Οι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης 2018 έφτασαν τους 331, μεταξύ των οποίων 216 πρόσωπα και 115 ομάδες. Το παράδοξο του φετινού βραβείου Νόμπελ είναι πως στοιχηματικά γραφεία παρουσίαζαν ως φαβορί τους ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, Μουν Τζε-Ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, αντίστοιχα, καθώς και τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ – όσο περίεργο κι αν ακούγεται-!

Ωστόσο το Βραβείο Νόμπελ αποδόθηκε σε δύο ανθρώπους οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην εξάλειψη ενός φλέγοντος ζητήματος εδώ και πολλά χρόνια. Η χρησιμοποίηση σεξουαλικής βίας ως μέσο στρατιωτικής επιβολής ήταν και εξακολουθεί να είναι μία συνήθης τακτική ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Για το 2018 ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό και η Γιαζίντι, Νάντια Μουράντ που ήταν σεξουαλική σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους, ήταν τα πρόσωπα που συνέβαλαν και προσέφεραν σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι μεταξύ των υποψηφίων βρίσκονταν και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις προσπάθειές τους για την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων.