Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και παράξενα τοπία της Ελλάδας, τα Μετέωρα είναι εκπληκτικός τόπος όλες τις εποχές του χρόνου. Τεράστιοι σκούροι, κάθετοι βράχοι, που μοιάζουν να τοποθετήθηκαν εκεί από κάποιο τεράστιο χέρι, αφήνουν όποιον τους αντικρύσει για πρώτη φορά με το στόμα ανοιχτό από το θαυμασμό και το δέος. Και τα δύο αυτά συναισθήματα γιγαντώνονται όταν κάποιος αναλογιστεί πως αυτοί οι θεόρατοι βράχοι είναι τόποι ασκητισμού εδώ και χίλια χρόνια…
Ιστορικά, αναφορές τοποθετούν τους πρώτους ασκητές στα Μετέωρα κατά το 950 μ.Χ. Οι πρώτοι εκείνοι ασκητές ζούσαν στις τρύπες των βράχων και ασκήτευαν εκεί, ενώ περί τα μέσα του 14ου αιώνα, ιδρύθηκε η Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, του Μεγάλου Μετεώρου που λειτουργεί έως τις μέρες μας. Στην περίοδο της μεγαλύτερης ακμή τους, στα Μετέωρα λειτουργούσαν περί τα 20 μοναστήρια, ανδρικά και γυναικεία, ενώ σήμερα, στις κορυφές των βράχων διακρίνει κανείς τα κόκκινα κεραμίδια έξι – πλέον – μοναστηριών, που διατηρούν αναλλοίωτη τη μεγαλοπρεπή εκείνη παράδοση.
Από το 1988 τα Μετέωρα ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμια Κληρονομιάς της Unesco, ενώ και τα έξι μοναστήρια που λειτουργούν σήμερα είναι επισκέψιμα. Πρόκειται για τη Μονή Αγίου Στεφάνου, τη Μονή Βαρλάαμ, τη Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, το Μεγάλο Μετέωρο, τη Μονή Αγίας Τριάδας και τη Μονή Ρουσσάνου. Επισκέψιμα είναι ακόμα δύο ερειπωμένα πια μοναστήρια, το παλιό μοναστήρι της Υπαπαντής και το παλιό μοναστήρι του Μπάντοβα που είναι χτισμένο μέσα στο βράχο. Στα Μετέωρα, στο πλάι ενός βράχου, είναι χτισμένο και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά, που κάθε χρόνο στη γιορτή του στολίζεται με μαντίλια που φέρνουν σκαρφαλώνοντας οι αναρριχητές.
Μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, οι μοναχοί ανέβαιναν και κατέβαιναν από τα μοναστήρια με ένα σύστημα σχοινιών και διχτυών – το ίδιο που χρησιμοποιούσαν και για τη μεταφορά προμηθειών ή υλικών. Περί το 1920 όμως δημιουργήθηκε ένα σύστημα κλιμάκων και σηράγγων που συνδέουν τους βράχους με το γειτονικό οροπέδιο και έκτοτε τα μοναστήρια είναι πολύ πιο εύκολα επισκέψιμα από τον οποιοδήποτε. Σήμερα, η Μονή Αγίου Στεφάνου με μια μικρή πέτρινη γέφυρα με το δρόμο, ενώ για να ανέβει κάποιος στο Μεγάλο Μετέωρο ή τη Μονή Αγίας Τριάδας πρέπει να ανέβει περισσότερα από 300 μικρά σκαλοπάτια, λαξευμένα στο βράχο. Σχεδόν μισά είναι τα σκαλιά για τις Μονές Ρουσάνου, Βαρλαάμ και Αγίου Νικολάου.
Επίσκεψη αξίζουν όλες οι μονές τόσο για θρησκευτικούς όσο και για ιστορικούς λόγους, καθώς εκεί οι επισκέπτες μπορούν να δουν πολύτιμα κειμήλια, ιστορικά αρχεία, βυζαντινές εικόνες, σκεύη και εκκλησιαστικά αντικείμενα περασμένων αιώνων και πολλά άλλα. Στα Μετέωρα όμως δεν πηγαίνει κάποιος μόνο για λόγους θρησκευτικής πίστης, αφού η περιοχή συγκεντρώνει τόσο λάτρεις της αναρρίχησης που θεωρούν υπέρτατη πρόκληση την αναρρίχηση στους βράχους όσο και περιπατητές που απολαμβάνουν ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών. Με ορμητήριο τη γραφική κωμόπολη της Καλαμπάκας, που βρίσκεται στους πρόποδες των Μετεώρων, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μοναδικό τοπίο και όλες τις δραστηριότητες που προτιμούν.
Για όποιο λόγο κι αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε τα Μετέωρα, δείτε παρακάτω 10 φωτογραφίες, που θα σας… βοηθήσουν να το πράξετε αμέσως!
1. Γενική άποψη των Μετεώρων
2. Άποψη των Μετεώρων
3. Η Μονή Αγίου Στεφάνου
4. Τα Μετέωρα και οι βουνοκορφές της Πίνδου
5. Τα σκαλιά που οδηγούν στη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, στο Μεγάλο Μετέωρο
6. Επισκέπτες από όλον τον κόσμο φτάνουν στα Μετέωρα
7. Το Μεγάλο Μετέωρο
8. Άποψη των Μετεώρων
9. Άποψη των Μετεώρων
10. Η Μονή Αγίου Στεφάνου