Αποτελεί σύμβολο της Αυστραλίας και δείχνει πάντα τόσο αξιαγάπητο! Αποτελεί είδος προς εξαφάνισης και ειδικά τώρα με τις φωτιές στην Αυστραλία η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε κάποια πράγματα που δεν γνωρίζαμε γι’ αυτά και… εντυπωσιαστήκαμε!

Τα κοάλα κοιμούνται 20 ώρες το 24ωρο κατά τη διάρκεια της ημέρας! Είναι πιο δραστήρια κυρίως τις βραδινές ώρες καθώς είναι νυχτόβιο ζώο. Η ανάγκη του για ύπνο έχει να κάνει με τον οργανισμό του που δεν δείχνει να έχει και πολλές απαιτήσεις, οπότε η ενέργεια είναι περιττή.

Τα κοάλα είναι μοναχικά πλάσματα, αλλά ορισμένες φορές ζουν σε μικρές ομάδες με αρχηγό ένα κυρίαρχο αρσενικό.

Τα κοάλα επικοινωνούν μεταξύ τους κάνοντας μια σειρά από θορύβους. Ο πιο περίεργος από αυτούς μοιάζει με δυνατό ροχαλητό.

Τρέφονται με ευκάλυπτο, αλλά είναι πολύ εκλεκτικά ως προς την επιλογή του: υπάρχουν πάνω από 700 ποικιλίες ευκαλύπτων με τα κοάλα να τρώνε μόνο μερικές από αυτές.

 

Συνήθως δεν χρειάζονται να πίνουν νερό καθώς παίρνουν όλα τα υγρά που χρειάζονται από τα φύλλα που τρώνε. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον νερό σε περιόδους ξηρασίας, όταν τα φύλλα ενδέχεται να μην περιέχουν επαρκή ποσότητα.
Στη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου τα αρσενικά μάχονται μεταξύ τους για να κερδίσουν το δικαίωμα του ζευγαρώματος με τα θηλυκά.

Το κοάλα είναι ζώο σιωπηλό, αλλά τα αρσενικά μπορούν να παράγουν κατά την εποχή του ζευγαρώματος ένα πολύ ηχηρό κάλεσμα που ακούγεται μέχρι ένα χιλιόμετρο μακριά.

Σύμφωνα με έρευνα τα κοάλα είναι πολύ εξυπνότερα από τις αρκούδες και μπορούν να διδαχτούν νέα πράγματα.

Η επιστημονική ονομασία του κοάλα προέρχεται από την ελληνική λέξη «φάσκολος» που σημαίνει «σάκος, μάρσιπος», και από την λέξη «άρκτος» που σημαίνει «αρκούδα».

Η ονομασία που δόθηκε στο ζώο από τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους, ήταν «η ντόπια αρκούδα».

Το κοάλα έχει ασυνήθιστα μικρό εγκέφαλο, με 40% της κρανιακής κοιλότητας να καταλαμβάνεται από υγρό. Είναι το μόνο ζώο στη γη με τόσο ελαττωμένο εγκέφαλο.

Το μικρό κοάλα, που καλείται joey, είναι τυφλό και δεν έχει τρίχωμα και αυτιά. Κατά τη γέννησή του έχει το μέγεθος φασολιού. Αμέσως σκαρφαλώνει μέχρι το μάρσιπο της μητέρας του, μπαίνει μέσα και προσκολλάται σε μια από τις δύο θηλές. Μένει κρυμμένο στο μάρσιπο για έξι μήνες, κατά τους οποίους τρέφεται μόνο με γάλα, και τότε αναπτύσσονται τα αυτιά, τα μάτια και η γούνα του.

Τα κοάλα ζουν σε 4 αυστραλιανές πολιτείες. Υπό την πολιτειακή νομοθεσία, το είδος χαρακτηρίζεται ως «τρωτό» στη βιοπεριοχή του νοτιοανατολικού Κουίνσλαντ και στη Νέα Νότια Ουαλία και «σπάνιο» στη Νότια Αυστραλία. H IUCN κατατάσσει το είδος στα σχεδόν απειλούμενα.

Το κοάλα είναι από τα λίγα θηλαστικά που έχουν δακτυλικά αποτυπώματα. Μάλιστα, τα αποτυπώματά του μοιάζουν τόσο πολύ με τα ανθρώπινα, που ακόμα και με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε.

Τρώει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά συνήθως τη νύχτα. Ένα μέσο κοάλα τρώει 500 γραμμάρια φύλλα ευκαλύπτου κάθε ημέρα.

Τα κοάλα χρειάζονται μεγάλες και υγιείς δασώδεις περιοχές, και ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις μέσω των διαδρόμων των δέντρων, σε αναζήτηση νέων περιοχών και συντρόφων. Ο ολοένα αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός στις παράκτιες περιοχές συνεχίζει να κόβει τους διαδρόμους αυτούς με την αγροτική και οικιστική ανάπτυξη, τη δασοπονία και την κατασκευή δρόμων, αφήνοντας τις αποικίες των κοάλα σε όλο και θαμνώδεις περιοχές που όλο και μειώνονται.