O λόγος αποτελεί μία θεμελιώδη λειτουργία που επιτρέπει στο παιδί να επικοινωνεί, να σκέφτεται, να μαθαίνει, και να ικανοποιεί τις ανάγκες και επιθυμίες του. Η Ελευθερία Γεννούζη, λογοθεραπεύτρια και ιδιοκτήτρια του κέντρου λογοθεραπείας “Ελευθερία Λόγου”, μας μιλάει για την λογοθεραπεία αλλά και πότε πρέπει να την κάνει ένα παιδί.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ; Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, όποια κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική. Η Λογοθεραπεια στοχεύει στην ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, την καθαρότητα της ομιλίας και της φωνής και στην παραγωγή λόγου των βαρήκοων.
ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ; Σε παιδιά με… Καθυστέρηση λόγου Δυσγραφία Διαταραχή στην άρθρωση Απραξία και δυσαρθρία ομιλίας Ψευδισμό Διαταραχές κατάποσης Μαθησιακές δυσκολίες Παιδικό τραυλισμό
Η ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛOΓΟΥ; Στην εξέλιξη της ανάπτυξής τους, πολλά παιδιά παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ομιλία, με αποτέλεσμα να χρειάζονται βοήθεια. Η λογοθεραπεία είναι μια επιστημονική ειδικότητα και εφαρμόζεται σε παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν διαταραχές στο λόγο και στην ομιλία. Στόχος της λογοθεραπείας είναι να βοηθήσει τα παιδιά ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν την ικανότητα του λόγου και της ομιλίας σύντομα. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της καθυστέρησης της ομιλίας και των μαθησιακών δυσκολιών. Είναι σημαντικό η παρέμβαση να γίνεται έγκαιρα για την καλύτερη αντιμετώπιση της δυσκολίας.
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΤΡΑΥΛΙΣΜOΣ Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή του προφορικού λόγου που αφορά το ρυθμό και την ταχύτητα της ομιλίας. Ο γνωστός σε όλους μας κεκεδισμός και ο τραυλισμός είναι το ίδιο πράγμα. Συνήθως ξεκινά στην προσχολική ηλικία αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερη ηλικία. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ο τραυλισμός να εξαφανιστεί από μόνος του ενώ σε άλλα παιδιά μπορεί να γίνεται πιο έντονος όσο περνάει ο χρόνος από τη μέρα που πρωτοεμφανίστηκε. Όταν οι γονείς ανησυχήσουν θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από κάποιο λογοθεραπευτή. Αυτός με ειδικές ασκήσεις αναπνοής και άλλες τεχνικές βοηθάει το παιδί και την οικογένειά του στην αντιμετώπιση της δυσκολίας.
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕIΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ Την λανθασμένη άρθρωση πολλές φορές την παρομοιάζουμε με τη «μωρουδίστική ομιλία» επειδή πολλά παιδιά δεν προφέρουν σωστά φθόγγους- συλλαβές, για παράδειγμα νερό – νελό, θάλασσα – σάλλασα. Οι φθόγγοι μαθαίνονται με μια διαδοχική σειρά. Μερικά παιδιά, όμως, ενώ μεγαλώνουν, δε μπορούν να βελτιώσουν την άρθρωση της ομιλίας τους και συνεχίζουν να κάνουν λάθη σε αυτά. Τα παιδιά χρειάζονται συνεδρίες λογοθεραπείας ώστε σύντομα να μπορούν να αρθρώνουν σωστά τα φωνήματα της γλώσσας.