Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και πώς προκαλείται;Όλες οι απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα σχετικά με τη θεραπεία, από τον φυσικοθεραπευτή, Θεοφάνη Μουντζούρη.

Θεοφάνης Μουντζούρης

Φυσιοθεραπευτής / Ιδιοκτήτης Κέντρου Φυσικοθεραπείας Physiof

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μία παθολογική κατάσταση η οποία έγκειται σε πιεστικές διαταραχές του Μέσου Νεύρου του χεριού, κατά την διέλευσή του μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα. Ο καρπιαίος σωλήνας αποτελεί μία ανατομική περιοχή στο ύψος του καρπού / της παλάμης, που σχηματίζεται από διάφορα οστά και συνδέσμους και περιέχει κυρίως τένοντες για την κάμψη των δακτύλων, μικρά αγγεία και το μέσο νεύρο, ένα από τα τρία νεύρα που εισέρχονται στο χέρι από τον πήχη.

Αιτία του συνδρόμου είναι η στένωση του χώρου του καρπιαίου σωλήνα, με αποτέλεσμα την διαταραχή λειτουργίας του μέσου νεύρου.

Η στένωση του χώρου του καρπιαίου σωλήνα, εκτός από δομικές ή συγγενείς ανωμαλίες, έχει σαν βασικό αίτιο την διόγκωση και τον χρόνιο ερεθισμό του εγκάρσιου συνδέσμου και των ελύτρων, των καμπτήρων τενόντων, που διέρχονται από τον καρπιαίο σωλήνα, κάτι που μπορεί να αποδοθεί σε υπερκαταπόνηση λόγω της εργασίας, σε ορμονικές διαταραχές, όπως σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του θυρεοειδούς και των ωοθηκών, ρευματοειδείς παθήσεις αλλά και σπανιότερα σε λήψη ορισμένων φαρμάκων, ή προηγούμενων τραυματισμών.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι το συχνότερο από όλα τα σύνδρομα συμπίεσης περιφερικών νευρών και προσβάλει συχνότερα γυναίκες από ότι άντρες, ενώ εμφανίζεται συνήθως και στα δύο χέρια με ή χωρίς χρονική διαφορά.

Τυπικό σύμπτωμα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα είναι το μούδιασμα (αιμωδία) του χεριού, κυρίως 3-4 δακτύλων (αντίχειρα, δείκτη και μεσαίου δακτύλου). Το μούδιασμα μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό και εμφανίζεται συχνά κατά τις νυκτερινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά και μετά από χρήση του χεριού κατά την διάρκεια της ημέρας. Πολύ συχνά τα μουδιάσματα συνδυάζονται με έντονο πόνο και αδυναμία στην περιοχή των δακτύλων και της παλάμης αλλά αρκετές φορές και ολόκληρου του άνω άκρου.

Hands of a young woman typing on the keypad of her laptop with a tablet computer lying alongside her

Οι ενοχλήσεις γίνονται εντονότερες μετά από καταπόνηση του χεριού κατά την διάρκεια χειρωνακτικής εργασίας και συχνά βελτιώνονται, σε αρχικό στάδιο, με αλλαγή θέσης ή «τίναγμα» του χεριού.

Σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια αίσθησης μέχρι και ατροφία της μυϊκής μάζας του αντίχειρα με παράλυση και λειτουργική αδυναμία του άκρου.

Tο ηλεκτρομυογράφημα δείχνει τη βαρύτητα της κάκωσης και με βάση τις τιμές που θα δείξει αλλά και την λειτουργική κατάσταση του χεριού, γίνεται αγωγή με φάρμακα, φυσικοθεραπείες ή αποφασίζεται χειρουργική επέμβαση.

Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχα laser, μαλάξεις, κινησιοθεραπεία και παγοθεραπεία. Πρόσθετα μπορεί να εφαρμοστούν τεχνικές manual, θεραπεία διαμαγνητικής αντλίας, κρουστικός υπέρηχος, θεραπεία με ραδιοσυχνότητες tecar, ανάλογα με τα συμπτώματα και τη βαρύτητα.

Τέλος, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ενός χειρουργείου. Είναι απαραίτητη όμως, και σε περίπτωση που γίνει χειρουργείο ώστε ο ασθενής να αποκτήσει ένα άκρο λειτουργικό χωρίς προβλήματα.

Θεοφάνης Θ. Μουντζούρης

Φυσικοθεραπευτής

www.physiof.gr