Η συζήτηση για την αλλαγή ώρας γίνεται όλο και πιο συχνή, καθώς η τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου πλησιάζει. Το Ευρωκοινοβούλιο είχε ανακοινώσει πότε θα καταργηθεί και γιατί η αλλαγή ώρας, ωστόσο η πανδημία κορωνοϊού που συνεχίζει να επηρεάζει τόσο την Ευρώπη όσο και τον υπόλοιπο πλανήτη, οδήγησε σε αναβολή.
Ως εκ τούτου, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες καλούνται να γυρίσουν μία ώρα πίσω τους δείκτες ρολογιού, από τις 04.00 στις 03.00, προκειμένου να γίνει το πέρασμα από τη θερινή στη χειμερινή ώρα.
Η αλλαγή ώρας θα γίνει κανονικά στις 31 Οκτωβρίου 2021 και όσοι αγαπούν τον ύπνο, χαμογελούν, καθώς έχουν τη δυνατότητα για άλλη μια φορά να απολαύσουν μία ώρα περισσότερο στο κρεβάτι και στην αγκαλιά του Μορφέα.
Τι είχε αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο για την αλλαγή ώρας
Υπενθυμίζεται ότι η ολομέλεια στο Ευρωκοινοβούλιο είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Αυτό επρόκειτο να γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών με την πανδημία, το θέμα δεν προχώρησε και οι χώρες δεν επέλεξαν ποτέ την ώρα που επιθυμούσαν να κρατήσουν.
«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 84% όσων πήραν μέρος στην έρευνα είχε δηλώσει υπέρ στο να μπει τέλος σε αυτήν την πρακτική.
Τελικά, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάρτιο του 2019 υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από το 2021, με τις εθνικές κυβερνήσεις να καλούνται να επιλέξουν αν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα. Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού πήγε πίσω τον όλο σχεδιασμό.
Πότε είναι η επόμενη προγραμματισμένη αλλαγή ώρας
Η επόμενη αλλαγή ώρας αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο του 2022, όταν ξεκινά η θερινή ώρα. Εκείνη την ημέρα, τα ξημερώματα της Κυριακής δηλαδή, στις 03.00 οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να δείξουν 04.00. Πανδημίας επιτρέπουσας…
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το Υπουργείο Μεταφορών είχε προχωρήσει στην ακόλουθη ανακοίνωση:
«Λήξη χειμερινής ώρας. Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».
Αλλαγή ώρας: Πότε και γιατί καθιερώθηκε
Με την πετρελαϊκή κρίση να έχει φέρει τα πάνω κάτω στη δεκαετία του ’70 οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπάθούσαν να εκμεταλλευτούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.
Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.
Σημειώνεται ότι η αλλαγή ώρας 2021 συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις σε διάφορα κράτη της Ευρώπης.