων της εικόνας σώματος που μπορεί να προκύψουν από τέλειες, ρετουσαρισμένες φωτογραφίες που οι περισσότεροι influencers δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο νορβηγικός νόμος απαιτεί από τους influencers να χρησιμοποιούν μια ετικέτα για να προειδοποιούν τους ακόλουθούς τους εάν έχουν επεξεργαστεί μια φωτογραφία.

Στη Βασιλεία της Ελβετίας, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να έχουν πράσινες στέγες

Η ψήφιση αυτού του νόμου καθιστά τη Βασιλεία την πρώτη πόλη στον κόσμο που έχει θέσει υποχρεωτικές τις πράσινες στέγες σε νεόδμητα κτίρια. Και πρόσφατα, σε αυτό συμπεριλήφθηκαν και τα ανακαινισμένα κτίρια. Η προσθήκη πρασίνου στις επίπεδες στέγες της πόλης βοηθά στην καταπολέμηση της αιθαλομίχλης και της ρύπανσης.

Στην Ουαλία φυτεύονται 2 δέντρα για κάθε νέα προσθήκη σε μια οικογένεια

Αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Ουαλίας γιορτάζει τη γέννηση κάθε παιδιού φυτεύοντας 2 δέντρα, το ένα στην Ουαλία και το άλλο σε μια αποψιλωμένη περιοχή της Ουγκάντα. Το ακόμη καλύτερο, είναι ότι στην πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνονται και τα υιοθετημένα παιδιά.

Δεν θα υπάρχει πλέον πλαστική μεμβράνη μίας χρήσης για φρούτα ή λαχανικά στην Ισπανία έως το 2023

Αυτός ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο στην Ισπανία. Θα ενθαρρύνει τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα δικά τους επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία και σακούλες όταν αγοράζουν φρούτα και λαχανικά σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές.

Στην Ελβετία είναι παράνομο να έχεις μόνο ένα ινδικό χοιρίδιο

Τα ινδικά χοιρίδια είναι κοινωνικά ζώα, έτσι μπορούν να βαρεθούν και να πέσουν σε κατάθλιψη πολύ εύκολα, αν είναι μόνα τους. Γι’ αυτό στην Ελβετία δεν επιτρέπεται να υιοθετήσετε μόνο ένα από αυτά τα ζώα. Υπάρχει ακόμη και μια υπηρεσία που παρέχει έναν νέο σύντροφο για ένα μοναχικό ινδικό χοιρίδιο, εάν ο προηγούμενος σύντροφός του πεθάνει.

Στην Καλιφόρνια, υπάρχει νόμος που απαιτεί από τα παντοπωλεία να δωρίζουν όλα τις βρώσιμες τροφές που περίσσεψαν

Αυτός ο νόμος μόλις τέθηκε σε ισχύ, στις αρχές του 2022. Οι λιανοπωλητές τροφίμων είναι πλέον υποχρεωμένοι να δωρίζουν όλα τα βρώσιμα τρόφιμα που περισσεύουν, σε άτομα που έχουν ανάγκη. Επιπλέον, η Καλιφόρνια σχεδιάζει να επεκτείνει το νόμο και στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία στο μέλλον.

Η Γαλλία απαγόρευσε τις σύντομες εσωτερικές πτήσεις για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος

Αυτός ο νόμος ισχύει μόνο για πολύ μικρές πτήσεις, όπου η ίδια διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρένο κάτω των 2μιση ωρών. Τα τρένα είναι συχνά φθηνότερα και ρυπαίνουν πολύ λιγότερο την ατμόσφαιρα από τα αεροπλάνα, επομένως η απαγόρευση τους θα στηρίξει τον οικοτουρισμό.

Σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, το να αφήνετε το σκυλί σας έξω στον κρύο καιρό είναι παράνομο

Η Πενσυλβάνια υιοθέτησε πρόσφατα έναν νόμο που καθιστά παράνομο για τους ιδιοκτήτες σκύλων να αφήνουν τα κατοικίδιά τους έξω, σε πολύ κρύο ή πολύ ζεστό καιρό, για περισσότερα από 30 λεπτά. Ορισμένες άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Τέξας, έχουν παρόμοιους νόμους που στοχεύουν στην προστασία των γούνινων φίλων μας.