Έμοιαζε κατά τα λοιπά, μία Δευτέρα σαν όλες τις άλλες. Λίγο μουντρούχα μα και αργοκίνητη, μιας και την περνάς ξανά στο γραφεί και όχι σε κάποια από εκείνες τις παραλίες που τριγύρναγες το καλοκαίρι. Ίσα – ίσα που καταφέρνεις να ανοίξεις μάτι, δεν έχεις πιει καν καφέ και να… «Έφυγε» ξαφνικά στα 63 του ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας!
Ο ίδιος άνθρωπος που συντρόφευε τις πιο ερωτικές μα και τις πιο μελαγχολικές στιγμές της μέχρι τώρα ζωής σου, ο πιο πληθωρικός– των τελευταίων δεκαετιών, ο άνθρωπος που μας χάρισε μεταξύ άλλων το «Και τι ζητάω», το «Διδυμότειχο μπλουζ» και το «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», δεν είναι πια εδώ.
Ο Λευρέντης Μαχαιρίτσας χάραξε μία πολύχρονη πορεία στο τραγούδι και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της Ελληνικής μουσικής. Το έργο του αξιοθαύμαστο και γνωστό λίγο- πολύ σε όλους μας. Διαβάστε όμως παρακάτω 5 πράγματα που ίσως… και να μην γνωρίζατε για εκείνον!
1. Η Minos τον απέλυσε, αλλά αργότερα κυκλοφόρησε τους δίσκους του
Γεννήθηκε στο Βόλο στις 5 Νοεμβρίου 1956 και άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών. Στα 9 του αγόρασε τον πρώτο του δίσκο, το «Help» των Beatles. Αργότερα ξεκίνησε να εργάζεται χειρωνακτικά στην αποθήκη της Minos, ωστόσο ήταν ασυνεπής στο ωράριό του με αποτέλεσμα να απολυθεί. Συμπτωματικά, τα πρώτα του album λίγα χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν από τη MINOS-EMI.
2. «Ταραξίας» στο σχολείο
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δεν τα πήγαινε πολύ καλά με το σχολείο, είχε τσακωθεί και με έναν καθηγητή του, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από όλα τα γυμνάσια. Ως εκ τούτου, το σχολείο για εκείνον σταμάτησε νωρίς. Αποθηκάριος, μπάρμαν, παρκαδόρος, σερβιτόρος είναι μόνο λίγες από τις δουλειές του «ποδαριού» που έκανε πριν βρει τη θέση του στο χώρο της μουσικής.
3. «Τερμίτες»
Το μουσικό του ντεμπούτο, πριν ακολουθήσει σόλο καριέρα, έγινε με το συγκρότημα P.J.L. που αργότερα κατονομάστηκε σε «Τερμίτες».
Οι Τερμίτες δημιουργήθηκαν το 1980 από τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (φωνή, κιθάρα), Παύλο Κικριλή (ακουστική κιθάρα), Δημήτρη Βασαλάκη (ηλεκτρικό μπάσσο) και Αντώνη Μιτζέλο (σόλο κιθάρα) καθώς και τον Τόλη Σκαματζούρα στα τύμπανα.
Η αρχική ονομασία τους ήταν P.L.J. Band από τα αρχικά των ονομάτων τους (Paul=Παύλος Κικριλής, Larry=Λ.Μαχαιρίτσας, Jimmy=Δημήτρης Βασαλάκης).
Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε το 1982 από τη Vertigo με τον τίτλο «Armageddon» και περιείχε 9 κομμάτια σε αγγλικό στίχο ή Instrumental. Ο δίσκος αρχικά πούλησε ελάχιστα κομμάτια (γύρω στα 400).
4. «Σόλο» πορεία
Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής με το άλμπουμ «Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ», ενώ δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε η δουλειά «Διδυμότειχο Blues», που έγινε χρυσός.
Από αυτόν ξεχώρισε φυσικά το ομότιτλο κομμάτι με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα. Συνεργάστηκε στους στίχους του με τους Γιάννη Μπαχ-Σπυρόπουλου, Αφροδίτης Μάνου, Γιάννη Προεστάκη, Σάββα Πασχαλίδη και Χάρη Καφετζόπουλου.
Το 1993 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Ρίξε Κόκκινο Στη Νύχτα» στο οποίο συμμετείχαν η Ελευθερία Αρβανιτάκη στο «Μικρασιάτικο» και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο «Να Δεις Τι Σου ‘χω Για Μετά». Τα επόμενα χρόνια της καριέρας του σημαδεύτηκαν από την κοινή καλλιτεχνική πορεία με τον Διονύση Τσακνή.
Το 1995 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Παράθυρα που κούρασε η θέα», ενώ δύο χρόνια αργότερα παρουσίασε το «Παυσίλυπον», δισκογραφική δουλειά σταθμός στην καριέρα του.
5. Το «Παυσίλυπον» σημάδεψε τα 90’s και τη δική του πορεία
Η μουσική πάντα δική του, με εξαίρεση το κομμάτι «Απουσία» που υπογράφει ο Μίλτος Πασχαλίδης και οι στίχοι του Ισαάκ Σούση, του Γιώργου Οικονομέα και της Λίνας Δημοπούλου και του Νίκου Τσακνή. Στο ιδιαίτερα αγαπημένο «Ένας Τούρκος Στο Παρίσι» συμμετείχαν οι ΠΥΞ ΛΑΞ, ενώ στο «Νότο» ο Μπάμπης Στόκας. Ξεχώρισε επίσης η συνεργασία με τον Δημήτρη Μητροπάνο στα «Κίτρινα Βράδια».
Το 1999 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Έτσι Δραπετεύω απ’ τις παρέες» σε μουσική στα 8 από τα 11 τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ένα τραγούδι του Lucio Battisti, ένα του Vasco Rossi και ένα του Δημήτρη Βασαλάκη (από τους Τερμίτες). Το αγαπημένο «Τι Ζητάω» ερμήνευσε με τη συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου.
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έγραψε μουσική για τις ταινίες «Ένας κι Ένας», αλλά και για το τραγούδι που ντύνει το φιλμ «Εφάπαξ», ενώ υπέγραψε στην καριέρα τη μουσική και για μια σειρά από θεατρικές παραστάσεις. Ακολουθούν σειρά δισκογραφικών προτάσεων και τραγουδιών. Το 2014 κυκλοφόρησε το «Μια Τρύπα στον καιρό… Κύριε Μάνο» με αναφορά στον Μάνο Ελευθερίου.