Η Janis Joplin ήταν η λευκή κυρία που τραγούδησε τα blues, γέννημα θρέμα Τεξανή, γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1943 και αποτέλεσε την πλήρη ενσάρκωση της hippie κουλτούρας στη μουσική. Υπήρξε μία από τις εμβληματικότερες μορφές του ροκ τη δεκαετία του ’60 και μία από τις σημαντικότερες γυναίκες ερμηνεύτριες όλων των εποχών. Στο δρόμο της μουσικής μάλλον τον επέλεξε εξαιτίας των “κακών συναναστροφών” που είχε στην εφηβεία της, οι οποίες τη μύησαν στον κόσμο της Bessie Smith και του Leadbelly. Ο πατέρας της, Σεθ δούλευε σε διυλιστήριο και η μητέρα της, Ντόροθι άφησε το τραγούδι για να γίνει σύζυγος και μητέρα. Μεγάλωσε ειδυλλιακά και αξιοζήλευτα παιδικά χρόνια, ωστόσο φτάνοντας στην εφηβεία, μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό της και καταλαβαίνει πως βαριέται την εμμονή των κοριτσιών της ηλικίας της για τον ετήσιο χορό του Γυμνασίου, το μακιγιάζ, τους παίκτες του μπέιζμπολ και πλέον δεν κολλάει ιδιαίτερα με τις κοπέλες του σχολείου τους. Απέχουν κατά πολύ τα ενδιαφέροντα και οι προτεραιότητές τους.

Ωστόσο φαίνεται πως οι συνολικές συνθήκες την εποχή της Τζάνις συμβάλλουν στα αντιεπαναστατικά αισθήματα που αναπτύσσει. Το σχολείο της είναι μόνο για λευκούς και όχι μόνο αυτό. Τις ίδιες φυλετικές διακρίσεις όπως φαίνεται ακολουθεί και το τοπικό λεωφορείο, τα μαγαζιά της γειτονιάς της και τα εμπορικά κέντρα.
Η Τζάνις Τζόπλιν ήταν αυτή που πρώτη σήκωσε το χέρι μέσα στην τάξη των λευκών συμμαθητών της για να καταδικάσει το ρατσισμό τους. Αυτομάτως έγινε η πιο αντιπαθής, δακτυλοδεικτούμενη τύπισσα του σχολείου: το μαύρο πρόβατο. «Ολοφάνερα δε με γούσταραν. Ξέρεις πώς είναι οι κοινωνίες στις μικρές πόλεις. Υποτίθεται ότι πρέπει να παντρευτείς με το που τελειώνεις το Λύκειο, να γεννοβολάς παιδιά και να κρατάς το στόμα σου κλειστό. Δεν έκανα τίποτε απ’ όλα αυτά», δηλώνει με περηφάνεια η ίδια.

Η περιπετειώδης και γεμάτη ένταση ζωή της Τζάνις συνεχίζει… Φεύγει από το σπίτι της στο Τέξας σε ηλικία 20 ετών και ταξίδεψε στο κέντρο των χίπις, το Σαν Φρανσίσκο. Αρχίζει να τραγουδάει σε διάφορα μαγαζιά με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή της. Η βραχνή, ακατέργαστη φωνή της ενσωματώνει την ευαισθησία, τον θρήνο, τη δύναμη, την έκρηξη, το πάθος, τη φλόγα, το δράμα. Ταυτόχρονα είχε ήδη αρχίσει να υποκύπτει σε καταχρήσεις που την κατέβαλαν και την εξαντλούσαν. Γνωρίζεται με όλων των ειδών τα ναρκωτικά, με ιδιαίτερη έφεση στις αμφεταμίνες, το LSD και την ηρωίνη, χωρίς φυσικά να ξεχνά το αγαπημένο της Southern Comfort.


Η αντισυμβατική Τζάνις αποφασίζει να παρατήσει την ανέμελη ζωή και να νοικοκυρευτεί. Αρραβωνιάστηκε με ένα νεαρό, σοβαρός γαρ, ζήτησε και το χέρι της από τον πατέρα της . Ο «σοβαρός» νέος έφυγε για ένα ταξίδι και η κοπέλα περίμενε να γυρίσει στο Τέξας για να την παντρευτεί. Δεν γύρισε ποτέ. H κοπέλα αντιλήφθηκε ότι ο γάμος, τα παιδιά και η συμβατική ζωή δεν της ταίριαζαν. Το 1966, έφυγε πάλι για το Σαν Φρανσίσκο και έγινε μέλος του συγκροτήματος «Big Brother and the Holding Company. Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο ειδυλλιακά για την Τζάνις. Τα προβλήματα όμως δεν παύουν να υπάρχουν. Οι Big Brother δεν δέχονται να είναι η μπάντα της τραγουδίστριάς τους και οι τριβές οδηγούν στο διαζύγιο, μεταξύ τους. Αυτό οδηγεί τη Τζάνις στην απόφαση να κάνει σόλο καριέρα, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να πειραματιστεί στη ροκ μουσική. Η 16η Αυγούστου είναι καίριας σημασίας για την Τζάνις, αφού ανεβαίνει στη σκηνή του Woodstock και οι εκατοντάδες χιλιάδες χίπις την ακούν εκστασιασμένοι να τους μετατρέπει σε μύστες ενός παράλληλου κόσμου.


Ένα χρόνο αργότερα, στις 4 Οκτωβρίου 1970, τα ναρκωτικά τη νίκησαν οριστικά και βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιο ξενοδοχείου που διέμενε. Είναι ακόμας μία προσωπικότητα της μουσικής, που “φεύγει” σε ηλικία 27 ετών, μπαίνοντας με τη σειρά της στο “Club 27” που περιλαμβάνει μουσικούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή, λίγο πριν κλείσουν τα τριάντα χρόνια τους.