Ο Θοδωρής Ρωμανίδης, μας μιλά για το θέατρο, τις εμπειρίες του σε αυτό τόσο ως ηθοποιός όσο και ως θεατρικός παραγωγός. Τον συναντήσαμε και μιλήσαμε για όλα όσα ταλανίζουν τον καλλιτεχνικό χώρο αυτή την περίοδο αλλά και τη χώρα μας. Οι συμμετοχές του σε πολύ καλές τηλεοπτικές δουλειές αυτή τη χρονιά ήταν μια όαση στην απομόνωση και την απραγία του φετινού χειμώνα. Μας απάντησε σε όλα χωρίς φόβο, ενώ παραδέχεται πως όλες οι καταγγελίες στο χώρο του θεάτρου δεν ήταν κάτι που δεν ακουγόταν.

Συνέντευξη στη Φωτεινή Δημητριάδου

Θοδωρή είσαι ένα όνομα στον χώρο του θεάτρου και της Τέχνης. Τι έχεις να θυμηθείς από την καριέρα σου;

Θυμάμαι μόνο τα καλά. Δεν θυμάμαι τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες γιατί πάντα και παντού υπάρχουν αυτά. Θυμάμαι νοσταλγικά την τελευταία μου παράσταση με τον Μάρκο Σεφερλή. Και αυτό φυσικά λέω και στα νέα παιδιά, να θυμούνται μόνο τα καλά και όχι τα άσχημα, γιατί αυτά συμβαίνουν πάντα και παντού.

Τώρα με τον Covid-19 έχει παραλύσει όλη η ανθρωπότητα , αλλά κυρίως έχουν πληγεί το θέατρο και οι τέχνες. Εσύ καθ΄ότι ανήσυχο πνεύμα τι μας ετοιμάζεις;

Προς το παρόν  θέατρο δεν υπάρχει στο προσκήνιο λόγω Covid-19, αλλά από συνεργασίες σε σίριαλ υπάρχουν πολύ καλές. Η μία συνεργασία μου είναι στο “Χαιρέτα μου τον Πλάτανο”, η άλλη στη σειρά «Ήλιος» και τώρα στο «Τα Καλύτερα μας Χρόνια».

Συμφωνείς με τις live streaming παραστάσεις;

Όχι, δεν συμφωνώ. Δεν γίνεται μια θεατρική παράσταση να αποδώσει μέσω διαδικτύου ή μέσω Μ.Μ.Ε. Το θέατρο είναι η αμεσότητα με το κοινό, διαφορετικά δεν έχει νόημα. Είναι σαν να βλέπουμε ένα σίριαλ. Χάνει όλη του την αίγλη και την ομορφιά του! Γι’ αυτό είμαι κάθετα αντίθετος σε αυτό.

Ποια η άποψη σου για τα reality shows;

Τα reality shows μεταξύ τους διαφέρουν. Υπάρχουν τα πιο σκληρά και τα πιο χαλαρά. Μην γελιόμαστε όμως. Είναι προς όφελος των καναλιών και τίποτα περισσότερο. Με λίγα λόγια δεν είμαι υπέρ και δεν μου αρέσουν στην τελική!

Τι έχεις να πεις για τις καταγγελίες που έχουν γίνει εις βάρος κάποιων ηθοποιών;  

Τα περισσότερα τα ξέρουμε που γίνονται στον χώρο, δεν είναι κάτι καινούριο. Αν αποδειχθούν αυτά, καθώς υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας πάντα, τότε θα ακολουθηθούν άλλες διαδικασίες. Όμως, η παιδοφιλία και η παιδεραστία του Λιγνάδη αν αποδειχθεί αυτό, είναι Ποινικό αδίκημα και αυτό ξεφεύγει. Τώρα, όσον αφορά κάποιες που καταγγέλουν βιασμό από κάποιους συναδέλφους μετά από 15-20 χρόνια, είναι απαράδεκτο. Γιατί το θυμηθήκανε τώρα και όχι πριν από κάποια χρόνια; Όμως, δεν συμφωνώ ότι μετά από πέντε χρόνια το αδίκημα παραγράφεται. Αυτό είναι άδικο και απαράδεκτο. Πρέπει να ισχύει για να τιμωρούνται αυτά τα άτομα και κυρίως οι παιδόφιλοι! Δεν είναι φυσιολογικές κινήσεις, χρίζουν ιατρικής βοήθειας!

Θοδωρή πιστεύεις ότι το Ύπουργείο Πολιτισμού θα μπορούσε να στηρίξει το θέατρο όπως έκανε η Μελίνα Μερκούρη, και κυρίως τώρα πού η κατάσταση είναι δύσκολη;

Η Μελίνα Μερκούρη έκανε ένα σπουδαίο θεσμό. Έκανε τα Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε. Έλλάδος. Τι είναι τα Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε. ; Είναι θέατρα που εδρεύουν στις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδος και εκεί οι κάτοικοι μπορούν να απολαύσουν θέατρο. Ο Πολιτισμός δεν είναι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα! Βλέπετε όμως, κάποιοι ψηφοθηρικοί έκαναν δικά τους μαγαζιά με άποτέλεσμα να καταργηθούν τα  Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε. και να υπάρξουν μόνο 2-3 σε όλη την Ελλάδα. Όσον αφορά την Υπουργό Πολιτισμού, είναι απαράδεκτη για εμένα, γιατί δεν μπορεί να λέει ότι οι ηθοποιοί  τα παίρνουν μαύρα. Είναι απαράδεκτο αυτό , και απορώ πώς ο Πρωθυπουργός  μας δεν την έβγαλε από αυτό το αξίωμα. Είναι δυνατόν την ημέρα του θεάτρου να μην βγει ένα διάγγελμα; Το θέατρο είναι ένα μεγάλο μέρος του Πολιτισμού μας. Δεν ντρέπεται; Το αγνόησε; Σκασίλα της; Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά. Ντρέπεται άραγε γι αυτά που είπε για τον κλάδο μας; Η κυρία αυτή πρέπει να σκεφθεί καλά αν είναι Υπουργός Τεχνών ή Αρχαιολόγων.

Θεωρείς ότι με κάποιον τρόπο το θέατρο θα έπρεπε να λειτουργεί; 

Κατ΄αρχήν δεν θα έπρεπε να επιτρέψει τον Οκτώβριο να ξοδευτούν οι θεατρικοί επιχειρηματίες για ν’ ανεβάσουν κάποιες παραστάσεις τη στιγμή που ήδη τα πράγματα ήταν δύσκολα. Δεν υπάρχουν επιδοτήσεις, άρα οι παραγωγοί τζογάρουν τα χρήματα τους. Όπως ξέρεις δεν υπάρχουν οι παραγωγές που υπήρχαν παλαιότερα. Πρέπει να σου τονίσω ότι δεν είμαι με κανένα κόμμα. Είμαι Πολιτικοποιημένος Ακομμάτιστος. Ούτε πιστεύω πως αν πέσει η Ν.Δ. και έρθει άλλο κόμμα να μας κυβερνήσει, τα πράγματα θα αλλάξουν. Δυστυχώς με πόνο καρδιάς πιστεύω πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να μας κυβερνήσει και να φροντίσει για το καλό της Ελλάδος μας. Όσον αφορά τώρα το θέατρο  θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να γίνονται κάποιες παραστάσεις να μπαίνουν λίγα άτομα με 15 ευρώ και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι όπως ανοίγει το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια. Όλα λειτουργούν εκτός της Τέχνη. Γιατί;

Πιστεύεις ότι το Σ.Ε.Ι. θα μπορούσε να κάνει έκληση στην Υπουργό Πολιτισμού ώστε να έχετε λαμβάνειν τουλάχιστον ένα επίδομα οι ηθοποιοί λόγω Covid-19;

Πιστεύω ότι στο Σ.Ε.Η. αυτή τη χρονική περίοδο είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας, γιατί έχουμε Πρόεδρο τον Σπύρο Μπιμπίλα.  Άξιου λόγου είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια ο Σπύρος Μπιμπίλας βοηθάει ανήμπορους συναδέλφους που κανείς δεν ήξερε και είναι άξιος συγχαρητηρίων.Τώρα, χάρη στο Σπύρο Μπιμπίλα το Σ.Ε.Η έχει αποκτήσει κάποια σοβαρότητα και από πέρυσι στο πρώτο lock-down είχε κάνει υπόμνημα στο Υπουργείο Πολιτισμού για να δωθεί ένα επίδομα στους ηθοποιούς και φυσικά αυτό έγινε και βοηθήθηκαν αρκετοί συνάδελφοι που ήταν ανήμποροι και άνεργοι. Ο Σπύρος Μπιμπίλας πάνω άπό όλα είναι ένας ύπέροχος άνθρωπος και αγαπάει αυτό που κάνει και δίνεται σε ότι και αν κάνει και σε ότι και αν αναλάβει για το καλό όλων μας.

Για τη θερινή σεζόν μας ετοιμάζεις κάποια θεατρική παράσταση, κάποια περιοδεία  εφόσον τα πράγματα είναι καλύτερα;

Όχι, εγώ τα καλοκαίρια από το 2018 που σταμάτησα την συνεργασία μου με τον Μάρκο Σεφερλή δεν ξαναδούλεψα γιατί θέλω να είμαι και με την οικογένεια μου που τόσα χρόνια δεν προλάβαινα και κυρίως την εγγονή μου που έρχεται από την Αμερική και λαχταράω να την δω. Τα καλοκαίρια μου λοιπόν είμαι ελεύθερος. Βέβαια υπάρχει μια παράσταση για λίγες ημέρες εδώ κοντά. Φυσικά μου λείπει το χειροκρότημα και το κοινό μου. Θα δούμε. Τα καλοκαίρια θέλω να ξεκουράζομαι μαζί με την οικογένεια μου και τους δικούς μου ανθρώπους.

Αλήθεια σκέφτηκες ποτέ να ασχοληθείς με θεατρικές παραγωγές;

Έχω κάνει θεατρικές παραγωγές γιατί εγώ ανδρώθηκα δίπλα στον Βαγγέλη Λειβαδά, τον σπουδαίο αυτόν άνθρωπο και κυρίως θεατράνθρωπο γιατί έκανε καλές και πολλές δουλειές. Σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιοι θεατράνθρωποι όπως, ο Λεμπέσης και ο Λειβαδάς. Σήμερα υπάρχουν επιχειρηματίες. Χωρίς να ακουστεί άσχημα είναι «μπακάληδες», γιατί κοιτάνε μόνο το κέρδος χωρίς την ουσία. Έχω κάνει  τρεις παραγωγές. Οι δύο πήγαν πολύ καλά. Ή τρίτη που ήταν θρησκευτικού περιεχομένου σε μουσική Γ. Χατζηνάσιου και στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Μάκης Ρεβματάς, δυστυχώς δεν πήγε καλά σε σημείο να μην μπορώ ν’ ανταπεξέλθω στις οικονομικές μου υποχρεώσεις . Ο Γ. Χατζηνάσιος έδειξε κατανόηση και του χρωστάω μεγάλη ευγνωμοσύνη δημοσίως. Όλη αυτή η άτυχη στιγμή έγινε γιατί η εκκλησία ενώ μου υποσχέθηκε ότι θα με βοηθήσει, στο τέλος με αγνόησε.  Ας είναι καλά η Άννα Φόνσου που ποτέ δεν με άφησε και με στήριξε μέσω Υπουργείου όπου πήραμε κάποιες παραστάσεις και έτσι μπόρεσα να τακτοποιήσω τις οικονομικές  μου εκκρεμότητες. Έκτοτε δεν ξανασχολήθηκα  με τις θεατρικές παραγωγές.

Θόδωρε όταν απεγκλωβιστούμε από τον Covid-19 τι θα είναι αυτό πού πρώτα απ’ όλα θα ήθελες να κάνεις;

Να αγκαλιάσω αγαπημένα μου πρόσωπα και γενικά ανθρώπους που έχω καιρό να δω!

Με την δική σου εκτίμηση πώς βλέπεις να εξελίσσονται τα πράγματα για την Ελλάδα εν μέσω Covid-19;

Όλο αυτό που συμβαίνει για την Ελλάδα μας είναι άδικο, γιατί εκεί που πήγε να ορθοποδήσει πάλι πήγε πίσω και πιο κάτω απ’ ότι ήμασταν το 2008. Εύχομαι σύντομα να βγούμε από αυτό και ν’ αλλάξουν τα πράγματα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε στην κανονικότητα μας.

Ολοκληρώνοντας την συνέντευξη μας ποια είναι η ευχή σου και το θέλω σου για την Ελλάδα μας και την οικονομία μας και φυσικά τον Πολιτισμό μας;

Ο Πολιτισμός μας κάποτε ήταν το στολίδι μας, τώρα όμως δεν είναι δυστυχώς. Αυτό που έχουμε δεν είναι Πολιτισμός. Δεν υπάρχει μια κοινή πλεύση, δεν υπάρχει τίποτα. Ο καθένας κάνει ότι θέλει. Ελπίζω ν’ αλλάξουν τα πράγματα και εύχομαι να γίνει ο Πολιτισμός όπως ήταν πριν. Τώρα όσον αφορά την οικονομία και την Ελλάδα μας, εύχομαι γρήγορα να ανακάμψουμε γιατί δυστυχώς δεν την αγαπάμε και κάνουμε πάντα  έναν διαρκή εμφύλιο. Κάνω  έκκληση ν΄ αγαπήσουμε την Ελλάδα μας και να ενωθούμε για το καλό όλων μας, ώστε να γίνουμε όπως ήμασταν κάποτε!