Την ποιότητα και το επίπεδο του πολιτισμού μιας χώρας αντιπροσωπεύει η φιλοζωία. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν κατατάσσεται στις πρώτες χώρες που αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των ζώων, παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των φιλόζωων έχει αυξηθεί. Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός πως οι νεότερες γενιές δείχνουν πιο ευαισθητοποιημένες σε θέματα που αφορούν τις υποχρεώσεις μας απέναντι στα κατοικίδια, ενώ όλο και περισσότεροι οργανισμοί και επιχειρήσεις αποσκοπούν στην καλύτερη φροντίδα τους. Και αν αναρωτιέστε ποιος μπορεί να χαρακτηριστεί φιλόζωος, σας ενημερώνουμε πως δεν είναι αυτός που απλά αγαπά τα ζώα, αλλά κάποιος που σέβεται τη διαφορετική φύση τους κι αναγνωρίζοντας τις ανάγκες τους, τα φροντίζει ανάλογα.

Ποιες οι υποχρεώσεις του; Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται: Να μεριμνά για τη στείρωσή του κατοικίδιου του, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες. Να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας πριν εγκαταλείψει το ζώο το μέρος που γεννήθηκε και μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση αυτού ή μέσα σε ένα μήνα από την εύρεση ή απόκτησή του, αλλά και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του αντιλυσσικού εμβολιασμού του.

Αν το ζώο εξαφανιστεί, έχει περιθώριο ο ιδιοκτήτης πέντε ημέρες για να δηλώσει την απώλεια του σε κτηνίατρο που έχει πιστοποιηθεί στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Οφείλει να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου, καθώς επίσης και να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, με σκοπό να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητά του για την πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης. Σε περίπτωση που πρόκειται να ταξιδέψει με το ζώο συντροφιάς στο εξωτερικό, έχει υποχρέωση να εφοδιαστεί με το διαβατήριο του ζώου του αλλά και να μεριμνά για την ενημέρωση του σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του.

Το διαβατήριο πρέπει να είναι σύμφωνο με τα Παραρτήματα 2 και 3. Σε περίπτωση που θέλει να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, δεν πρέπει να το εγκαταλείψει καθώς πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου κατοικίας του την πρόθεση του αυτή. Να το παραδίδει σε αυτόν και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της μεταβολής της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος ως προσωρινός κάτοχος του αδέσποτου πλέον ζώου. Έχει υποχρέωση να φροντίζει για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας. Οφείλει να προσκομίζει ή να αποστέλλει ταχυδρομικά στον Δήμο του, αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης σκύλου πρέπει να μεριμνά ώστε ο περίπατος του σκύλου του να γίνεται πάντα με συνοδό. Να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους κατά τη διάρκεια του περιπάτου υποχρεούται να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν, με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε ένα αδέσποτο ζώο; ΦΙΛΟΞΈΝΗΣΕ ΤΟ! Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φιλοζωικές, είναι η εύρεση foster. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι εγκαταστάσεις των Δήμων ή των φιλοζωικών δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και τότε χρειάζονται σπίτια και άνθρωποι που μπορούν να φιλοξενήσουν για ένα χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, φιλοξενία μπορεί να χρειαστεί ένα ζώο που βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή, ένα ζώο που αναρρώνει από κάποιο χειρουργείο, ένα κουτάβι που δεν έχει ολοκληρώσει τα εμβόλιά του, ένα ζώο που κατασχέθηκε από κάποιον ακατάλληλο ιδιοκτήτη.

Αν θες να βοηθήσεις κάποιο αδέσποτο το οποίο ζει σε καταφύγιο, μπορείς να το επισκέπτεσαι μία αλλά και περισσότερες φορές μέσα στη βδομάδα ώστε να του χαρίσεις μια μεγάλη βόλτα. Επίσης θα μπορούσες να το φιλοξενήσεις κάποιο Σαββατοκύριακο σπίτι σου που θα έχεις τον χρόνο. Μην ξεχνάς, πως τα ζώα αυτά περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους μέσα σε κλουβιά. «Δώρισε» τους μια γωνιά στη γειτονιά σου, στην αυλή σου ή στην πυλωτή σου, η οποία θα είναι προστατευμένη από τις καιρικές συνθήκες. Εκεί φρόντισε να του έχεις πάντα καθαρό νερό και τροφή. Καλό θα ήταν να ενημερώσεις και τους γείτονες σου ώστε να μην ενοχληθούν αλλά και για να βοηθήσουν όσοι θέλουν.

Πρέπει επίσης να μην ξεχνάς να διατηρείς καθαρό τον συγκεκριμένο χώρο καθώς η βρωμιά αλλά και οι άσχημες μυρωδιές αποτελούν συχνά τον λόγο που αντιδρούν οι γείτονες. Προσπάθησε με όποιον τρόπο μπορείς στη στείρωση του αδέσποτου, καθώς αποτελεί τον βασικότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων. Αν στο δρόμο σου βρεθεί ένα ζώο χτυπημένο ή έχει πέσει θύμα φόλας, πρέπει να κινηθείς άμεσα. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις το ζώο και να το μεταφέρεις γρήγορα στο κοντινότερο κτηνιατρείο ή σε μια κλινική ζώων. Αν δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα, ζήτα βοήθεια από όποιον μπορείς! Σε τέτοιες περιπτώσεις τα social media βοηθούν πάρα πολύ. Μια ανάρτηση στην οποία αναφέρουμε το περιστατικό, το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε κι ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και ζητάμε σε οποιονδήποτε με μεταφορικό μέσο να έρθει να μας βοηθήσει.

Δεν εγκαταλείπουμε το ζώο και δεν δεχόμαστε ιατρικές συμβουλές από κανέναν εκτός από κάποιον ειδικό. Έχεις την υποχρέωση να καταγγείλεις όσους κακοποιούν με κάθε τρόπο ένα ζώο, είναι πολύ σημαντική και αυτή η βοήθεια. Όποιος έχει κλωτσήσει, πυροβολήσει, ή βάλει φόλες για να διώξει ή να εξοντώσει ένα ζώο, είναι βέβαιο πως θα το ξανακάνει. Αν αντιληφθείς στη γειτονιά σου τη δημιουργία μιας αγέλης που δημιουργεί προβλήματα στους περίοικους καλό θα ήταν να ενημερώσεις τη φιλοζωική της περιοχής ώστε να αναλάβουν δράση οι άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν τα ζώα. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΜΙΑ ΑΓΓΕΛΙΑ για να βρει σπίτι ένα αδέσποτο, μην σου φανεί καθόλου ασήμαντο, είναι το πιο εύκολο και σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις. ΓΙΝΕ ΜΈΛΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ Οι άνθρωποι στις φιλοζωικές οργανώσεις είναι πολλοί αλλά ποτέ αρκετοί! Σε μια χώρα με περισσότερα από 3 εκατομμύρια αδέσποτα, οι εθελοντές είναι πάντα χρήσιμοι και αναγκαίοι. Ως εθελοντής, μπορείς να προσφέρεις τη βοήθεια σου σε πάρα πολλά πράγματα. Ενημερώσου για την φιλοζωική της περιοχής σου! Η Μαρία Θεοδοσίου γραμματέας του φιλοζωικού σωματείου StrayCare, και η Ιωάννα Σερρεμέτη αντιπρόεδρος της StrayCare μας εξηγούν το έργο και τις δράσεις του σωματείου τους.

ΔΎΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ STRAYCARE… H StrayCare.gr είναι ένα φιλοζωικό σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 2014, αποτελείται από άτομα που αγαπούν τα ζώα, τα οποία ασχολούνται κυρίως με τα αδέσποτα. Ο σκοπός της ομάδας μας είναι να υπάρξει ευαισθητοποίηση του κόσμου, ώστε το ζήτημα των αδυνάτων να μην υπάρχει πλέον στην Ελλάδα.

Μαρία, όταν βρείτε ένα σκυλάκι ή γατάκι στο δρόμο, ποιες οι κινήσεις που κάνετε και με ποιον τρόπο προωθούνται για υιοθεσία; Ανάλογα με το περιστατικό και με τις συνθήκες που επικρατούν την εκάστοτε χρονική στιγμή προσεγγίζουμε το ζώο με βάση την εκπαίδευση που έχουν λάβει οι εθελοντές μας σε αντίστοιχα σεμινάρια. Αφού καταφέρουμε να πιάσουμε το ζώο, το μεταφέρουμε σε κτηνιατρείο όπου ελέγχετε για τσιπάκι, αν έχει γίνεται ο νόμιμος έλεγχος ώστε να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες του. Αν δεν έχει τότε γίνεται ο απαραίτητος κλινικός και αιματολογικός έλεγχος, τοποθετείτε τσιπάκι και μελλοντικά εμβολιάζεται και στειρώνεται. Στην συνέχεια το ζώο φιλοξενείται σε σπίτι εθελοντή ή σε πανσιόν επί πληρωμή και προωθείται, αφού πρώτα φωτογραφηθεί , στα social του σωματείου μας, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη οικογένεια. Σε κάθε βήμα είμαστε δίπλα στο ζώο και στην οικογένεια παρέχοντας τις απαραίτητες εκπαιδευτικές συμβουλές για να έχουν μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή όλοι μαζί.

Η πολιτεία με το νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει αυτή τη στιγμή, σε ποιο βαθμό βοηθά να ρυθμιστεί το ζήτημα των αδυνάτων; Δυστυχώς παρότι έχουν θεσπιστεί νόμοι για την προστασία των ζώων, η νομοθεσία έχει αρκετά κενά πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό που θα προτείναμε εμείς ως εθελοντές είναι να τηρούνται οι νόμοι και να αυξηθούν οι ποινές ώστε να περιοριστούν οι κακοποιήσεις. Μεγάλη αλλαγή θα υφίστανται μόνο όταν οι αρμόδιοι του κράτους έρθουν σε επαφή με τα σωματεία και πάρουν μέρος έστω για λίγες μέρες στην καθημερινή προσπάθεια των εθελοντών. Σε κάθε περίπτωση μόνο ενωμένοι θα καταφέρουμε να μειώσουμε τα αδέσποτα στη χώρα μας.

Ιωάννα τι συμβουλεύετε κάποιον πριν υιοθετήσει ένα ζωάκι; Η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Όταν αποφασίζεις να εντάξεις στην οικογένεια σου ένα κατοικίδιο πρέπει να γνωρίζεις από πριν τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που έχει, ώστε να περιοριστούν τυχόν λάθος προσεγγίσεις από τους υποψήφιους κηδεμόνες και τυχόν επιστροφές ζώων που φέρνουν τους εθελοντές αλλά και το ζώο σε πολύ δεινή κατάσταση. Για αυτό το λόγο, οι εθελοντές πηγαίνουν στο σπίτι των νέων ιδιοκτητών και τους βοηθούν με την ένταξη του ζώου στην οικογένεια τους, δίνοντας τους συμβουλές για το τρόπο προσέγγισης και την εκπαίδευση του. Η υιοθεσία πρέπει να είναι μια συνειδητή απόφαση.

Αποτελεί συχνό φαινόμενο να σας επιστρέφουν ζωάκια; Δυστυχώς γίνονται όταν οι ιδιοκτήτες δεν είναι αρκετά συνειδητοποιημένοι για την αλλαγή που θα υπάρξει στην ζωή τους όταν έρθει σε αυτήν ένα κατοικίδιο. Μαζί με τις χαρές, την ατελείωτη αγάπη και το γέλιο θα έρθουν και στιγμές ανασφάλειας, κούρασης, και φόβου, το ζήτημα λοιπόν είναι να μπορέσουν να τα προσπεράσουν και να χτίσουν μια υγιή σχέση μαζί με το νέο τετράποδο σύντροφο τους. Τίποτα δεν είναι εύκολο στην ζωή μας, πάντα υπάρχουν δυσκολίες, στόχος όμως είναι να ξεπεραστούν και πετύχουμε το καλύτερο για όλους. Οι εθελοντές μας πάντα είναι δίπλα στους ιδιοκτήτες τόσο ψυχολογικά όσο και έμπρακτα και τους βοηθάνε ώστε να μπορέσουμε και να πετύχουμε το καλύτερο.

Ο ΙΩΣΗΦ ΜΠΟΤΕΤΖΑΓΙΑΣ, Πρόεδρος του Συλλόγου Μέριμνας Απροστάτευτων ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ», μας εξηγεί τι ισχύει με την υπάρχουσα νομοθεσία, σε περίπτωση που βρεθεί ένα ζώο δεμένο από τον ιδιοκτήτη του. Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία (Ν.4039/2012, Άρθρο 1, περ β), οι Έλληνες πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε ένα σύνολο κανόνων που εγγυώνται την προστασία και την καλή διαβίωση κάθε είδους ζώου, με μια λέξη την «ευζωία τους». Σε αυτούς τους κανόνες συμπεριλαμβάνονται εκείνες οι ενέργειες που εξασφαλίζουν ότι τα ζώα «να μην πονούν και υποφέρουν, την παραμονή τους σε χώρο στεγνό, καθαρό και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να είναι μόνιμα δεμένα και διαβιούντα εντός ακατάλληλων κατασκευών (π.χ. μεταλλικών), τη φροντίδα για ιατρική περίθαλψη και χορήγηση κατάλληλης τροφής και νερού, την καθημερινή άσκηση ή τον περίπατό τους και γενικά τη μέριμνα για σεβασμό της ύπαρξής τους». Το μόνιμο δέσιμο των ζώων -πολύ συχνά μάλιστα στη μέση του πουθενά και χωρίς καμία προστασία από τις καιρικές συνθήκες- είναι ξεκάθαρη παράβαση αυτών των κανόνων. Σε τέτοιες περιπτώσεις η Ελληνική νομοθεσία προβλέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου στον ιδιοκτήτη του ζώου ύψους 500 ευρώ από την Ελληνική Αστυνομία, καθώς και την ποινική δίωξη του δράστη που είναι υπεύθυνος για την «κακή και βάναυση μεταχείριση» του ζώου, που σε περίπτωση καταδίκης επιφέρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. (Ν.4039/201, Άρθρο 16 περ. α, Άρθρο 20 παρ. 2, Άρθρο 21, όπως τροποποιήθηκαν από τον Ν.4235/2014, Άρθρο 46).

5 ΛΆΘΗ ΠΟΥ ΚΆΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΚΥΛΟ

ΒΟΛΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΛΟΥΡΙ Όσο σίγουροι και αν είμαστε για την συμπεριφορά του τετράποδου φίλου μας, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τον βγάλουμε βόλτα χωρίς λουρί! Το λουρί στο σκύλο είναι ένδειξη υπευθυνότητας και πολιτισμού. Αρκετές φορές έχουν χτυπηθεί σκυλιά από αυτοκίνητο διότι δεν είχαν το λουρί τους, από την άλλη δεν είναι όλοι φιλόζωοι ούτε υποχρεωμένοι ενώ περπατούν αμέριμνοι στο δρόμο ξαφνικά κάποιος σκύλος να πηδήξει επάνω τους!

ΈΛΛΕΙΨΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΎ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Τα σκυλιά αγαπούν τη συνήθεια, έτσι είναι πολύ σημαντικό για κάθε ιδιοκτήτη να τηρεί ένα καθημερινό πρόγραμμα χωρίς να παρεκκλίνει από αυτό ώστε να γνωρίζει ο σκύλος τι να περιμένει και πότε. Αν τον βγάζουμε βόλτα σε άστατες ώρες και δεν τον ταΐζουμε συγκεκριμένες ώρες, τις περισσότερες φορές θα δημιουργηθούν προβλήματα τουαλέτας αλλά και έλλειψη εκτόνωσης!

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ Μπορεί να μας αρέσει να αφήνουμε τον τετράποδο φίλο μας να ανεβαίνει πάνω στον καναπέ ή στο κρεβάτι και να μην αγχωνόμαστε καθώς τον κάνουμε πολύ συχνά μπάνιο. Έχετε σκεφτεί ποτέ πως το τόσο συχνό μπάνιο δεν του κάνει καλό; Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου το συχνό λούσιμο μπορεί να είναι επιβλαβές για το τρίχωμα τους και να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα, φαγούρα και ορισμένες δερματικές παθήσεις. Επίσης, μετά από κάθε βόλτα το πλύσιμο των ποδιών του σκύλου είναι συνηθισμένο αλλά δεν θέλει υπερβολές.

ΈΛΛΕΙΨΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Ακούμε πολύ συχνά να λένε πως τα σκυλιά δεν πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι αν δεν έχουν κάνει τον κύκλο των εμβολίων τους. Τα κουτάβια όμως έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για να κοινωνικοποιηθούν ώστε αργότερα να μην υπάρξει κίνδυνος επιθετικότητας σε άλλα σκυλιά ή φοβία.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ Πολλοί από εμάς μην μπορώντας να αντισταθούμε στο ναζιάρικο ή μελαγχολικό βλέμμα του σκύλου μας τον ταΐζουμε συνεχώς και πολλές φορές λιχουδιές που δεν θα έπρεπε. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι η παχυσαρκία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τα σκυλιά και είναι η αιτία για ένα μεγάλο αριθμό παθήσεων και ασθενειών. Μπορεί με αυτό τον τρόπο να δείχνετε ότι τον αγαπάτε αλλά από την άλλη τον βάζετε σε μεγάλους μπελάδες.